Iván Gábor Creative Commons License 2002.05.05 0 0 393

forrás:http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php3?cikk=100000049887

Antinori nem klónoz, hanem "átprogramoz"
2002-05-02 22:17

Az emberi klónozás hollywoodi elnevezés, nem erre vállalkozom, mert őrültség lenne két teljesen azonos génállományú embert mesterségesen létrehozni, nem is lehet - nyilatkozta Severino Antinori a Scientific American kivételes kegyben részesült riporterének, Sergio Pistoinak, akit ezúttal nem zavart el meddő párok megsegítését szolgáló klinikájáról, hanem beavatta elképzeléseibe.

Százmillió férfinak nincs spermája, rajtuk és párjukon akarok segíteni, közli Antinori, akinek voltaképpen nem az emberi génállományba történő beavatkozással kapcsolatos kockázatos kísérletei hozták meg a világhírt. A Scientific American című tekintélyes tudomány-népszerűsítő folyóirat riportere - minden eddigi Magyarországon ismert hírlapi információtól eltérően - megszállott nőgyógyászként mutatja be a professzort, akinek páciense már a menopauza (a menstruáció megszűnése) utáni mesterséges megtermékenyítéssel szült gyermeket. Az anya hosszas hormonkezelésben részesült, majd egészséges, szülőképes nő sejtmagját transzpantálták a méhébe.
Öt évvel később egy Rosanna Della Corte nevű 63 éves asszony normális szülését segítette elő Antinori. Corte asszony esete Guinness-rekord lehet, mert ilyen korú nő még soha nem szült egészséges gyereket.
A Vatikán már akkor istenkísértésként értékelte mindkét rendkívüli megtermékenyítést. A papok az én tálib törvényhozóim - minősítette az esetet Antinori. Szülész-nőgyógyász kollégáinak egy része orvosi bravúrnak tekintette annak idején a szülőkoron túl lévő asszonyok mesterséges megtermékenyítését. Egy püspök elítélte, mondván, hogy Antinori illetéktelenül avatkozik be Isten munkájába. A válasz: ő csak azokon segítene, akikről levette a kezét a Teremtő.
Korábbi műtéti módszereit azóta sok-sok meddőségi klinika alkalmazza. Tavaly azonban arra vállalkozott, hogy reproduktív célú genetikai beavatkozással termékenyít meg meddő asszonyokat. A lapok emberi klónozást emlegettek, a professzor azonban "hibás szóhasználatnak" minősíti az emberi klónozást. Nyilatkozata szerint nem óhajtja másolt emberek sorozatát megteremteni, mert ez őrület volna. Lehetetlen ugyanis több vagy akár két ember tökéletes reprodukciója, véli az olasz professzor, származzék az úgynevezett klónbébik génállománya akár átültetett klónozott sejtmagokból. - Én csak genetikai átprogramozást vállalok - korrigálja a korábbi definíciókat Antinori. A közismert érveléssel veti el a klónozás lehetőségét. Ha ugyanis X. sejtjének magját egy sejtmagjától megfosztott petesejtbe helyezik, majd átültetik az arra vállalkozó nő méhébe, az új egyed nem lesz klónja X.-nek, akitől az átültetett sejtmag származik, mert a mitokondriális (a lélegzésben és táplálkozásban fő szerepet játszó) sejtek is tartalmaznak örökítő anyagot.
Pistoi interjújának legszenzációsabb része a Roslin intézet vezető kutatójának, a Dollyt előállító Ian Wilmuthnak szánt válasz. Wilmuth ugyanis több alkalommal tűrhetetlen kockázatvállalással vádolta meg az "emberklónozókat" (akik az edinburghi Roslin intézet eljárását alkalmazzák emberi klónozásra). Az intézet munkatársai állatorvosok, és maguk is csak állatorvosi módszereket alkalmaznak - állítja Antinori -, és nem végzik el az embriók méhbeli átvilágítását és kiszűrését, amit pedig Antinori csapata lelkiismeretesen elvégez (300 ezer dollárért). Az így beültetett őssejtből nem jöhet létre sérült idegrendszerű vagy légzési zavarokkal küszködő csecsemő, míg Roslinban az ottani eljárás tökéletlensége miatt ilyen állatokat csakugyan létrehoztak - állítja Antinori
Valószínű, hogy Antinoriék embereken végzett genetikai "reprogramozásos" kísérleteinek technikai szintje sem elég fejlett. Panaios Zavos, a másik humánklónozási "világsztár", aki a közelmúltig együttműködött Antinorival, cáfolta, hogy Antinori valamelyik titokzatos páciense máris méhében hordozná klónozott magzatát egy ugyancsak titokzatos helyszínen. Ezt a terhességet Antinori jelentette be korábban.
Ha viszont a genetikai reprogramozással előállított magzat már nem létezik, akkor két lehetőséget kell mérlegelni: nem is létezett soha, és akkor Antinori nem mondott igazat, vagy pedig az anya a korai és tökéletlen kísérlet miatt elvetélt.

További részletek a nyomtatott Magyar Hírlap május 3-ai számában olvashatók...

N. Sándor László