Bihus Creative Commons License 2002.02.18 0 0 10
VEGYES RENDELKEZÉSEK

A járművet javító műhelyre vonatkozó rendelkezések

60. § (1) A jármű biztonsági berendezéseinek javítását, karbantartását, illetőleg ellenőrzését végző vállalat (szövetkezet, kisiparos stb.) felelős azért, hogy a javítást, a karbantartást, illetőleg az ellenőrzést szabályszerűen elvégezték.

(2) A javítást végző vállalat (szövetkezet, kisiparos stb.) köteles a rendőrhatóságnak haladéktalanul bejelenteni a tudomására jutott olyan járműrongálódást, amelyről alaposan feltételezhető, hogy személysérüléssel járó baleset folytán keletkezett._t

A járművek üzembentartóira vonatkozó külön rendelkezések

61. § (1) A sebességíró műszerrel felszerelt gépjármű üzembentartója köteles a sebességíró műszerben elhelyezett írólapokat megvizsgálni, és sebességtúllépés esetében a vezetővel szemben eljárni. Az írólapokat 6 hónapig, ha pedig baleset következett be, a büntető-, a szabálysértési - a polgári -, illetőleg a fegyelmi eljárás jogerős befejezéséig meg kell őrizni és - felhívásra - az ellenőrzésre, illetőleg eljárásra jogosult hatóság rendelkezésére kell bocsátani.

(2) Az üzembentartó köteles a sebességíró műszer meghibásodásának okait és körülményeit kivizsgálni, és az annak eredményéhez képest szükséges intézkedéseket megtenni. A vizsgálati iratok megőrzésére az (1) bekezdés rendelkezései irányadók.

(3)[199] Veszélyes anyagot szállító jármű üzembentartója köteles gondoskodni arról, hogy a jármű vezetője megfelelően képzett legyen (az adott szállításhoz megfelelő bizonyítvánnyal rendelkezzen), a szükséges tudnivalókat ismerje, és a jármű az előírt felszerelésekkel rendelkezzen.

(4) A 60. § (2) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettség vonatkozik a járművet üzembentartó közületi szervre is, tekintet nélkül arra, hogy a közületi szervnek van-e saját javítóműhelye.

Állatok hajtása

62. § (1) Állatot szorosan az úttest szélén kell hajtani, illetőleg vezetni; ha azonban ez a forgalmat lényegesen akadályozná, az állattal a leállósávra, illetőleg az útpadkára kell lehúzódni.

(2) Úton állatot oan személy hajthat, illetőleg vezethet, aki az állatot irányítani képes és meg tudja akadályozni azt, hogy az állat a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztesse. Állatok csoportos hajtásához annyi hajtó szükséges, amennyi e feltételek teljesítéséhez elegendő.

(3) Vasúti átjárón állatokat csak kisebb - legfeljebb 10 állatból álló - csoportokban szabad áthajtani.

(4) Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között az állat, illetőleg állatcsoport bal oldalán előre fehér vagy sárga fényt, hátra piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.

(5) Tilos

a) főútvonalon állatot hajtani, illetőleg vezetni, kivéve ha más út (útszakasz) nem áll rendelkezésre;

b) állati erővel vont jármű bal oldalához és más járműhöz állatot, valamint állati erővel vont jármű után kettőnél több állatot kötni;

c) állatot az úton őrizetlenül hagyni, kivéve ha oly módon megkötötték, hogy elindulni ne tudjon.

(6) Állatot az út közelében - magánterületen is - csak oly módon szabad tartani, hogy az útra ne juthasson.

(7) Az e §-ban foglalt rendelkezések - a (2) bekezdés első mondatát kivéve - nem vonatkoznak kutyának pórázon való vezetésére; a kutyát pórázon vezető személyre a gyalogosokra vonatkozó rendelkezések az irányadók.

Az utak igénybevételével kapcsolatos egyéb szabályok

63. §[143] (1) Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(2) Földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat - amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti - el kell távolítani.

(3) Tilos az úton olyan tárgyat csúsztatni, illetőleg vontatni, amely ezáltal az utat megrongálhatja.

VI. RÉSZ

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

Hatálybalépés

64. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben említett kivétellel - az 1976. évi január hó 1. napján lép hatályba; egyidejűleg a közúti közlekedés szabályairól szóló 2/1962. (IX. 29.) BM-KPM együttes rendelet, valamint az ennek módosítása, illetőleg kiegészítése tárgyában kiadott 1/1965. (I. 9.) BM-KPM, 1/1966. (VI. 24.) BM-KPM, 1/1967. (II. 9.) BM-KPM, 3/1968. (V. 26.) BM-KPM, 1/1971. (I. 29.) BM-KPM, 2/1971. (VII. 1.) BM-KPM és 5/1974. (XI. 12.) BM-KPM együttes rendeletek hatályukat vesztik.

(2) A 46. § (4) bekezdésének d) pontjában foglalt rendelkezés hatályba lépéséről külön jogszabály intézkedik.

A járművekre vonatkozó átmeneti rendelkezések

65. § (1)[144]

(2) Ahol korábbi jogszabály - a közúti közlekedéssel kapcsolatban - munkagépet (önjáró munkagépet) említ, ezen lassú járművet kell érteni.

A közúti jelzésekre vonatkozó átmeneti rendelkezések

66. § (1)[145]

(2) A villamos-, a trolibusz- és az autóbusz-megállóhelyek jelzésére korábban alkalmazott táblák - kicserélésükig - továbbra is érvényesek.

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

A rendeletben használt egyes fogalmak meghatározása a következő:

I. Az úttal kapcsolatos fogalmak

a) Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút)[146]

b) Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda

c) Úttest: az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része.

d) A menetir_tány szerinti jobb oldal: az úttestnek az a része, amely - a menetirányt tekintve - az úttest útburkolati jellel megjelölt vagy képzeletbeli felezővonalától jobb oldalra esik. Egyirányú forgalmú úton és körforgalmú úton az úttest, továbbá osztottpályás úton a menetirányt tekintve jobb oldalra eső úttest teljes szélességében menetirány szerinti jobb oldalnak tekintendő.

e) Forgalmi sáv: az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része.

f) Leállósáv: az útnak az úttesttel azonos szintben levő, attól útburkolati jellel elválasztott és útburkolattal ellátott része.

g) Útpadka: az útnak az úttest mellett levő, útburkolati jellel el nem látott része.

h) Kerékpárút: jelzőtáblával kerékpárútként megjelölt ú

i) Járdasziget: az útnak az úttesten levő, attól kiemelt szegéllyel elválasztott és körülhatárolt - a járműforgalom elől elzárt, a gyalogosok védelmére vagy a járműforgalom irányítására szolgáló - része.

j) Osztottpályás út: olyan út, amelynek a két forgalmi irány céljára - egymástól járdaszigettel, növényzettel, zárt villamospályával vagy más hasonló módon elválasztott - két külön úttestje van.

k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

l) Autópálya: jelzőtáblával autópályaként megjelölt osztottpályás út.

m) Autóút: jelzőtáblával autóútként megjelölt út.

n) Főútvonal: jelzőtáblával főútvonalként megjelölt út.

o) Gyalogút: jelzőtáblával gyalogútként megjelölt út, illetőleg olyan út, amely kizárólag a gyalogosok közlekedésére szolgál és az úttesttől tartós fizikai akadály (árok, korlát, kerítés, sövény, stb.) vagy két méternél nagyobb távolság választja el.[147]

p) Útzár: a közútnak, rendőrségi ellenőrzés céljából, a járművek továbbhaladását akadályozó eszközökkel történő lezárása."[201]

"r) Biztosított vasúti átjáró: a közúti járművek forgalmát teljes sorompó; teljes sorompó és piros fényt adó kiegészítő berendezés; hangjelző berendezés; fénysorompó; félsorompóval kiegészített fénysorompó; jelzőőr szabályozza.

s) Biztosítatlan vasúti átjáró: a közúti járművek forgalmát az r) pontban meghatározott berendezések vagy jelzőőr nem szabályozza.

II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak

a) Jármű: közúti szállító- vagy vontatóeszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 6 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.[148]

b) Gépjármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek.

c) Gépkocsi: olyan gépjármű, amelynek négy vagy több kereke van, illetőleg három kereke van és saját tömege a 400 kilogrammot meghaladja.[149]

d) Személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb kilenc állandó ülőhely van.

e) Autóbusz: személyszállítás céljára készült, elektromos felsővezetékhez nem kötött olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - kilencnél több állandó ülőhely van.

f) Trolibusz: elektromos felsővezetékhez kötött gépkocsi.

g) Vontató: pótkocsi vontatására készült, rakfelület nélküli gépkocsi.

h) Nyerges vontató: olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi tömegének jelentős részét átveszi.

i) Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi.

j) Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két kereke van, illetőleg három kereke van és saját tömege a 400 kilogrammot nem haladja meg.

k) Motoros tricikli: a háromkerekű, három nyomon haladó motorkerékpár.

l) Mezőgazdasági vontató: mezőgazdasági munka végzésére készült, de pótkocsi vontatására is alkalmas, rakfelület nélküli olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt, és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes.

m) Lassú jármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.

n) Pótkocsi: olyan jármű, amely gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel történő vontatásra készült. A legfeljebb 750 kilogramm megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsi: könnyű pótkocsi, az ennél nagyobb össztömegű pótkocsi: nehéz pótkocsi.

o) Félpótkocsi: olyan pótkocsi, amely a vontató nyeregszerkezetére támaszkodik úgy, hogy tömegének jelentős részét a vontató veszi át.

p) Járműszerelvény: gépjárműből, mezőgazdasági vontatóból vagy lassú járműből és hozzákapcsolt pótkocsiból (egyéb vontatmányból) álló, a forgalomban egy vezetővel, egységként részt vevő járműkombináció.

r) Segédmotoros kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, illetőleg négykerekű betegszállító kocsi, amelynél a hajtómotor hengerűrtartalma az 50 cm3-t nem haladja meg, sík úton önerejéből 40 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes és a vezetőn kívül személy szállítására nem alkalmas.

r/1. Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.[202]

s) Villamos: olyan jármű, amely az úttestbe épített, vasúti pályaként meg nem jelölt sínpályán való közlekedésre szolgál.

sz) Veszélyes anyagot szállító jármű: olyan jármű, amelyet elején és hátulján narancssárga alapszínű, felirat nélküli vagy felirattal ellátott táblával jelöltek meg (162. és 163. ábra).[204]

t) Saját tömeg: üzemanyaggal feltöltött és a szükséges tartozékokkal (szerszám, pótkerék stb.) ellátott üres jármű tömege.[151]

u) Össztömeg: a jármű saját tömegének, valamint a rajta levő személyeknek, rakománynak és egyéb tárgyaknak az együttes tömege.

v) Megengedett legnagyobb össztömeg: az illetékes hatóság által meghatározott az a tömeg, amelyet a jármű össztömege nem haladhat meg.

z) Tengelyterhelés: a jármű egy-egy tengelyén levő kerekek által a vízszintes talajra átvitt súly.

III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

a) Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek. A gépkocsivezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során vezetőnek az oktató minősül.[152]

b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában.

c) Előzés: járművel az úttesten azonos irányban haladó jármű melletti elhaladás. Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.

d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

e) Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás.

f) Lakott terület: a lakott terület kezdetét és végét jelző táblák közé eső terület.

g) Éjszaka: az esti szürkület kezdetétől a reggeli szürkület megszűnéséig terjedő időszak.

h) Korlátozott látási viszonyok: az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága.

i) Mobil rádiótelefon: a közcélú mobil rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére alkalmas készülék (végberendezés).

2. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

Az út mellett vagy közelében levő egyes létesítményekről tájékoztatást adó jelzőtáblák:

a) "Elsősegélyhely" (1. ábra)

b) "Kórház" (2. ábra)

c) "Műszaki segélyhely" (3. ábra)

d) "Távbeszélő-állomás" (4. ábra)

e) "Üzemanyagtöltő állomás" (5. ábra)

f) "Idegenforgalmi tájékoztatás" (6. és 7. ábra)

g) "Rendőrség" (8. ábra)

h) "Étterem" (9. ábra)

1. ábra

2. ábra

3. ábra

4. ábra

5. ábra

6. ábra

7. ábra

8. ábra

9. ábra

i) "Büfé" (10. ábra)

j) "Iható víz" (11. ábra)

k) "Nyilvános illemhely" (12. ábra)

l) "Szálloda, motel" (13. ábra)

m) "Bérelhető faház" (14. ábra)

n) "Táborozásra, illetőleg lakókocsik részére kijelölt hely" (15-17. ábra)

o) "Múzeum" (18. ábra)

p) "Műemlék épület" (19. ábra)

q) "Műemlék templom" (20. ábra)

r) "Műemlék vár, várrom" (21. ábra)

s) "Vasútállomás" (22. ábra)

sz) "Hajóállomás" (23. ábra)

t) "Repülőtér" (24. ábra)

10. ábra

11. ábra

12. ábra

13. ábra

14. ábra

15. ábra

16. ábra

17. ábra

18. ábra

19. ábra

20. ábra

21. ábra

22. ábra

23. ábra

24. ábra

u) "Komp vagy nyitható híd" (25. ábra)

v) "Parkolj és utazz" (26. ábra)

w) "Arborétum, nemzeti park" (27. ábra)

25. ábra

26. ábra

27. ábra

x) "Jelzett turistaút; erdei tornapálya" (28. ábra)

y) "Sípálya" (29. ábra)

z) "Fürdőhely" (30. ábra)

28. ábra

29. ábra

30. ábra

zs) "Lovaglás" (31. ábra)

zs/1. Ólommentes benzint is árusító üzemanyagtöltő állomás (32. ábra)

31. ábra

32. ábra

zs/2. Az úton erre illetékes hatóság ellenőrzést végez (33. ábra).

zs/3. Ólommentes benzint és autógázt is árusító üzemanyagtöltő állomás (34. ábra).


[1] Az 1. § a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

[2] A 3. § a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

[3] A 6. § (4) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

[4] A 7. § a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

[5] A 8. § (3) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 2. §-a iktatta be a rendeletbe, egyidejűleg a korábbi (3) bekezdés számozását (4) bekezdésre változtatta.

[6] A 9. § (1) bekezdésének b) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 3. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[7] A 9. § (1) bekezdésének c) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 3. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[8] A 9. § (6) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

[9] A 9. § (7)-(8) bekezdésének számozását a 2/1984. (I. 29.) KM-BM rendelet 3. § (2) bekezdése módosította.

[10] A 12. § (4) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 4. §-a iktatta be a rendeletbe.

[11] A 13. § (1) bekezdésének e) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 5. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[12] A 13. § (1) bekezdésének f)-j) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 5. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[13] A 13. § (2) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 5. §-ának (3) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[14] A 14. § (1) bekezdése d) pontjának 30. ábráját a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 1. §-ának (1) bekezdése állapította meg.

[15] A 14. § (1) bekezdés e) pontjának második fordulatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[16] A 14. § (1) bekezdésének g) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[17] A 14. § (1) bekezdésének l) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[18] A 14. § (1) bekezdésének q) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe, s az addigi q)-v) pont jelölését r)-w) pontra változtatta.

[19] A 14. § (1) bekezdésének r) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[20] A 14. § (1) bekezdésének t) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[21] A 14. § (1) bekezdésének y/1. és y/2. pontját a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 3. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[22] A z/1. pontot a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 1. §-ának (1) bekezdése iktatta a szövegbe.

[23] A 14. § (4) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (3) bekezdésével megállapított, és a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 2. §-ának (2) bekezdésével módosított szöveg.

[24] A 14. § (6) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (4) bekezdésével megállapított szöveg.

[25] A 14. § (8) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (5) bekezdése iktatta a rendeletbe, egyidejűleg a korábbi (8) bekezdés számozását (10) bekezdésre változtatta.

[26] A 14. § (9) bekezdése a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 1. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[27] A Magyar Közlöny 1996. évi 4. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő szöveg.

[28] A 14. § (11)-(13) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (7) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[30] A 15. § (1) bekezdésének c) pontját a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 4. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[31] A 15. § (6) és (7) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 7. §-a iktatta be a rendeletbe.

[32] A 15. § (7) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

[33] A 15. § (8) bekezdését a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 4. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[34] A 15. § (9) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 2. §-a iktatta be a rendeletbe.

[35] A 16. § (1) bekezdésének i) pontja a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

[36] A 16. § (1) bekezdésének p) pontjában a 83. ábrát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 8. §-ának (1) bekezdése állapította meg.

[37] A 16. § (1) bekezdés u) pontja első mondatának utolsó fordulatát és második mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 8. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[38] A 16. § (1) bekezdésének z) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

[39] A 16. § (1) bekezdésének z/1. és z/2. pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 8. §-ának (3) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[40] A 16. § (4) bekezdésének a) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 8. §-ának (4) bekezdésével megállapított szöveg.

[41] A 17. § (1) bekezdésének a) pontjában a 103. ábrát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 9. §-ának (1) bekezdése állapította meg.

[42] A 17. § (1) bekezdésének a/1. és d/1. pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 9. §-ának (2) bekezdése iktatta a rendeletbe.

[43] A 17. § (1) bekezdés c) pontjának utolsó fordulatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 9. §-ának (3) bekezdése iktatta a rendeletbe.

[44] A 17. § (1) bekezdésének f), g), h), i), j) és k) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 9. §-ának (4) bekezdésével megállapított szöveg.

[45] A 17. § (1) bekezdésének l)-q) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 9. §-ának (5) bekezdése hatályon kívül helyezte.

[46] A 18. § (1) bekezdésének b) és c) pontja a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[47] A 18. § (1) bekezdésének o) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 10. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[48] A 18. § (1) bekezdésének p) pontját a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 3. §-a iktatta be a rendeletbe.

[49] A 18. § (2) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

[50] A 18. § (3), (4), (5) és (6) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 10. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[51] A 18. § (7) bekezdését a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 6. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[52] A 19. § (7) bekezdésének b) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 11. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[53] A 19. § (8) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 11. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[54] A 20. § (2) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 12. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[55] A 20. § (3) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

[56] A 20. § (5) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 12. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[57] A 20/A. §-t a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 13. §-a iktatta be a rendeletbe.

[58] A 21. § (2) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[59] A 21. § (3) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 14. §-ának (2) bekezdésével, b) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

[60] A 21. § (7)-(9) bekezdésének számozását a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 3. § (2) bekezdése módosította.

[61] A 21. § (9) bekezdésének g) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 14. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[62] A 21. § (10) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 14. §-ának (3) bekezdése iktatta be a rendeletbe, s az eredeti (10) bekezdés számozását (11) bekezdésre módosította.

[63] A 24. § (1) bekezdésének első mondata a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

[64] A 25. § (1)-(2) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 9. §-ával megállapított szöveg.

[65] A 25. § (3) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 15. §-a iktatta be a rendeletbe, s az addigi (3)-(5) bekezdés számozását (4)-(6) bekezdésre módosította.

[66] A 26. § a 16/1979. (VIII. 12.) KPM-BM együttes rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

[67] A 26. § (1) bekezdésének a) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 5. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[68] A 26. § (2) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

[69] A 27. § (2) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 16. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[70] A 27. § (4) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 16. §-ának (2) bekezdése hatályon kívül

[71] A 28. § (2) bekezdésének a) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

[72] A 29. § (1) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 10. §-ával megállapított szöveg.

[73] A 29. § (2) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 17. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[74] A 31. § (2) bekezdésének második mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 18. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[75] A 31. § (5) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 18. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[76] A 31. § (8) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 18. § (3) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[77] A 33. § (3) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 19. §-a iktatta be a rendeletbe.

[78] A 34. § (8) bekezdés c) pontjának második fordulata a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 20. §-ával megállapított szöveg.

[79] A 36. § (1) bekezdésének utolsó mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 21. § (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[80] A 36. § (2) bekezdésének második mondata a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 11. §-ával megállapított szöveg.

[81] A 36. § (4) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

[82] A 36. § (6) bekezdésének b) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 21. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[83] A 36. § (8) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 7. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[84] A 36. § (9) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 7. §-ának (3) bekezdésével megállapított szöveg.

[85] A 37. § (4) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 6. §-ával megállapított szöveg.

[86] A 37. § (5) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 41. §-a hatályon kívül helyezte.

[87] A 38. § (6) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 22. §-a iktatta be a rendeletbe.

[88] A 39. § (5) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 23. §-a iktatta be a rendeletbe, s az addigi (5) bekezdés számozását (6) bekezdésre módosította.

[89] A 39/A. §-t a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 24. §-a iktatta be a rendeletbe.

[90] A 40. § (1) bekezdésének második mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 25. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[91] A 40. § (5) bekezdésének e), h), és k) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 25. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[92] A 40. § (5) bekezdésének i) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 8. §-ával megállapított szöveg.

[93] A 40. § (5) bekezdésének l) és m) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 25. §-ának (3) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[94] A 40. § (8) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 7. §-ával megállapított szöveg.

[95] A 40. § (9) bekezdését a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 12. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[96] A 41. § (2) bekezdésének e) pontját a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 13. §-a iktatta be a rendeletbe.

[97] A 41. § (3) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 26. §-a iktatta be a rendeletbe, s az addigi (3)-(6) bekezdés számozását (4)-(7) bekezdésre módosította.

[98] A 41. § (6) bekezdését a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 23. §-a hatályon kívül helyezte.

[99] A 42. §-t megelőző alcím a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 2. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[100] A 42. § (1) bekezdése a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 9. §-ával megállapított szöveg.

[101] A 42. § (2) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 27. §-a iktatta be a rendeletbe.

[102] A 42. § (3) bekezdése a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 2. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg. Egyidejűleg a bekezdés (4) bekezdést is iktatott a szövegbe.

[103] A 43. § (3) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 28. §-ával megállapított szöveg.

[104] A 44. § (2) bekezdése a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 3. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[105] A 44. § (4) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet tel megállapított szöveg.

[106] A 44. § (7)-(8) bekezdése a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 3. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[107] A 45. § (1) bekezdésének első mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 30. §-a iktatta be a rendeletbe.

[108] A 46. § (3) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 9. §-ával megállapított szöveg.

[109] A 46. § (4) bekezdésének c) pontja a 16/1979. (VIII. 12.) KPM-BM együttes rendelet 2. §-ával megállapított, és a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[110] A 47. § (1) bekezdése a 16/1979. (VIII. 12.) KPM-BM együttes rendelet 3. §-ával megállapított, és a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. §-ának (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[111] A 47. § (2) bekezdésének g) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 31. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[112] A 47. § (3) bekezdésének második mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 31. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[113] A 48. § (5) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Kom. rendelet 10. §-ával megállapított szöveg.

[114] Lásd a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (V. 12.) KöHÉM rendeletet.

[115] A 48. § (6) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 32. §-ával megállapított szöveg.

[116] A 48. § (7) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 32. §-a iktatta be a rendeletbe, s az addigi (7)-(8) bekezdés számozását (8)-(9) bekezdésre módosította. A második mondatot a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 16. §-a iktatta be a rendeletbe.

[117] A 49. § (1)-(2) bekezdése a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[118] A 49. § (5) bekezdését a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 4. §-ának (2) bekezdése iktatta a szövegbe.

[119] Az 50. § (1) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 11. §-ával megállapított szöveg.

[120] Az 50. § (2) bekezd_eésének bevezető része és c) pontja a 2/1984. (I. 2) KM-BM együttes rendelet 33. §-ával megállapított szöveg.

[121] Az 50. § (2) bekezdésének c) pontját a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 33. §-a iktatta be a rendeletbe.

[122] Az 51. § (1) bekezdésének bevezető része a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 34. §-ával megállapított szöveg.

[123] Az 51. § (1) bekezdésének a) pontja a 15/1983. (VI. 30.) KPM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.

[124] Lásd a 10/1988. (XI. 24.) KM rendeletet.

[125] Lásd a 10/1988. (XI. 24.) Km rendeletet.

[126] Az 51/A. §-t a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet iktatta be a rendeletbe; jelenlegi szövegét a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 17. §-a állapította meg. Lásd az 53/1992. (III. 21.) Korm. rendelet 16. §-át.

[127] Az 52. § (2)-(3) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 18. §-ával megállapított szöveg.

[128] Az 53. § (5) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 36. §-a iktatta be a rendeletbe.

[129] Az 54. § (1) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 37. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[130] Az 54. § (3)-(4) bekezdése a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 37. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[131] Az 54. § (7) bekezdésének c) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 37. §-ának (3) bekezdésével megállapított szöveg.

[132] Az 54. § (8) bekezdése a 151/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 5. §-ával megállapított szöveg.

[133] A Magyar Közlöny 1996. évi 4. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő szöveg.

[134] A Magyar Közlöny 1996. évi 4. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő szöveg.

[135] A Magyar Közlöny 1996. évi 4. számában megjelent helyesbítésnek megfelelő szöveg.

[136] Az 57. § (2) bekezdése a 16/1979. (VIII. 12.) KPM-BM együttes rendelet 4. §-ának (1) bekezdésével megállapított, és a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[137] Az 57. § (7) bekezdése a 16/1979. (VIII. 12.) KPM-BM együttes rendelet 4. §-ának (2) bekezdésével megállapított, és a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

[138] Az 58. § (2) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 19. §-ával megállapított szöveg.

[139] Az 58. § (3) bekezdése az 58/1991. (IV. 13.) Korm. rendelet 13. §-ának (3) bekezdésével megállapított szöveg.

[140] Az 59. § (1) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 12. §-ával megállapított szöveg.

[141] Az 59. § (2) bekezdésének negyedik mondatát a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 38. §-ának (2) bekezdése, az utolsó mondatot a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 13. §-a iktatta be a rendeletbe.

[142] Az 59. § (3) bekezdése a 72/1994. (V. 10.) Korm. rendelet 14. §-ával megállapított szöveg.

[143] A 63. § (1) és (2) bekezdése a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 20. §-ával megállapított szöveg.

[144] A 65. § (1) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 41. §-a hatályon kívül helyezte.

[145] A 66. § (1) bekezdését a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 41. §-a hatályon kívül helyezte.

[146] A rendelet 1. számú függeléke I. részének a), b) és h) pontja a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 21. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[147] A rendelet 1. számú függeléke I. részének o) pontját a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 21. §-ának (1) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[148] A rendelet 1. számú függeléke II. részének a) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 12. §-ával megállapított szöveg.

[149] A rendelet 1. számú függeléke II. részének c) ,h), j), u) és o) pontja a 16/1979. (VIII. 12.) KPM-BM együttes rendelet 5. §-ával megállapított szöveg. Lásd a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. § (2) bekezdését.

[150] A rendelet 1. számú függeléke II. részének sz) pontját a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 21. §-ának (2) bekezdése iktatta be a rendeletbe.

[151] A rendelet 1. számú függeléke II. részének t), u), és v) pontja a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 39. §-ának (1) bekezdésével megállapított szöveg.

[152] A rendelet 1. számú függeléke III. részének a) pontja a 148/1992. (XI. 12.) Korm. rendelet 12. §-ának (2) bekezdésével megállapított szöveg.

[153] A rendelet 2. számú függelékét a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 40. §-a iktatta be a rendeletbe.

[154] A rendelet 2. számú függelékének zs/1. pontját a 4/1988. (VI. 30.) KM-BM együttes rendelet 22. §-a iktatta be a rendeletbe.

[155] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 3. §-a a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 1. §-ának megfelelően módosított szöveg

[156] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 6. § 2. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 2. §-ának megfelelően módosított szöveg

[157] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 6. § 4. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 2. §-ának megfelelően módosított szöveg

[158] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 8. § 1. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 3. §-ának megfelelően módosított szöveg

[159] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 8. § 3. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 3. §-ának megfelelően módosított szöveg

[160] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 9. § 1. bekezdés a)-b) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § 1. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[161] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 9. § 1. bekezdés e) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § 1. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[162] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 9. § 4. bekezdés c)-e) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § 2. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[163] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 9. § 5. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § 3. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[164] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 9. § 8. bekezdés b) pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 4. § 4. bekezdése iktatta be, ezzel egyidejűleg a korábbi b) pont jelölése c) pontra változott

[165] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 12. § 1. bekezdés b) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 5. §-ának megfelelően módosított szöveg

[166] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 13. § 1. bekezdés 1/a. potját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 6. § 1. bekezdése iktatta be

[167] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 13. § 1. bekezdés e) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 6. § 1. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[168] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 13. § 2. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 6. § 1. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[169] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § 1. bekezdés y) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 6. § 2. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[170] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 15. § 2. bekezdés első mondata a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 7. §-ának megfelelően módosított szöveg

[171] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 16. § 1. bekezdés z/3.-z/4. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 8. §-a iktatta be

[172] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 16. § 5. bekezdését a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 9. §-a iktatta be

[173] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 17. § 1. bekezdés e/1. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 10. §-a iktatta be

[174] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 17. § 1. bekezdés g/1. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 10. §-a iktatta be

[175] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 17. § 1. bekezdés x/1. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 10. §-a iktatta be

[176] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 18. § 1. bekezdés p/1. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 11. § 1. bekezdése iktatta be

[177] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 18. § 1. bekezdés o) pont 158/h. ábráját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 11. § 2. bekezdése iktatta be

[178] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 18. § 2. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 11. § 3. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[179] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 18. § 6. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 11. § 4. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[180] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 20. § 3. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 12. §-ának megfelelően módosított szöveg

[181] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 20. § 6. bekezdését a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 12. §-a iktatta be

[182] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 23. § 5. bekezdését a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 13. §-a iktatta be

[183] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 24. § 1. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 14. §-ának megfelelően módosított szöveg

[184] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 24. § 2. bekezdését a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 14. §-a iktatta be, ezzel egyidejűleg a korábbi 2) bekezdés számozása 3)-ra változott

[185] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 39. §-a a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 15. §-ának megfelelően módosított szöveg

[186] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 41. § 8-9. bekezdését a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 16. §-a iktatta be

[187] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 42/A. §-át és az azt megelőző alcímet a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 17. §-a iktatta be

[188] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 44. § 3-4. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 18. §-ának megfelelően módosított szöveg

[189] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 44. § 6. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 18. §-ának megfelelően módosított szöveg

[190] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 45. § 2. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 19. §-ának megfelelően módosított szöveg

[191] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 46. § 2-3. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 20. §-ának megfelelően módosított szöveg

[192] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 47. § 2. bekezdés g) pontja a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 21. §-ának megfelelően módosított szöveg

[193] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 47. § 7. bekezdését a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 21. §-a iktatta be

[194] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 48. § 5-7. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 22. §-ának megfelelően módosított szöveg, ezzel egyidőben a korábbi 7-9. bekezdések számozása 8-10. bekezdésre változott

[195] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 52. §-a a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 23. §-ának megfelelően módosított szöveg

[196] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 53. § 2. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 24. §-ának megfelelően módosított szöveg

[197] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 54. § 1. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 25. §-ának megfelelően módosított szöveg

[198] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 58. § 2. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 26. §-ának megfelelően módosított szöveg

[199] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 61. § 3. bekezdése a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 27. §-ának megfelelően módosított szöveg

[201] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelék I. pont p)-s) pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 28. § 1. bekezdése iktatta be

[202] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelék II. pont r/1 pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 28. § 2. bekezdése iktatta be

[203] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelék III. pont i pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 28. § 2. bekezdése iktatta be

[204] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelék II. pont sz pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 28. § 3. bekezdésének megfelelően módosított szöveg

[205] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 2. számú függelék zs/2-zs/3. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 28. § 3. bekezdése iktatta be

[206] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § 1. bekezdés y/1-y/2. pontját a 104/1997. (VI. 18.) Korm. rendelet 29. § 2. bekezdése hatályon kívül helyezte

[207] Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 39. § 6. bekezdését a 121/1998. (VI. 17.) Korm. rendelet 11. § 7. bekezdése iktatta be, ezzel egyidejűleg a korábbi 6. bekezdés számozása 7. bekezdésre változott




--------------------------------------------------------------------------------


28/2001. (II. 15.) Korm. rendelet
a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. §-a (3) bekezdése a) pontjának 10. alpontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:
1. § A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: R.) 5. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:
"(8) Rendkívüli időjárás, természeti körülmények (havazás, jegesedés, árvíz stb.) esetén a közúti járműveknek a Magyar Köztársaság területére történő beléptetése - külön jogszabály alapján - feltételhez köthető vagy korlátozható."[1]
2. § Az R. 12. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák:)
"a) "Elsőbbségadás kötelező" (9. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton - illetőleg, ha a jelzőtábla alatt az útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő tábla van, az ezen vastag vonallal jelzett úton (10. ábra) érkező jármű részére. Ha a kiegészítő táblán a kerékpárközlekedésre utaló jelzés van (10/a. ábra), abban az esetben az úttest kerékpár-közlekedés céljára burkolati jellel kijelölt részén áthaladó kerékpáros részére elsőbbségét kell adni."
10/a. ábra.
3. § (1) Az R. 13. §-a (1) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(Az utasítást adó jelzőtáblák.)
"a) "Kötelező haladási irány" (17-19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban (irányok valamelyikében) kell továbbhaladni. A tábla alatt elhelyezett autóbuszt vagy kerékpárt és nyilat (nyilakat) mutató kiegészítő tábla (18/d. ábra) azt jelzi, hogy az menetrend szerint közlekedő autóbusz vagy a kerékpáros a jármű jelképét feltüntető kiegészítő táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban haladhat tovább."
18/d. ábra.
(2) Az R. 13. §-ának (1) bekezdése a következő g/1., h/1., i/1., j/1., k), k/1., k/2. pontokkal egészül ki:
(Az utasítást adó jelzőtáblák:)
"g/1. "Gyalogos övezet (zóna)" (26/h. ábra); a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok közlekedésére szolgálnak; jármű közlekedése a gyalogos övezetben tilos. Ha a tábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő tábla van - a jelzett időszakon kívül - az ott lakók járművei, illetőleg az út kezelője által kiadott engedéllyel rendelkezők járművei, valamint a kerékpárosok - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kiegészítő táblán jelzett időszakban az övezetben a várakozás tilos. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű - amennyiben ennek feltételei adottak - az övezetben közlekedhet és várakozhat.
h/1. "Gyalogos övezet (zóna) vége" (26/i. )
26/h. ábra.
26/i. ábra.
i/1. "Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna)" (26/j, ábra); a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére szolgálnak, egyéb jármű közlekedése az övezetben tilos. Kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek. Ha a jelzőtábla alatt időszakot megjelölő kiegészítő tábla van - a jelzett időszakon kívül - az ott lakók járművei és a közútkezelő engedélyével rendelkezők járművei az övezetben legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kiegészítő táblán jelzett időszakban az övezetben a várakozás tilos. A mozgáskorlátozott személyt szállító jármű - amennyiben ennek feltételei adottak - az övezetben közlekedhet és várakozhat.
j/1. "Gyalogos és kerékpáros övezet (zóna) vége" (26/k. ábra)
26/j. ábra.
26/k. ábra.
k) "Hólánc használata kötelező" (26/1. ábra); a jelzőtábla azt jelzi, hogy az úton közlekedő járműnek (gépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű) legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsokat hólánccal kell felszerelni.
26/1. ábra.
k/1. "H(lánc használata kötelező vége" (26/m. ábra);
26/m. ábra.
k/2. Ha a k) pontban említett jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be a Magyar Köztársaság területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc."
4. § Az R. 14. §-a a következő (15) bekezdéssel egészül ki:
"15) Ha az (1) bekezdés a), b), n) és z) pontjában említett jelzőtábla alatt az 59/a. ábra szerinti kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra van, a jelzőtáblával jelzett tilalom a menetrend szerint közlekedő autóbuszra és/vagy kerékpárra nem vonatkozik."
59/a. ábra.
5. § Az R. 15. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:
"(10) A 17. § (1) bekezdés e) pontjában említett jelzőtáblák (113. és 114. ábra) és a 15. § (1) bekezdés c) pontjában említett jelzőtábla (61/a. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő tábla (63/c. ábra) azt jelzi, hogy a jelzőtáblákkal meghatározott várakozási szabályokat megszegő járművet kerékbilincs alkalmazásával rögzíthetik."
63/c. ábra.
6. § Az R. 16. §-ának (1) bekezdése a következő z/5. ponttal egészül ki:
(A veszélyt jelző táblák:)
"z/5. "Körforgalom" (95/e. ábra); a tábla azt jelzi, hogy a következő útkereszteződésben körforgalmú forgalmi rend van."
95/e. ábra.
7. § (1) Az R. 17. §-ának (1) bekezdése a következő c/1., e/2., f/1., g/2., g/3., g/4., g/5, pontokkal egészül ki:
(A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:)
"c/1. "Zsákutca kerékpáros továbbhaladási lehetőséggel" (106/a. ábra); a tábla azt jelzi, hogy kerékpáros részére a továbbhaladás lehetősége biztosított.
106/a. ábra.
e/2. "Várakozási övezet (zóna)" (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy-113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon a "Várakozási övezet (zóna) vége" (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött.
112/d. ábra.
112/e. ábra.
f/1. "Kerékpáros közvetett kapcsolat" (116/a. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél a kerékpárosnak, amennyiben balra kíván továbbhaladni, a kerékpárról leszállva, a keresztező út menetirány szerinti jobb oldalán közlekedő járművekhez kell besorolnia és az útkereszteződésen áthaladnia."
116/a. ábra.
g/2. "Kerékpársáv vége" (117/b. ábra):
117/b. ábra.
g/3. "Kerékpárosok által is használható autóbusz forgalmi sáv" (117/c. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az autóbusz forgalmi sávon a kerékpárosok közlekedése is megengedett.
117/c. ábra.
g/4. "Út melletti kerékpárút" (117/d. és 117/e. ábra):
117/d. ábra.
117/e. ábra.
g/5. "Út melletti kerékpárút vége" (117/f. ábra):
117/f. ábra.
(2) Az R.17. §-a (1) bekezdésének d/1., e), g), g/1. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:)
"d/1. "Taxiállomás" (109/a. ábra); a tábla a személytaxi részére kijelölt várakozó helyet jelzi; a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát.
e) "Várakozóhely" (110. ábra); a tábla a járművek kijelölt várakozóhelyét jelzi, a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a várakozó helyen kötelező elhelyezkedés módját (pl. a jobboldali kerekekkel a járdára állva kell várakozni) (111. ábra), illetőleg azt, hogy a várakozóhely kizárólag bizonyos járművek (pl. csak személygépkocsik 112. ábra, csak kerékpárok 112/c. ábra, mozgáskorlátozott személyt szállító jármű 115. ábra és 115/a. ábra) részére van fenntartva. Ahol a várakozást ellenőrző óra van, kiegészítő tábla (113. ábra) jelezheti azt az időszakot is, amelyben a várakozást ellenőrző óra (parkométer) vagy jegykiadó automata működtetése kötelező, kiegészítő tábla jelezheti azt is, hogy várakozni csak meghatározott időtartamig és a 41. § (4)-(5) bekezdésében foglaltak megtartásával szabad (113. és 114. ábra), a mozgáskorlátozottakat szállító járművek részére fenntartott várakozóhelyet kiegészítő tábla (115. ábra) vagy külön jelzőtábla (115/a. ábra) jelezheti.
112/c. ábra.
115/a. ábra.
g) "Autóbusz forgalmi sáv" (117. ábra); a tábla az autóbusz forgalmi sáv kezdetét, az úttesten történő elhelyezkedését és a rajta közlekedők haladási irányát jelzi.
g/1. "Kerékpársáv" (117/a. ábra); a tábla a kerékpársáv úttesten történő elhelyezkedését és a közlekedők haladási irányát jelzi."
(3) Az R. 17. S-a (1) bekezdésének s) pontja az alábbi 131/a., 131/b., 131/c. ábrákkal egészül ki:
(A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:)
"s) "Lakott terület kezdete" (131/a., 131/b., 131/c. ábra):"
131/a. ábra.
131/b. ábra.
131/c. ábra.
(4) Az R. 17. §-a (1) bekezdésének t) pontja a következő 132/a., 132/b., 132/c. ábrákkal egészül ki:
"t) "Lakott terület vége" (132/a., 132/b., 132/c. ábra):"
132/a. ábra.
132/b. ábra.
132/c. .ábra.
(5) Az R. 17. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Az út mellett vagy közelében lévő egyes létesítményekről a 2. számú függelékben meghatározott - kék vagy barna alapszínű - jelzőtáblák adhatnak tájékoztatást."
(6) Az R. 17. §-a az alábbi (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:
"(3) Ha az "Egyirányú forgalmú út" jelzőtáblák (104. és 105. ábra) alatt elhelyezett kiegészítő táblán (105/a. ábra) autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg, az úttesten kijelölt kerékpársávon a kerékpáros vagy az autóbusz forgalmi sávon az autóbusz - a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben - közlekedhet.
105/a. ábra.
(4) Az (1) bekezdés v), x), y) pontjában meghatározott jelzőtáblák zöld, kék vagy fehér alapszínűek lehetnek."
8. § (1) Az R. 18. §-ának (1) bekezdése a következő h/1., p/2., s) pontokkal egészül ki:
(Az útburkolati jelek:)
"h/1. "Előretolt kerékpáros felállóhely balra bekanyarodó kerékpárosok számára" (153/a. ábra); a forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott útkereszteződésben az oda kerékpársávon érkező és balra bekanyarodó kerékpárosoknak, a megállás helyét jelölő vonalak közötti, kerékpárt mutató sárga színű útburkolati jellel (158/i. ábra) megjelölt úttestre csak a tilos fényjelzés ideje alatt szabad a többi jármű elé - a besorolás általános szabályai szerint - besorolva a továbbhaladáshoz felkészülni."
153/a. ábra.
p/2. "Kerékpárosok közlekedésére kijelölt úttest" (158/i. ábra):
158/i. ábra.
"s) "X-jel" (158/j. ábra); az egymást keresztező vonalak a várakozás tilalmát jelzik, ahol a jelzett területet valamely okból (pl. kapubejárat, tűzcsap stb.) szabadon kell hagyni."
158/j. ábra.
(2) Az R. 18. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(4) A kerékpársávot az úttest többi részétől folytonos -az útkereszteződésnél, továbbá ahol a járművek várakozóhelyét az úttest széle és a kerékpársáv külső széle között jelölték ki, szaggatott - sárga vonal választja el."
9. § Az R. 25. §-ának (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(2) Járművel az úttesten -az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni. Lassú járművel, kerékpárral, állati erővel vont járművel, kézi kocsival, hajtott (vezetett) állattal, valamint lassan haladó járművel -ha az út- és forgalmi viszonyok lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb széléhez húzódva kell haladni. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a jobbra-tartásra a külön szabályok (36. §) az irányadók.
(3) Az autóbuszöblöt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodó sávot, a gyorsító és lassító sávot, valamint a kerékpársávot a (2) bekezdésben említett jobbratartási, illetőleg az úttest jobb szélén való haladási kötelezettség szempontjából figyelmen kívül kell hagyni. A kerékpársávon csak kerékpárral szabad közlekedni - az egyirányú forgalmú úton kijelölt kerékpársáv kivételével - az úttest menetirány szerinti jobb oldalának haladási irányával azonos irányban."
10. § (1) Az R. 26. §-a (1) bekezdésének a) és d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép, egyidejűleg a bekezdés az alábbi a/1. és d/1. pontokkal egészül ki:
[(1) Az egyes járművekkel legfeljebb a következő sebességgel szabad közlekedni:]
"a) személygépkocsival, motorkerékpárral, 2500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival
- autópályán 130 km/óra,
- autóúton 110 km/óra,
- lakott területen kívül egyéb úton 90 km/óra,
- lakott területen 50 km/óra,"
"d) motoros triciklivel, elromlott járművet vontató gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral 40 km/óra,"
"a/1. a külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő autóbusszal[2]
- autópályán 100 km/óra,
- lakott területen kívül, egyéb úton 70 km/óra,
- lakott területen 50 km/óra,"
"d/1. hólánccal felszerelt gépjárművel 50 km/óra."
(2) Az R. 26. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Ha a "Sebességkorlátozás" jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál nagyobb sebességet jelez a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni."
11. § Az R. 29. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."
12. § (1) Az R. 31. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Villamospályával ellátott úttesten, ha az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelő besorolás a villamos forgalmát zavarná, a villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kell hagyni. A kerékpársávot, továbbá egyirányú forgalmú úton az ellenirányba kijelölt autóbusz sávot a besorolás szempontjából figyelmen kívül kell hagyni."
(2) Az R. 31. §-a (5) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik:]
"b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton érkező jármű részére,"
13. § Az R. 33. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Autópályán, autóúton, vasúti átjáróban, egyirányú forgalmú úton és körforgalmú úton megfordulni tilos. Egyirányú forgalmú úton, körforgalmú úton és autópályán egyirányú forgalmú úton az úttest széléhez, illetőleg a várakozóhelyre történő beálláshoz szükséges hátramenetet kivéve - hátramenetet végezni tilos."
14. § Az R. 36. §-ának (2), (4) és (8) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek, egyidejűleg a § az alábbi (10)-(11) bekezdéssel egészül ki:
"(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.
(4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett - a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával - fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban - a gyorsabb előrehaladás érdekében kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos.
(8) Autóbusz forgalmi sávban csak menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz, valamint az autóbusz és trolibusz forgalom zavarása nélkül személytaxi, továbbá erre utaló külön jelzés esetén (117/c. ábra) kerékpáros közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra, a sáv keresztezését és bekanyarodásra felkészülést kivéve, nem hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedő autóbusz és trolibusz - a kikerülés esetét kivéve - csak ebben a forgalmi sávban haladhat.
(10) Azon az úton, amelynek menetirány szerinti jobb oldalán két vagy több forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a körforgalmú útra történő bekanyarodást a jobboldali szélső forgalmi sávból kell végrehajtani, amennyiben a járművezető a bekanyarodás helyét követő első bekanyarodási lehetőségnél kívánja a körforgalmú utat elhagyni.
(11) A párhuzamos közlekedésre alkalmas körforgalmú úton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni."
15. § Az R. 39/A. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) Lakó-pihenő övezetbe - a "Lakó-pihenő övezet" jelzőtáblától a "Lakó-pihenő övezet vége" jelzőtábláig terjedő területre-csak a következő járművek hajthatnak be:
a) kerékpár,
b) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító legfeljebb 2500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, motorkerékpár és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézi kocsi, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,
c) az ott lakók költöztetését végző tehergépkocsi,
d) az oda látogatókat szállító autóbusz,
e) az oda építkezés céljából építőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,
f) az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen."
16. § (1) Az R. 40. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén - ha közúti jelzésből más nem következik - akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5;5 méter szélességű hely marad."
(2) Az R. 40. §-a (5) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[(5) Tilos megállni:]
"d) körforgalmú úton, útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik."
17. § Az R. 41. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) A mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője járművével olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelző tábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járműre is irányadó."
18. § Az R. 44. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocait nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani."
19. § Az R. 46. §-ának (1) és (4)-(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(1) Személyt szállítani csak a járműnek e célra kialakított álló- vagy ülőhely részén szabad. Álló utast csak autóbuszon, trolibuszon és villamoson szabad szállítani.
(4) Tehergépkocsin - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - abban az esetben szabad a hatósági engedélyben feltüntetett személyek számánál többet szállítani, ha
a) a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömege 3500 kg-ot meghaladja,
b) a szállított személyek számára megfelelően rögzített és biztonságos ülőhely van,
c) a rakomány a szállított személyeket nem veszélyezteti,
d) a tehergépkocsi össztömege - a rakfelületen szállított személyek súlyát személyenként 68 kg-mal számolva - a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömegét nem haladja meg,
e) a tehergépkocsi rakfelülete nem billenthető.
(5) A fegyveres erők, a rendvédelmi szervek által üzemeltetett, valamint közveszély, elemi csapás vagy a vasútüzem biztonságát veszélyeztető akadály elhárításánál használt tehergépkocsin - a (4) bekezdés b)-e) pontjaiban foglalt rendelkezések megtartásával - a hatósági engedélybe bejegyzett személyek számánál több személyt abban az esetben is szabad szállítani, ha a tehergépkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg."
20. § Az R. 47. §-a (2) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[(2) A rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány]
"d) úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;"
21. § Az R. 48. §-ának (4)-(5) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(4) Olyan gépjárművel, amelyet menetíró készülékkel (tachográffal) kell felszerelni, csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a menetíró készülék üzemképes és lezárt állapotban van, továbbá a gépjármű vezetője azt üzembe is helyezte.
(5) Olyan gépkocsival, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan gépkocsival, amelynek hátsó üléseit biztonsági övvel szerelték fel, csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a biztonsági övvel felszerelt ülésen utazó személy becsatolt biztonsági övvel van rögzítve. A személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni.
a) Nem kell becsatolni a biztonsági övet:
aa) a hátramenetben közlekedő gépkocsi vezetőjének;
ab) a taxi gépkocsi vezetőjének, ha taxi üzemmódban utast szállít;
ac) a mentő gépkocsi betegellátó terében utazóknak, ha a becsatolás a beteg állapotának romlását okozhatja, a betegellátást akadályozza;
ad) a járművezetés oktatása és az azt követő gyakorlati vizsga során az oktatónak.
b) A személygépkocsi hátsó ülésén utazó 12. életévét még be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket nem kell biztonsági gyermekülésben rögzíteni, ha:
ba) a biztonsági gyermekülés beszerelésére a személygépkocsi gyári kialakítása alapján nem alkalmas;
bb) a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel megfelelően, biztonságosan rögzíthető;
bc) a 46. § (2) bekezdése alapján és a szállított személyek számából következően egy ülőhelyen két gyermek foglal helyet;
bd) az egyidőben szállítani kívánt gyermekek száma miatt a biztonsági gyermekülésben történő rögzítés nem oldható meg;
be) a szállítás taxi üzemmódban használt taxi gépkocsival, személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsival, rendvédelmi szervek gépkocsijával vagy a mentőgépkocsi betegellátó terében történik.
(7) A zárt utastérrel (vezetőtérrel) nem rendelkező motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a vezető és az utas becsatolt motorkerékpár-bukósisakot visel."
22. § Az R. 51/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
"51/A. § A 14. s (13) bekezdésében, a 40. § (9) bekezdésében, valamint a 41. § (3) bekezdésében említett jogosultság azt a mozgáskorlátozott személyt illeti meg, aki külön jogszabály alapján erre engedélyt kapott és az őt szállító járművön az engedélyre utaló jelzés van."
23. § (1) Az R. 54. §-ának (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
"(1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni.
(2) Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni."
(2) Az R. 54. §-a (4) bekezdésének a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
"a) a kerékpársávról - kivéve, ha jelzőtábla erre utasítást ad, továbbá ha a kerékpársávot a balra bekanyarodás céljából az úttest felező vonalának közelében helyezték el - vagy,"
(3) Az R. 54. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(8) Az (1) és a (3) bekezdésben, a (4) bekezdés c) pontjában, valamint a (7) bekezdés b)-f) pontjaiban foglalt rendelkezéseket a segédmotoros kerékpárok közlekedésére is alkalmazni kell azzal, hogy
a) lakott területen a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni, valamint
b) segédmotoros kerékpáron utast szállítani,
c) segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni nem szabad."
24. § Az R. 59. §-a (1) bekezdésének a) és d) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(A rendőrhatóság- az üzemben tartó értesítése mellett és költségére - elszállítással eltávolíthatja azt a járművet, amely:)
"a) a 15. § (9) bekezdés 63/b. ábra szerinti kiegészítő táblával ellátott megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alá eső területen szabálytalanul várakozik;
d) a mozgáskorlátozottak gépkocaijai részére fenntartott jelzőtáblával (115. és 115/a. ábra) vagy útburkolati jellel megjelölt várakozóhelyen jogosulatlanul várakozik;"
25. § Az R. 1. számú függeléke I. Fejezetének f/1. pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép, egyidejűleg a Fejezet a következő sz) és t) pontokkal egészül ki:
(I. Az úttal kapcsolatos fogalmak:)
"f/1. Kerékpársáv: az úttesten útburkolati jellel kijelölt - kerékpárosok egyirányú közlekedésére szolgáló - különleges forgalmi sáv.
sz) Földút: jármű közlekedésre szabadon tartott, eredeti termett talajú vagy ahhoz hasonló anyagú (pl. zúzottkő, kavics, murva, kohósalak stb.) út, amelyen legfeljebb talajszerkezetet javító beavatkozás történt, ideértve azon földutat is, amely a szilárd burkolatú úthoz való csatlakozás, illetve a vasúti átjáró előtt legfeljebb 50 méter hosszban szilárd burkolattal rendelkezik.
t) Szilárd burkolatú út: olyan út, amelynek úttestje szabályosan lerakott kő vagy műkő, továbbá beton vagy aszfalt burkolattal rendelkezik."
26. § (1) Az R. 1. számú függeléke II. Fejezetének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
"a) Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek."
(2) Az R. 1. számú függeléke II. Fejezetének c), d), j), k), l), r) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak:)
"c) Gépkocsi: olyan gépjármű, melynek négy vagy több kereke van; a négy kerekű motorkerékpár azonban nem gépkocsi.
d) Személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb 9 állandó ülőhely van.
j) Motorkerékpár: olyan gépjármű, amelynek két vagy három kereke van és a tervezési legnagyobb sebessége 45 km/óránál nagyobb, továbbá olyan négy kerekű gépjármű, amelynek saját tömege legfeljebb 550 kg és motorteljesítménye nem haladja meg a 15 kW-ot.
k) Motoros tricikli: olyan motorkerékpár, amelynek szimmetrikus elhelyezésű három kereke van.
l) Mezőgazdasági vontató: kerekes vagy lánctalpas kialakítású, legalább két tengellyel rendelkező, pótkocsi vontatására és/vagy mezőgazdasági, erdészeti feladatú berendezések, gépek vontatására, hordozására, tolására, működtetésére alkalmas, 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes jármű, mely teher- és személyszállításra is alkalmas lehet.
r) Segédmotoros kerékpár: olyan két-, három-vagy négykerekű jármű, amelyet 50 cm3-t meg nem haladó lökettérfogatú belső égésű motor vagy legfeljebb 4 kW teljesítményű egyéb motor hajt, tervezési végsebessége a 45 km/óránál nem nagyobb és saját tömege legfeljebb 350 kg."
27. § Az R. 1. számú függelékének III. Fejezete a következő j) ponttal egészül ki:
(A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak:)
"j) Biztonsági gyermekülés: külön jogszabályban meghatározott követelményeket kielégítő, a gépkocsiban megfelelő módon elhelyezhető, a gyermek biztonságos rögzítésére szolgáló berendezés."[3]
28. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - 2001. május 1-jén lép hatályba, egyidejűleg az R. 48. §-ának (8) bekezdése és 64. §-ának (2) bekezdése hatályát veszti.
(2) Az R. 14. §-ának (15) bekezdése, 17. §-a (1) bekezdésének f/1. és g/3. pontjai, 17. §-ának (3) bekezdése, 18. §-a (1) bekezdésének h/1. pontja, 26. §-a (1) bekezdésének a/1. pontja, 36. §-a (8) bekezdésében és 54. §-a (1) bekezdésében a kerékpárosok autóbusz forgalmi sávon történő közlekedésével kapcsolatos rendelkezések, továbbá a 48. §-ának (5) bekezdésében a gyermekek biztonsági gyermekülésben történő rögzítésére vonatkozó szabályok, valamint az 1. számú függeléke I. Fejezetének sz) pontjának rendelkezései 2002. január 1-jén lépnek hatályba.
(3) Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai közötti társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16. napján aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban, az Európai Közösségek Tanácsának a biztonsági övek 3,5 tonnánál könnyebb járművekben való kötelező használatára vonatkozó tagállami jogszabályok összehangolásáról szóló 91/671 (EGK) irányelvével összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.
Orbán Viktor s. k.,
miniszterelnök

[1] 1997. évi XXXII. törvény a Határőrizetről és a határőrségről
[2] A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 61/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet
[3] A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet


Előzmény: Bihus (9)