rezgaras Creative Commons License 2002.01.10 0 0 8159
csíkostáTTú írta:

> a "sinus motor" gyakorlatilag egy rövidrezárt forgórészes aszinkron motor

A leírásokból szvsz. nem ez látható.

Ahogy én megértettem, a sinus motor egy elektronikusan vezérelt SZINKRON motor. A forgórészben egy sokpólusú mágnes van, amit az állórész vezérelt tekercsei vonszolnak körbe. Azaz a V&M oldalon lévô kijelentés "a forgóáram elvét követve működik", igaz: mind a szinkron, mind pedik az aszinkron motorok forgóárammal járnak.

A "sinus" névrôl pedig arra következtetek, hogy a tekercseket az elektronika nem egyszerűen kapcsolgatja (mint pl. egy léptetô motorban), hanem szinuszoshoz hasonló áramot nyom bele, mint egy vezérelt áramgenerátor (ez nem nehéz, az iskolából emlékezhetsz rá, hogy minden hagyományos tranzisztor tulajdonképpen egy vezérelt áramgenerátor). Ez aztán meglehetôsen egyenletes járást biztosít a mozdonyoknak. A kapcsolt tekercses szonkronmotorok mindig rángatnak, vibrálnak egy kicsit.

Összefoglalásként az a véleményem, hogy a sinus motor egy nagyszerű és szupermodern dolog, csakhogy hasonló eredményt sokkal egyszerűbben (és olcsóbban) is el lehet érni. Az a gyanúm, hogy jelentékenyen drágább is, mint akárcsak egy Faulhaber.

Vagyis olyan, mint a házasság: megoldást jelent minden olyan problémára, amik nélküle nem is léteznek ;-)))

Előzmény: Törölt nick (8136)