Törölt nick Creative Commons License 2002.04.30 0 0 3647
Én nem értem, hogy miért van az, hogy a legtöbb spirituális gondolkodású emberben miért van ez a antiglobalizációs és fogyasztóellenes dolog... szerintem teljesen értelmetlen. Persze sok mindent meg kéne változtatni, pl. környezetvédelem, de alapvetően a fogyasztói társadalom még mindíg a _lehetséges_ legjobb társadalmi berendezkedés.

Ugyanis csak igen szar társadalmi berendezkedések között lehet válogatni. Nagyon egyszerű magyarázattal: azért, mert a szamszára természete a szenvedés. Bővebben: az emberek többsége egyfelől ostoba, mindíg az volt és mindíg az marad, másfelől folyton az érzelmei (ill. érzelgősségei) csapdájába esik, ez is mindíg így volt és mindíg így lesz feltehetőleg. Ergo nem lehet jó világot meg humánus világot létrehozni, bármiféle utópiában reménykedni, hanem csak valami elviselhetőt maximum.

És a legelviselhetőbb a fogyasztói társadalom. Mert az a vágyakra épít. Az a lényege. Más társadalmi formák félelemre, gyűlöletre, vagy merev ragaszkodásra (pl. feudalizmus) építenek. Azok szerintem rosszabbak. Nem hiszem, hogy valaha lehetséges lenne olyan társadalom,ami szeretetre és ilyesmire épülne. Egyszerűen azért nem, mert az emberek többsége nem alkalmas erre. Tudatilag. Akkor legyen már inkább ez a mai vágy-társadalom, szerintem ez a legkevésbé rossz. Persze vigyázni kell pár dologra, pl. környezet.

Előzmény: rinpoce (3646)