Chess Creative Commons License 2002.05.13 0 0 439
A piretroidok s egyebek kapcsán
A válasszal kicsit késlekedem, mert távol voltam a géptől. A piretoidok esetében azért mondom a fél napot mert többüket méhkímélő technológiában lehet használni azaz naplemente után permetezve másnap délelőtt már jöhetnek a méhek mert lebomlott. Délután még söpörné a méheket de másnap délelőtt már ártalmatlan.
De amiért igazán nem kedvelem a piretoidokat a kertemben, azt igazolja a hivatalos környzetkímélő (piros-sárga-zöld) besorolás is. Minden piretroid pirosat kapott, azaz a környezetkímélő technológiában nem igazán javallt. De a pl. a diazinon és az általad említett malation sárga, tehát kevésbé kockázatos (Actara is). Én azt vallom nemcsak az embert kell nézni hanem a hasznos ragadozó, parazita szervezeteket is. Ők a növényvédelemben a kollegáink. Sokuknak mindösze egy-két nemzedéke van évente és amikor egy taglózó hatású piretoid rendet vág közöttük, nagyon lassan képesek újra felszaporodni. Amióta nem használom őket, tele a kertem mindenféle jószággal. Ezért különösen házikertben ahol a sokszínűbb növényösszetétel kedvezne a hasznosaknak (mindig van valami virágzó növény) és nem az úgymond gazdaságos terményelőállítás az elsődleges cél, nyugodtan ki lehet hagyni mind. Az én elvem élni és élni hagyni. :-)
A piretroid rezisztencia is megjelent, a burgonyabogár már régóta nevet rajtuk és egyre több levéltetűfaj sem érzékeny rájuk. Egy hetekig rajzó molykártevő ellen pedig ugyan hány alkalommal kellenne permezni velük. A Zolone (LD50 532) pedig amit alternatívaként említesz, éppúgy mélyhatású foszforsavészter mint a Basudin 600 EW (LD50 1783).
Kicsit bővebben írtam, de talán jó ezeket a dolgokat pontosítani.
Vidovszkynak: a Chess szabadforgalmú
Üdv Chess
Előzmény: frimi (430)