Ehhmm.. igen Auchan.. Dolgoztam ott 1 hónapig és nekem is volt szerencsém Bors Kingával megismerkedni.
Kereskedelmi manager pozicióra jelentkeztem, ami "vezetőt" jelent a cég szerint
Előzmény:
1. rögtön az első munkanapomon a toborzási vezető nyeritve(!) azzal fogadott, hogy nem tudom aláirni a munkaszerződésemet, mert azt Dunakeszire továbbitották.. Kérdeztem:
"Akkor ez azt jelenti, hogy eredetileg nem is Budaörsre, hanem Dkeszibe kellet volna, hogy menjek?" A válasz: "Igen"...
Itt már majdnem megfojtottam, mert az, hogy Budaörsön kellett, hogy letelepedjek az havi 15e Ft pluszkiadást jelentett ahhoz a verzióhoz képest, hogy otthonról autóval mindennap bejárjak Dkeszire... szóval egy kis baki a munkaszerződésemmmel. (Az meg csak hab a tortán, hogy a felmondásomban is akadt egy kis malőr, nyilván nehéz 3 soros szöveget hiba nélkül leirni, és itt most nem helyesirásbeli dologra gondolok.)
2. Mivel nem volt elég ember a friss osztályon, mehettem tejeket pakolni. (mindig is az álmom volt, hogy 2 diplomával tejet rakodjak). Ok. az ember karier szempontjából sok mindent elvisel, elvégre azt mondták csak egy hónapig tart, hogy átlássuk a helyzetet, tudjunk a beosztottjainktól követelni. Ezután elkezdik képeni az embereket, addig csak pakoljunk szorgalmasan. (Utólag rájöttem.. alkalmazotti dupla bérért , igaz két műszakban dolgoztattak minket.. és hol itt a haszon az áruháznak? Kaptak egy lelkes ambiciózus munkaerőt pakolni.)
3. Egy hónap után közölték, hogy ennyi volt.. köszönik szépen próbaidőn belül pápá.
Indok: nem hipermarketbeli munka számomra a megfelelő. (ez igy elég homályosan hangzik..nemde?). A beosztott alkalmazottaim, amikor közöltem velük, reagálása először egy kis döbbent csend volt.. csodálkoztak rajta, majd elkezdtek panaszkodni a vezetésre. Nem értették, hogy azok a vezetők, akik hibát hibára halmozna, hogy maradhatnak bent, és pont én megyek (Szerencsére az előző munkahelyemen emberszámba vettek, sőt visszavárnak, ami ugye elég nehéz elhinni egy olyan emberről aki "nem tud megfelelően dolgozni")
Közvetlen felettesem: egy 150 kilós nagydarab nőszemély. Munkája abból állt, hogy a középső folyosón járkált, időnként telefonálgatott, evett, bagózott, számitógépen pötyögött. (Durván én is meg lettem volna elégedve ezzel a munkakörrel)
Amit nem tett:
1. hiába szóltunk neki, hogy vigye le az árát egy két terméknek, mert a polcon fog megromlani.. az eredménye az lett, hogy mindennap rekesszámra vittük a selejtbe a lejárt szavis termékeket, volt, hogy két raklap(!) érintetlen tejet kellet kidobnunk. Igy játszik egy vezető az alkalmazottak prémiumával.
2. Több mint egy hétig nem volt képes kodifikálni egy terméket (csak egy két telefonba került volna).. ezért egy keresett margarinfajta a raktárban maradt ez idő alatt.
3. Vezetnie kellett volna egy "képzési könyvet" ergó foglalkoznia kellett volna a beosztottaival. Ez mindig elmaradt ilyen-olyan gyerekes ürüggyel. Neki éppen a bagózás volt a fontosabb..
ILYEN PÉLDÁT KELL MUTATNI VEZETŐ LÉTÉRE????
persze.. aki csemegepultosból lett "valaki" az hiba dolgozik 3 éve a cégnél, nem fog még attól érteni hozzá.
Bors Kinga pedig egy külön tanulmány.. valamiféle keveredése lehet egy ufonautának és egy humanoidnak. 150 centis méretéhez képest akkora arca van, hogy a kétszárnyas ajtót mindig ki kell nyitni, ha belép valahova.
Vezetői értekezleten pedig az a benyögése, hogy "pofozzuk meg az alkalmazottat, ha nem csinálja azt amit akarunk", pedig enyhén ledöbbentett... (Anyuci, kapnál visszakézből egyet az egyik tejes rakodótól, asszem ott aludnád át az éjszakát :) ).
Rakjuk a bontott csirkét tálcástól az élére.. mert az úgy hatékoony... (Anyuci, a szállitó meg tök hülye, hogy a tálcán visszintesen hozza az árút mert biztos nem ért hozzá. Egyébként meg ha élére állitjuk 5 perc mulva tök dzsuva lesz az egész, mert ugye a bontott csirke már csak olyan, hogy levet ereszt. Az nem érdekel, hogy a vevő összekeni magát a szutyival, esetleg mást is, és undorral guberál a csirkék között, mert mindegyik csöpög, csurog... Az nem érdekel, hogy a vásárló kultúrált körülmények között szeretne vásárolni, mert te nem a vásárló pénzéből élsz.. ugye? :).. bár ezt diploma nélkül azt hiszem nehéz megérteni, pedig sok embernek már sikerült ).
Ugyebár az a Bors Kinga lett az igazgató akiről a Kacsa Magazin egy oldalas cikket irt, hogyan bánt a vásárlóval amikor, még Soroksáron volt ig helyettes (tanulságos cikk, ajánlom mindenkinek, márciusi szám). Az Auchan francia ill, magyar vezetője biztos nem olvasta.
Az meg csak ugy pletyka szinten terjedt az ebédszünetekben, hogy hulladéktömöritő gépbe rakatta elevenen az áruház területén "élő" macskákat. (nekem nem azzal van problémám, hogy el KELL távolitani a macskákat az áruház, a raktár és az udvar területéről.. csak hát a módszer...)
..na meg az utolsó megmozdulása, már kirúgottként beszéltem vele:
... hogy én ne tanitsam kereskedelemre amikor ő már 5 éve dolgozik, én kijövök a főiskoláról nulla tapasztalattal... (nemtom mi váltotta ki belőle ezt a felpaprikázott hangulatot, de tény, hogy már a plafonon volt (ami elég szép teljesitmény a Fosan belmagasságát tekintve :), de én elég nyugodtan és kulturáltan próbáltam meg vele beszélni. ).
Csak egy pár dolgot utólag:
Kedves Kinga:
1. Te 5 éve dolgozol ott, én meg 6 éve tanulom, hogyan kell a vásárlókat kiszolgálni és mi a marketing. (felsőfokú képzés, főiskola, világszervezet diplomája, most pedig MBA... nem szeretek dicsekedni vele.. de neked mid van?)
2. Pont azért tanulom, hogy ne kövessem el azokat a SÚLYOS hibákat, amiket te elkövettél az egy hónap során. Persze főleg csak a tejeket rakodtam, de azért ez a szakmám igy még onnan lentről is látom azt, amit te fentről nem.
3. honnan vetted a nulla tapasztalatot? kereskedelmi tanácsadóként dolgoztam (-ok), egy olyan munkahelyen, ahol emberszámba vesznek.. sőt..
Nem kell a 40 órás heti munkaidőmben sosem 75 órát dolgozni túlóra pótlék nélkül.
Nem idegbeteg a főnököm...
Ha a 75 órát visszavetitjük 40-re, még jobban is keresek.
Az előttem szóló tanulságaival pedig tökéletesen egyetértek.
Üdv: Hung