joem Creative Commons License 2002.01.11 0 0 8295
Kedves Uraim!
Hála Istennek alig győztem elolvasni a topic elmúlt két napi termését. Ez igen! Pedig JSB nincs itthon, és én sem voltam gépközelben ;-))
OFFocska, de luc72 megilletett…
Szóval faterom az 50-es évek végén, 60-as évek elején a helyi (debreceni Úttörő bolt vezetője volt (később ebbőll lett az Ezermester. Úgyhogy vett a nővéremnek egy pár Piko cuccot (junior BR80, E44, BR23, NSB204(utóbbi ékszíjhajtásos, két éve lett talpra állítva, müxik, BR23 kerekekre vár, E44 fogaskereke ledarálódott, de vettem egy ugyanolyat, ami rosszul volt összerakva, ezért állandó zárlatos volt á 4K HUF)). Ez a 60-as évek legelején volt. Én csak később pottyantam a világra. Jött az E69, VT135, BN150,stb.stb. Egészen pici koromban volt 2 „amerikai” kocsi, mely az enyém volt, azzal lehetett játszani=tologatni a talpfán, hogy kerregjen. Amikor a múltkor elővettem az egyiket, meglepve láttam, hogy ez egy Athearn poggyászkocsi. Gőzöm nincs, honnan szerezhette az öreg a 60-as években. Aztán pontosan 10 éves voltam, amikor az első vásárlásomat, egy NoHAB-ot megejtettem. Akkori beszerzési forrásaim: Debrecenben 2 játékbolt, Nagyváradon a híd színháztól távolabb eső feléhez közel egy játékbolt, Hobby bolt Deák tér, Kálvin tér, és természetesen Tóth a Váci u 71-ben. Apám még a régi helyükön is vásárolt Tőle. 13 évesen relékből automatikát építettem. A terepasztal a konyhában, a plafonra volt felhúzva. Ha leengedtük (2 emberes volt) akkor a konyha, mint olyan nem funkcionált. Amikor onnan elköltöztünk (1981), azóta nincs terepasztalom L. Nekem nincsen komplett gyűjteményem. Soha nem is törekedtem rá, amit – utólag nézve – jól tettem, merthogy MÁV era V-öt szeretnék modellezni. Röviden: 92-ben találkoztam először a Rocoval, veszegettem ezt-azt, jelenleg már azt sem tudom, mim van. Sok mindent még anyámnál hagytam, úgyhogy nagy összevisszaság. Majd egyszer… Aztán jött az Internet korszak, jött a topic, és rájöttem, hogy van, amihez jól értek és van, amihez kevésbé. Végül én is a modell gyártásban szeretném megélni a hobbim csúcspontját. A Bz alváza alakul, a kasznirólmég nincs végleges döntés. Egy biztos: ha megvalósul, akkor szép és jó lesz, ja, és olcsóbb, mint a hamarabb kijövő konkurencia.
Az asszonyról: időnként már meg merem neki mondani az árakat, viszont nem szólok, ha Ő megy vásárolni magának. Még mindig olcsóbb… A mozdonyok közül a „szutyok Dácsiát” megismeri, de ez inkább a nagyvasúti topicba való. Lányom 14 hónapos, és 0 vasúti érdeklődésű. Igaz, működő modellvasutat még nem látott, viszont fel se nézett szánkózás közben, mikor a miskolci IC tőle kb 10 m-re robogott el.
Bocs az unalmas sztoriért, de szerintem érdekes lehet kinek-kinek a modellező előélete, magam részéről szívesen olvasnám. Persze nyugodtan üssetek, ha ezzel nem értetek egyet.
ON
Valaki kérdezte az Md-t és a Btx-et. Nos, komplett Btx kaszni szokott lenni, úgy tudom, a fugi kocsik alja megy alá. Nekem az Md piko BR110 aljon fut, kétségtelen, hogy a tengelytáv kicsit rövidebb, és mérethű maszkkal az agyak nem esnek egybe a tengelycsúccsal. Ez van…