v_peti Creative Commons License 2002.07.16 0 0 7672
A hétvégén Berchtesgadenben jártam. (Ott található a Sasfészek /Kehlstein/.) Fent étterem működik és be lehet látni a környéket, ha nincs köd. (Akkor éppen volt. :( ) A hegytetőre 1952.(!) óta csak busszal lehet felmenni. Vagy gyalog. Nem véletlenül. Ugyanis az út keskeny, kanyargós, több alagúton kell keresztül menni, és kevés a kitérési lehetőség. Oldalt meg több 100 m-es mélység is lehetséges. A forgalmat a regionális közlekedési vállalat buszai bonyolítják le magas biztonsági követelményeknek megfelelve. (MAN típusúak.)
A városból majdnemm 1000m magasra tetszőleges módon fel lehet jutni. Ott a buszvégállomás. Ott kell jegyet váltani. (12 Euróért.) Van néhány helyi járatos busz is. A buszok a reggeli órák kivételével 25 percenként közlekednek. A 6.5 km-t jó negyedóra alatt teszik meg. Félúton van kitérési lehetőség. Itt lehetőség van panorámafotót készíteni, de csak a buszból!
Ha sok az utas, akkor több busz megy. Mindenkinek jut ülőhely. Visszafelé útra regisztráltani kell magunkat a felső állomáson, hogy melyik busszal megyünk le.
A ködös idő is megnehezíti a sofőrök dolgát. Télen és nagyon rossz időben nincs buszközlekedés.
(Ősztől tavaszig zárva van az étterem.)
A buszok több mint 700m-t tesznek meg felfelé. Utána egy 124m hosszú alagútba kell bemenni. Onnan 124m-t kell még felfelé liftezni. (ca. 42 mp alatt ér fel a lift.)