seTTebello Creative Commons License 2001.12.28 0 0 7809
Szia Krupiz
Most nem leszek túl részletes, amit találok, azt elküldöm csatolt fálylként.
Elöször is választanod kell, hogy papírból, vagy Nikecellből, az egykori Hungarocell, építesz-e.
Papír: kartonból kivágod a hegy metszeteit mind a két, egymásra merőleges nézetből. Ezek a metszetek egy rácsot alkotnak. Összeillesztés után a metszetek közt adódó négyzeteket összegyűrt újságpapírral feltöltöd. A domb felületéd enyvvel bekened, ne sajnáld, majd néhány réteg újságpapírt, ragasztasz rá. Azt az újságpapírt, amit a domb felületére ragasztasz előzőleg gyűrd össze, majd simísd ki. Így jobban felveszi a terep formáját.
Nikecell: a lapokból hozzávetőlegesen kivágod a domb alakját, összeragasztod. Ragasztás előtt a ragasztót próbáld ki. A Technokol oldja a Nikecellt. Szvsz. az enyvvel érdemes megpróbálni, mert olcsó, és igen csodálkoznék ha oldaná. A ragasztó száradása után felmelegített késsel pontosan vágd ki a terepet. Azért kell felmelegíteni a kést, hogy kevesebb Nikecell-hulladék képződjön. Ez az eljárás rettentő büdös, szeretteink nyugalma érdekében érdemes a pincében végezni.
Még néhány megjegyzés:
Papírból főleg kisebb dombok és töltésoldalak készíthetők. Ha a dombon út vezet nem ajánlom, mert az árkok, kanyarok, elkészítése macerás.
Nikecellből sziklák is készithetők, ezeket modellfestékkel, vagy enyvvel kell bekenni. A modellfesték sokkal szebb és végülis nem kell belőle jelentős mennyiség.
Van még valami olyan, hogy kifeszített drótok tartják az újságpapír-rétegekből készített terepet. Műszaki érzékem azt súgja, hogy ez nem az igazi. A sziklákat gipszből is szokás készíteni, ekkor a gipszhez ragasztót kell adagolni, különben porlad. A gipsszel vigyázz, nehezen jön ki, viszont könnyen ejt foltot. Vaszary János egyik könyvében olvastam: "Ez olyasféle dolog, mint a spiritizmus, a dolognak magyarázatát adni nem lehet, viszont az itt-ott jelentkező giszfoltokat se lehet letagadni."

Előzmény: krupiz (7805)