etwg Creative Commons License 2002.01.16 0 0 8456
Kedves Deák Krisztián,

Nem vagyok boltos, ennek ellenére csak támogatni tudom a nézeteidet. Pillanatnyilag a tengerentulrol irok, és itt is igen hasonlo állapotok uralkodnak, mint nálatok. A boltok tele vannak mindeféle áruval (biztosan a kereskedö tudja mivel, és miért) de ha odaállitt egy olyan pasas mint én, akinek már bizonyos speciális igényei vannak (ebben az esetben tipukus amerikai ablakok), sajnos a városban találhato 5 boltbol egyikben sem volt semmi. Mindenki meg akarta rendelni, de ez nekem nem jo, (mert én is meg tudtam volna rendelni, ha elöször láttam volna pontosan, hogy jo e nekem.) Igy elkocsikáztam vagy 200 km-t – mert ilyen távolságban vannak a boltok egymástol (a városon belül), és valoszinüleg ablak nélkül megyek haza.
MO-on is ki kellene épiteni a megrendelési rendszert (a kezdetben pl. évente csak kétszer leszállitva), és rászoktatni a tisztelt modellezö társadalmat, hogy egy kicsit elöre gondolkodjon. Ezt a témát már korábban is rágcsáltuk, de ugy látszik nem sokat használt. Ausztriában pl. rendszeresen 2-6 honapot várunk egy egy modellmegrendelésre, és mindenki boldog vele. (elöfordult már olyasmi is, hogy 2 évet vártunk, ugy, hogy a pénzt elöre oda kellett adni – ez mind csak a bizalom kérdése).

Sajnos a modellszortiment olyan nagy, hogy lehetetlen egy-egy boltban mindent raktáron tartani, ezért Europában van 2-4- nagy postai szállito, ahol szinte bármit meg lehet rendelni, ha már az ember pontosan tudja mit is akar. Az USA-ban is igy müködnek a dolgok, ha tudom mit akarok, elöre akár e-mailben megrendelem, és mire ideérek már vár a csomag a hotelben. A boltban csak abbol érdemes válogatni ami ott van.
Ami az árakat illeti, nem szabad elfelejteni, hogy ez egy hobby, mindenki maga dönti el mire és mennyi pénzt költ („olcso” cigerettát sem szivnak sokan, söt). Tehát egyszerüen nem illdomos az árakrol vitatkozni – ezt inkább a gyárral kellene tenni, mint a kereskedövel. Ti mint kereskedök ugyanabban vagytok érdekeltek mint mi vevök, hogy eledhato áru legyen a polcaitokon, persze nekünk is alapvetö érdekünk kell, hogy legyen, hogy a legszimpatikusabb (teljesen mindegy milyen szempontbol) boltban szerezzük be modelljeinket, és ezzel is hozzájáruljunk, hogy a boltban jo legyen a választék.