Chess Creative Commons License 2002.05.06 0 0 423
Hi ! Kicsit bővebben az LD-k kapcsán. A könyvek többnyire orális értéket közölnek és ez a fontosabb, hiszen jóval többen (csaknem mindenki) fogyasztanak a kezelt növényekből mint ahányan fogdossák. A dermális a munkaeü. várakozási idő szempontjából fontosabb, mert többen matathatnak (gyomlálás, kötözés stb.) a növények között mint amennyien permetezik. A tömény szer az tömény szer, ezért kell vigyázni a háztartási lúgokkal, savakkal, oldószerekkel stb. is.
A Bi58 ügyben igazad van, de az ok másutt keresendő. A mennyiségek környékén. Az azonos LD50-el bírók közül az a kisebb kockázatú amelyből kevesebb is hatékony. A Bi 58-nak 600, a Karatenak kb. 300 az LD50-e. De a Bi58 EC 1 l/ha-ban 380 g hatóanyag, Karate 2,5 WG 0.4 kg/ha-ban csak 10 g hatóanyag megy ki. Ezért kisebb kockázatú a Karate, hiába kisebb az LD50-e. Actarából 0.1-0.2 kg/ha hatékony, az LD50-e viszont 5000. Lepermetezett egységnyi felületen vagy tömegben lényegesen kevesebb van a kis dózisú szerből. Paracelsus azt mondta kb. "az, hogy valami mennyirre mérgező, pusztán mennyiség kérdése". Koffein LD50-e 100-200 azaz ráver a fenti növényvédőszerekre, mégis fogyasztjuk de kis mértékben.
Ami cifrázza a dolgokat még, a formuláció. Közel azonos LD-vel bíró anyagok esetében: A tömény szerrel való érintkezéskor veszélyesebbek az EC anyagok mert a nehezebben lemoshatók és bőrbe hamarább szívódik a hatóanyagot, mint a pl. a szuszpenzió féle EW-k (Basudin 600). A WP porok még enyhébbek, habár a port szél is kavarhatja (tüdő a legjobb felszívó felület, közvetlenül véráramba kerülhet, ami odajut). A WG forma viszont nem szerves oldószeres hanem nem porló granulátum. Lásd új fejlesztéseknél erre törekszenek ha lehet belőlük granulátumot készíteni mert az oldószereknek is van LD50, néha rosszabb mint a hatóanyagnak. Üdv Chess
Előzmény: frimi (420)