VAti70 Creative Commons License 2002.05.29 0 0 621
"Ha nem számoltam el semmit, akkor az átlagsebesség így 1433 km/sec-nak adódik. A Napra vonatkozó szökési sebesség viszont csak 618 km/sec, vagyis egy ezt elérô objektum örökre el tudja hagyni a Nap gravitációs terét."

oáááá... A Nap _felszinén_ 618 km/s a szökési sebesség. Amúgy de jól emléxel számokra. :)))

A Föld távolságában már csak 46 km/s.

1433-al nemcsak a Tejutrendszerbol szallna el orokre, hanem az egesz Lokalis Halmazbol, ekkora sebesseget meg gravitacios parittyamechanizmussal is nehez osszeszedni.

ontopic:

Nekem ugy tunik, itt ket elmelet keveredik, sok tevedes kozepette.

1. a X. bolygo elmelete kb. 20 eve volt divatos. Sok alapja akkor sem volt, ha eleg nagy a tomege -valoban jatszik az allitolagos perturbalo hatasa- akkor tul fenyes lenne ahhoz, hogy felfedezetlen maradjon, akarmerre is van (Sziriusz, Cassiopeia stb) manapsag. Ha kelloen halvany, akkor meg nem lehet szamottevo tomege -> spekulacio.
Azota kiderult, hogy valoban vannak nagydarab testek arrafele, a Kuiper-ov objektumai. Ertelmezes kerdese, a Pluto is tekintheto egynek ezek kozul, igaz a legnagyobb. Tkp. csak torteneti okok miatt szamit nagybolygonak.
Az uja Kuiper-objektumok kozott 600-1000 km-esek is vannak, ez talan meg nem bolygo - de ustokosnek tul nagydarab.

2. Van egy sokkal kidolgozottabb elmelet, az u.n. Nemezis-teoria. Eszerint a Napnak van egy nagyon tavoli, halvany kiserocsillaga, amit Nemezis-nek neveztek el. (Nibirurol az eletben nem hallottam) Onnan a név, mert amikor ez a halvány fekete törpe (tkp. egy óriás Jupiter) elnyujtott ellipszispályája periheliuma táján a Nap közelébe ér (sokszoros Pluto-tavolsag) jó sok üstököst perturbál az Oort-felhőben (ahol billiószám vannak) és a Naprendszer belseje felé induló üstököshullámból pár darab jó eséllyel eltalálja a Földet, nagy kihalásokat okozva. Ennek a halvány kísérőnek az elmélet szerint 26 millió év a keringési ideje, és 0,1-1 fényév nagyságrendű elnyúlt pályán kering a Nap körül.
Az elméletet a föltörténetben periodikusnak tűnő nagyobb kihalások motiválták. Persze ez is erősen spekulatív, de ma is védhető, kulturált elmélet és sokmindent megmagyaráz.

Előzmény: rolling (614)