S.Piroska Creative Commons License 2001.12.21 0 0 684
VASKÚTI HÍRHARANG 2001. DECEMBER

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001. október 25-i ülésén az alábbiakban döntött:

Elfogadta a polgármester tájékoztatóját a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről.

Meghallgatta a Bajai Rendőrkapitányságnak Vaskút község közrend-, közbiztonság helyzetéről és a helyi körzeti megbízott tevékenységéről szóló beszámolóját azzal, hogy a képviselő-testület által megfogalmazott kéréseket a körzeti megbízott vonatkozásában érvényesíti és 2002. évben 2 fő körzeti megbízottat foglalkoztat.

Megtárgyalta a Vaskúti Általános Művelődési Központ igazgatója által előterjesztett beszámolót a művészeti oktatás bevezetésének tapasztalatairól, melyet a testület elfogadott.

A Képviselő-testület módosította a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatát (vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséggel járó munkakörök meghatározása tekintetében).

Módosította a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló rendeletét (vállalkozók körében kedvezőbben szabályozta a fizetők körét, csökkentette egy kategóriával a díjakat).

A Vaskút, Szeremlei utcában megépülő öt kétszintes lakóházban összesen tíz szociális bérlakás építésére meghirdetett közbeszerzés ajánlati dokumentációját elfogadta.

A Vaskút, Szeremlei utcában megépülő tíz szociális bérlakás építésével kapcsolatosan a műszaki ellenőrzési és bonyolítási feladatok ellátására Léderer Mártont bízta meg.

Támogatta a pedagógusok számítógéphez juttatására kiírt pályázat benyújtását, és 13 pedagógus részére személyenként 10.000 Ft önrész megfizetését vállalta.

A házi gyermekorvosi szolgálat közös működtetésére megállapodást kötött Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselőtestületével.

A Vaskút 932 hrsz-ú 55 férőhellyel megvalósuló idősek otthonának szakmai programját elfogadta, mely program a pályázat benyújtásához szükséges.

A Széchenyi-terv keretében megvalósuló idősek otthona építésére pályázatot nyújtott be.

A Képviselő-testület a Petőfi, Szeremlei utca és a Templom tér szakaszán közút szélesítésére, burkolat megerősítésére pályázatot nyújtott be. A pályázathoz a szükséges önerőt biztosította.

A Baja központtal létrejövő adó-végrehajtási társulásba belépési szándéknyilatkozatot tett.

A temető melletti kocsitároló épületét értékesíti Klemmné Szabó Judit Vaskút, Temető u.22. szám alatti lakos részére, amennyiben vevő vállalja, hogy a kocsitároló helyett másik épületet épít a temető területén.

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Népszabadság elleni perben elfogadta a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletét, s nem vagyoni kárigényt nyújtott be a Bajai Városi Bíróságnál.

Megtárgyalta a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatra beérkezett kérelmeket és az „A” változatra benyújtott pályázatok közül az alábbi rangsort fogadta el az oktatási és a szociális bizottság javaslata alapján:
1. Nóti Attila Vaskút, Aradi u.32.
2. Nagyházi János Szabolcs Vaskút, Kossuth u.139.
3. Szűcs Zoltán Vaskút, Mohácsi u.11.
4. Mazug Anita Vaskút, Alkotmány u.30.
5. Mazug Ildikó Vaskút, Széchenyi u.47.
6. Oláh Anna Vaskút, Széchenyi u.60.
7. Paulic Krisztina Vaskút, Damjanich u.87.
8. Lukacz Noémi Vaskút, Iskola u.11.
9. Hirmann Henrietta Vaskút, Dózsa Gy.u.61.
10. Wolf Nóra Vaskút, Kossuth u.67.

Képviselő-testület elutasította az alábbi kérelmeket:
1. Balázs Sándor Vaskút, Damjancih u.138.
2. Márton Zsolt Vaskút, Batthyány u.10.

A „B” tipusú pályázatokra támogatta az alábbi kérelmeket:
1. Kubatov Zsuzsanna Vaskút, Vörösmarty u.33.
2. Vér Roland Vaskút, Aradi u.30.
3. Mülbacher Ottó Vaskút, Petőfi u.2.
4. Péter Zsuzsanna Vaskút, Aradi u.12.
5. Péter Judit Vaskút, Aradi u.12.

Elutasította az alábbi kérelmeket:
1. Szabó Helga Vaskút, Széchenyi u.4.
2. Schimpf Tamás Vaskút, Hársfa u.14.

A Képviselő-testület Müller Mátyás Vaskút, Táncsics u.11. szám alatti lakos nem lakás céljára szolgáló ingatlan lakásként való bérbeadására vonatkozó kérelmét elutasítja azzal, hogy kérelmét bérlakás iránti kérelemként benyújthatja.

A Képviselő-testület úgy határozott, hogy a Vaskút, Kossuth u.87. szám alatti, nem lakás céljára szolgáló utcai épületrészt lakásként nem adja bérbe, azt fenntartja a templom restaurátorainak az elhelyezésére.

Képviselő-testület a Szent Korona Szövetség Budapest kérelmét, mely a millenniumi oratórium kiadásának támogatására irányult, teljesíteni nem állt módjában, anyagi lehetőségei hiányában.

A Képviselő-testület a területi kiegyenlítést szolgáló elnyert pályázati támogatással a Vörösmarty utcában az útépítést megkezdte.

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001. november 28-i ülésén az alábbiakban döntött:

Elfogadta a polgármester tájékoztatóját a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről.

A Vaskút Községi Önkormányzat 2001. I-III. Negyedévi gazdálkodásáról készített tájékoztatást elfogadta.

A Vaskút Községi Önkormányzat 2002. évi költségvetési koncepcióját elfogadta.

Megtárgyalta a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásról készített rendelet tervezetet.

Megtárgyalta és elfogadta a polgármester és jegyző közös utasítását a Polgármesteri Hivatal Ügyrendi Szabályzatára vonatkozóan.

Megtárgyalta a Baja Központtal létrejövő Végrehajtási Társulásban való részvételt, és úgy határozott, hogy a társuláshoz csatlakozni kíván. Felhatalmazta a polgármestert és a jegyzőt a társulási megállapodás aláírására.

Módosította a Vaskút Községi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó rendeletét, tekintettel a nyugdíjasház építésére benyújtandó pályázatra, továbbá elfogadta a beruházás szakmai programját.

Az Önkormányzathoz érkezett támogatás iránti kérelmeket a Képviselő-testület megtárgyalta és úgy határozott, hogy anyagi lehetőségei hiányában azokat támogatni nem tudja.
Támogatást kért:
- Bács-Kiskun Megyében a Rák Ellen Alapítvány,
- Habilitációs Alapítvány Budapest,
- Staféta az Életért Alapítvány Budapest,
- ADRA-VITIUM Esélyegyenlőség Alapítvány Budapest.

Megtárgyalta az Oktatási Minisztérium pályázati felhívását az Arany János Tehetséggondozó programban való részvételre. Képviselő-testület úgy határozott, hogy az idei évben nem tesz javaslatot.

A Pilinszky János Alapítvány Kecskemét felhívására Képviselő-testület javaslatot tett egy kitüntetésére, olyan személy részére, aki a községben él és munkásságával, életművével és kiemelkedő alkotásaival hozzájárult a nemzeti kultúra emlékeinek védelméhez.

A Garai Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat kérésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által Németországból behozandó segélyszállítmány költségtérítéséhez hozzájárul az önkormányzat azzal, hogy a segélyszállítmányból Vaskút község lakossága is részesül.

A VODAFON Távközlési Rt. Adótorony építésére területet bérelne 20 évre az Önkormányzattól évi 400. 000 Ft-os bérleti díj ellenében, a bátmonostori új út mentén. Képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert a tárgyalások lefolytatására és a szerződés megkötésére.

A Sportkör megsegítésére Képviselő-testület támogatást nyújtott az éves tervezetten felül a számláinak kiegyenlítése végett.

A község közvilágításának korszerűsítésére és bővítésére Képviselő-testület meghatalmazta a polgármestert a DÉMÁSZ RT-vel történő megállapodás megkötésére.

Ács Zoltán Vaskút, Kilián u 24. szám alatti lakos részére Képviselő-testület kiutalta a Vaskút, Kossuth u. 91. szám alatti lakást.

Gál Mihály Vaskút, Aradi u. 1.szám alatti építkezésének befejezéséhez Képviselő-testület támogatást nyújtott.


Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001. december 4-i ülésén az alábbi ügyben döntött:

Elfogadta a polgármester tájékoztatóját a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről.

A Vaskúton 5 kétszintes lakóépületben 10 szociális bérlakás építésére beérkezett pályázatokat bontotta. Az ülésre meghívást kaptak az ajánlattevők is.
Pályázatot nyújtott be:
1. ÉPREMA KKT Baja, Kálvária u.83.
2. Lipai Kft. Baja, Szüretelő u.16.
3. EMEL Kft. Baja, Grassalkovich u.3.
4. SUGÓ ÉPKER Kft.Baja, Bereczki u.22.
5. AKTÍV KFT Hajós, Kossuth u.21.
6. DEBMUT RT Kecskemét, László K.u.16.
7. BETON KFT Baja, Dózsa Gy.u.97.
8. MERKBAU KFT Kiskunhalas, Jókai u.81-83.

Képviselő-testület megállapította, hogy valamennyi ajánlat érvényes. A pályázatok kiértékelésére december 17-ig kerül sor.

A Képviselő-testület úgy határozott, hogy a Bajai úton lévő telkekből maximum 5000 m2-t biztosít egy vállalkozó részére, aki a telekért cserébe egy 40 m2-es lakást biztosít az ott felépítendő lakásokból az önkormányzat részére. A tárgyalások lefolytatására képviselőtestület felhatalmazta a polgármestert.

A Képviselő-testület úgy határozott, hogy a Vaskúti Polgárok Zöld Föld Természet és Környezetbarát Egyesülete által a Vaskúti Hírharangban 2001. október 20-án megjelent „Nyílt levél Vaskút község képviselő-testületéhez” című cikkében lévő vádak miatt helyreigazítást kér az Egyesülettől.

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001. december
12-i ülésén az alábbi ügyekben döntött:

Elfogadta a polgármester tájékoztatóját a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről

Megállapította, hogy a Vaskút Szeremlei utcában megépülő 5 lakóépületben 10 szociális bérlakás építésére meghirdetett közbeszerzési pályázatra beérkezett mind a 8 pályázat megfelelő.
A pályázati kiírás szerinti pontrendszer alapján pontozta a pályázatokat, mely alapján az eredményhirdetésre december 17-én kerül sor.

A Képviselő-testület zárt ülésen Katzenmayer János Vaskút, Alkotmány u. 11. szám alatti lakos részére Vaskút Községért Kitüntetést adományozott.2001.

Az Aktív 2000 MN Kft. gyöngyfűző cég részére a Vaskút, Kossuth u. 138. szám alatti ingatlanában közel 90 m2-es helyiséget biztosít 12.000 Ft+Áfa bérleti díj ellenében, 3 év időtartamra.

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001. december
14-i ülésén az alábbi ügyekben döntött:

Elfogadta a polgármester tájékoztatóját a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról és a két ülés között tett fontosabb intézkedésekről
Az Önkormányzat 2001. évi költségvetési gazdálkodásának 2.számú előirányzat módosítását elfogadta.

Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó rendeletét módosította, mely szerint a szociális elhelyezést biztosító összkomfortos bérlakás esetén 100 Ft/négyzetméter, komfortos lakás esetében 75 Ft/négyzetméter a bérleti díj.

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló rendeletét módosította, mely szerint a 70 literes űrtartalmú szemétgyűjtő edény esetén 1.728 Ft + Áfa, 110 literes űrtartalmú edény esetén
2.700 Ft +Áfa, konténer esetén 15.000 Ft+Áfa a szemétszállítási díj.
A szeméttelepre kiszállított egyéb szilárd hulladék után köbméterenként 112 Ft Áfá-val együtt a lerakási díj.

A Közterület-használatról és a közterület-használati díjról szóló rendeletét módosította az alábbiak szerint:
- közterületre elhelyezett hirdetőtábla, cég- és címtábla 5000 Ft/év
- önálló hirdető berendezés 12000 Ft/m2/hó
- tüzelő- és egyéb anyagok 50 Ft/m2/hó
- idényjellegű árusítás 150 Ft/m2/nap
- mozgóárusítás 80 Ft/m2/nap
- vendéglátó ipari előkert 13000 Ft/év
- mutatványos tevékenység 200 Ft/m2/nap
- engedély nélküli közterület foglalás 1600 Ft/m2/nap
- roncsautó, roncs-munkagép 300 Ft/m2/nap

A helyi iparűzési adóról szóló rendeletét módosította, mely szerint az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1,4 %-a.

A vízszolgáltatás díjáról szóló rendeletét módosította, mely alapján a vízszolgáltatásért fizetendő díj 108 Ft/köbméter + Áfa.

A Közoktatás 2002. pályázat keretében Új kistérségi társulás létrehozására kistérségi társulási formában szakértő igénybevételét tervezi, mely érdekében az önkormányzat a társulásban való részvételi szándékát kinyilvánítja. A szakértői tevékenység ellátásával az OKT-TÁV 2000. Betéti Társaságot bízza meg. A szakértői díj igénybevételére pályázatot nyújt be.
A kistérségi társulás gesztorának Nagybaracska Község Önkormányzatát bízza meg.

A Vaskúti Idősek Otthona Szervezeti és Működési Szabályzatát módosította a rendeletben foglaltak szerint.

A Vörös és Társa BT-vel a 2002. évi közétkeztetési feladatok ellátásra vonatkozó megállapodás megkötését jóváhagyta.

A Képviselő-testület zárt ülésen a PRO REHABILITÁCIÓ Kft. kérelmét megtárgyalta, mely a Petőfi u.109.szám alatti ingatlan megvásárlására vonatkozott és úgy határozott, hogy az ingatlant nem kívánja eladni, és fenntartja eredeti határozatát a bérleti díj vonatkozásában.

A Vaskút Községi Önkormányzat Közművelődési Bizottságának tagjává megválasztotta Posgay Gyuláné Damjanich u.128. szám alatti lakost és Kun Sándor Segesvári u.15. szám alatti lakost.

Elfogadta a testület a Polgármester tájékoztatóját az útépítésről.

Elfogadta a Képviselő-testület a KÖM-BM pályázattal kapcsolatos tájékoztatót, továbbá a KÖM-BM eszközbeszerzéssel kapcsolatos közbeszerzési kiírásokat.


Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001. december
17-i ülésén az alábbiak történtek:

A Vaskút, Szeremlei utcában megépítendő 5 lakóépületben, 10 szociális bérlakás közbeszerzési pályázatára beérkezett pályázatok eredményét kihirdette.
Nyertes pályázó: Liptai Kft.Baja, második helyezett: Merkbau Kft Kiskunhalas.
(Összesített pontszám alapján a közbeszerzési értesítőben megjelent pályázati kiírás szempontjai szerint)

Ünnepi évzáró ülésén átadta a „Vaskút Községért” kitüntető címet Katzenmayer János Úr részére.

Anyakönyvi hírek:

Születtek:

Antal Adrián
An: Farkas Krisztina Baja, 2001.10.30.

Varga Máté
An: Rigó Hajnalka Baja, 2001.11.18.

Csányi Patrik
An: Csőzik Adrienn Baja, 2001.11.11.

Antal Amanda
An: Kaszás Melinda Baja, 2001.11.23.

Horváth Dorina Petra
An: Orodán Timea Baja, 2001.11.25.

Végh István
An: Kulisics Erika Baja, 2001.12.07.

Meghaltak:

Tóth István Győző 44 éves 2001. okt.13.

Prodán Ferencné
Sz.Balázs Erzsébet 36 éves 2001. okt.23.

Domokos Antalné
Sz.Beke Erzsébet 79 éves 2001. nov.8.

Erős Piusz 77 éves 2001. nov.19.

Apró István 78 éves 2001. dec.1.

Házasságkötés:

Koszter József – Hodovány Erika 2001. okt.20.

Sétáló Csaba – Jankovits Zsanett 2001.dec.7.


Köszönet: Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik segítettek és a mai napig is segítenek gyermekeim nevelésében és családi házam mielőbbi elkészültében. Köszönöm továbbá azoknak a kedves személyeknek a támogatását is, akik munkájukkal, vagy anyagi hozzájárulásukkal teremtettek biztonságos jövőt magam és gyermekeim számára.

Teljes erőmmel azon leszek, hogy a mindannyiuk által belém vetett bizalmat és kedvességet a jövőben kellőképpen meghálálhassam.

Köszönettel: Gál Mihály

A vaskúti alapítványi gálaműsorokról…

Lehet, hogy nem tűnik fel, hogy Vaskúton, egy 3. 800-as lélekszámú községben, az őszi időszakban három alapítványi jótékonysági gálaműsort is szerveztünk. Más községekben nem természetesek az ilyen arányú megmozdulások, amelyekben a jótékonysági célokon túlmenően - nagyon helyesen – az is ott lappang: mire vagyok képes?
A három gálaműsor közül az utóbbival, a mikulás napi, vaskúti óvodások támogatására rendezett programmal szeretnék részletesebben foglalkozni.
A műsor első részében bábjátékot láthattunk, amelyben az erdő lakói egymás megajándékozására készülődtek. Jó volt érezni, a gyermek-közönség nyíltságát, ahogyan párbeszédbe sodródtak a szereplő macival, rókával, és észre sem vették, hogy közben saját vágyaikat, jóakaratukat is kinyilvánították. Megkockáztatnám, hogy egy ilyen bábjáték (mese) megtekintése még egy felnőttnek is nagyobb élmény, mint a felkorbácsolt szenvedélyű Dél-amerikai szappanoperák, amelyeknek csak az a célja, hogy fondorlatosan minél szélesebb rétegeket ültessen le a TV elé a nézettség növelése céljából, és közben észre sem vesszük, hogy a rendező ötlettelensége miatt annyira „szájbarágóssá” válik a történet, hogy még naiv pozitív irányultságát is elveszíti. (Ezt azért tartottam szükségesnek megjegyezni, mert nagyon sok általános iskolás gyermek is e sorozatok rabjává válik.)
Az óvoda pedagógusai a műsor második részében egy Mátyás királyról szóló történet színpadi megjelenítésében maguk is szereplőkké váltak. Dicséretes és nemes feladatvállalás ez, hiszen a pedagógia a játékosságot nem mellőzheti. Úgy lehet jól tanítani, ha közben magunk is együtt tanulunk a gyermekekkel, erős érzelmi szálak pedig csak akkor alakulhatnak ki pedagógus és gyermek között, ha a gyermek titkon megérzi, hogy az őt nevelő pedagógus lelkében van egy pici a gyermeklélekből; vagyis a pedagógus örül az együtt-játéknak. Ezt a pluszt, ezt a játékörömöt lehetett kiérezni mindkét előadásból, amelynek szinte koronája volt a korabeli reneszánsz tánc. (Köszönet ezért a segítőknek, felkészítőknek is.)
Az a pedagógus, aki akkor ott volt és látta az önfeledten játszó óvó néniket, mindenképpen erőt meríthetett lelkesedésükből, és ismét felfedezhette, hogy a személyiség fejlesztése nem nélkülözheti a játékosságot.

Fábri Géza
.

Karácsonyi rendezvény a Vaskúti Templomban

Az adventi időszakban a fény az új nap születését várja az emberi lélek. Ahogyan karácsonykor a Nap, a világosság és a sötétség harcában fölülkerekedik, úgy éljük meg mi is családi örömként Jézus születését.
A karácsonyt megelőző adventi időszakban az iskolás betlehemesek járják a vaskúti házakat jókívánságaikkal, hogy aztán végül a betlehemi játékot a templomban is bemutassák. Nagy ilyenkor a készülődés, a várakozás a családoknál, jól esik, hát, a köszöntés.
Karácsonyi rendezvényünknek ismét a Vaskúti Templom ad otthont december 21-én 18.00 órakor. Azt szeretnénk, ha - hitbéli hovatartozása nélkül - mindenki sajátjának érezné, és együtt örülhetnénk annak, amit gyermekeink és kulturális csoportjaink már jó ideje erre az alkalomra készítenek.

„ Karácsony estéjén szépen vígadjanak,
Első órájában békére jussanak.”
(népköltés)

A műsorban részt vesznek: az óvodások, az általános iskola és a művészeti iskola növendékei, a Szent Imre Ifjúsági Ének- és Zeneegyesület, a Vaskúti Templomi Énekkar, a Kisparti Zenekar. Felcsendül Händel Vízizenéje, Largója, Szonátájának első és második tétele. Karácsonyi ihletésű énekeket, verseket, népi betlehemes játékot láthatunk.
Együtt énekelve szeretnénk egymásnak meghitt karácsonyt és boldog újesztendőt kívánni.

Fábri Géza

KARÁCSONYI KÖSZÖNTŐ

Tisztelt vaskúti Polgárok!
Ilyenkor év vége felé közeledve a sok év végi teendő mellett egy kicsit jobban odafigyelünk egymásra, próbáljuk egymást megörvendeztetni, jobban látjuk egymás problémáit és próbálunk segíteni.

Ennek jegyében telik el az ünnepre való készülődés és az ünnep. Kár hogy ez a figyelmesség, az embertársaink iránti szeretet nem nyilvánul meg egész évben. Ilyenkor mindig fogadkozunk, hogy a következő évben ezt is másképp fogjuk csinálni, mint sok minden mást.

Aztán ismét ránk szakad a következő év hajrája, és időközben sokszor elfeledkezünk arról, amit ünnepekkor megígértünk.

Csak őszintén tudok bízni benne, hogy ez a következő évben nem így lesz.

A 2001-es évet is kemény munka jellemezte az önkormányzat Képviselő-testülete, a hivatal dolgozói és valamennyi intézményünk dolgozója részéről. Sok eredményt is értünk el, bár ezek még mindig nem igazán látványosak. Mégis bízunk benne, hogy amit elértünk az jó ugródeszka, ahhoz hogy ettől nagyobb terveinket is meg tudjuk valósítani és jó alap a továbbhaladáshoz. Ebben a reményben végeztük és végezzük munkánkat a ciklus hátralévő időszakában is.

Engedjék meg, hogy egy rövid Kosztolányi idézettel kívánjak Önöknek, valamennyiüknek
Boldog és békés Karácsonyi Ünnepeket és eredményekben gazdag, sikeres Boldog Újesztendőt
a Vaskúti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, a hivatal dolgozói és valamennyi intézményünk dolgozója nevében.

„Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.”
- Kosztolányi –

BÉRLAKÁS ÉPÍTÉSRŐL
A közbeszerzési pályázat kiírását követően 8 cég pályázott. A pályázatokat a Képviselő-testület elbírálta. Igen nehéz döntést kellett a testületnek hozni, hiszen amellett, hogy a rendelkezésre álló pénz adott volt, azt is tekintetbe kellett venni, hogy mennyire biztonságos egy-egy kivitelező, azaz mennyire biztos, hogy be is tudja fejezni az építkezést.

Végül a Közbeszerzési Értesítőben megjelent pályázati kiírásnak megfelelő szempontok alapján, melyek az alábbiak voltak: ár; szavatosság; kis- és középvállalkozók alkalmazása alvállalkozóként; műszaki tartalom, minőségi anyagok alkalmazása; és késedelmi kötbér, a 8 pályázó közül győztesként a Liptai Kft Baja, Szüretelő u.16. mellett döntött a Képviselő-testület.
A második legjobb ajánlatot a Merkbau Kft. Kiskunhalas adta.

A döntést követően 2001. december 31-én megtörténik az alapkőletétel, majd a kivitelező vállalása szerint 2002. június 30-ig elkészülnek a lakóházak. A nyertes vállalkozó természetesen igen magas számban, mintegy 46 %-ban alkalmaz kis- és középvállalkozókat, ezen belül 38 %-ban vaskúti alvállalkozókat.

ÚTÉPÍTÉSEKRŐL

Mint bizonyára tapasztalták november végén és december elején egy új utat építettünk a Vörösmarty utcában. Az út 4 m-es, eredetileg azt terveztük, és erre is pályáztunk, hogy az utat úgy építjük meg, hogy összekötjük a Táncsics és Vörösmarty utcát is. Sajnos a Területfejlesztés nem tudta támogatási igényünket teljes mértékben elfogadni, így csak fele annyi pénzt kaptunk a beruházásra, mint amit kértünk. Emiatt az önkormányzat többletköltség vállalása mellett a Vörösmarty utca készült el, beleértve azt a négy házat is, amely már a Deák utca felé húzódik.
Az összekötő szakasz a Tácsics u. felé azonban nem készülhet el.

Úgyszintén sor került 5 utcának a burkolat felújítására. Nevezetesen a Segesvári utca, a Kiss Ernő utca, Petőfi utca északi szakasza és déli szakaszának egy része, a Damjanich utca északi szakasza és az Arany János és Kun Béla utca közötti összekötő rész. Ezek közül csak 3 utcára nyertünk támogatást, így a fentiek önkormányzati többletvállalással valósulhattak meg. A lakosságnak nem kellett hozzájárulnia a beruházáshoz.

Hogy miért ilyen későn építettünk utakat, annak egyszerű a magyarázata. Csak az utolsó pillanatban kaptuk meg az állami támogatásról szóló döntést, és a pénzeket még ez évben fel kellett használni. Ha rajtunk múlott volna, nyilván jobb időben tettük volna meg mindezeket. Ezek az utak igen komoly mértékben megrongálódtak, ha nem javítjuk ki őket, akkor egy, maximum 2 telet követően nagyrészük teljesen tönkrement volna.

Elég szomorú, hogy egyes, néhány éve épült utakat kell teljesen felújítanunk annak érdekében, hogy ne menjenek teljesen tönkre.
A Vörösmarty utca vízelvezetése úgy alakul, hogy a legutolsó szakaszon megmarad az árok, egy szakaszon viszont árok helyett egy vízgyűjtő vápa kerül elhelyezésre. Ezek azonban a rendkívül rossz idő miatt csak tavasszal fognak elkészülni.
Az árok ásását megkezdtük az utolsó négy háznál azonban abba kellett hagynunk az idő miatt.
A vízlefolyás a megfelelő padkarendezés révén biztosított addig is.

A kivitelezést nehezítette egy csőtörés, mely következtében a Vörösmarty utca egy kis szakaszát ki kell majd javítani, ha az idő engedi. A folytatásról annyit szeretnék elmondani, hogy 2002. évben megterveztetjük a Mohácsi sarokban is az utakat, hogy legyen kész terv arra az esetre, ha lehetőségünk nyílna pályázni.

A Székely utca pályázatát jövőre be adjuk (ott a tervek már készen vannak) de hogy lesz-e lehetőségünk pályázni a 2002-es évben, azt még nem tudjuk. A fenti 5 utca teljes felújítása helyett kettő kisebb utat megépíthettünk volna, de sajnos fontos volt ezeket az utakat megvédenünk.

GYALOGÁTKELŐ HELY GYERMEKEK SZÁMÁRA

A legnagyobb tömegű gyermekforgalom a gyermekétkeztetés Szőlőfürt Vendéglőben történő megvalósítása miatt az Alkotmány utca és a Damjanich utca kereszteződésében található. Itt elég veszélyes átkelni. Ezért a testület úgy döntött, hogy amint az idő engedi, gyalogátkelő helyet készítünk a szükséges felfestéssel és előjelző táblákkal. Az előkészületek megtörténtek, csak a jobb időre várunk.

HELYREIGAZÍTÁS

Vaskút község Képviselő-testülete elolvasva a Hírharang legutóbbi számában megjelent „Nyílt levél a Képviselő-testülethez” című írását úgy döntött, hogy az írás szerzőit arra kéri, hogy tegyenek helyreigazítást, mivel valótlan dolgot állítottak és a testület tagjainak személyi hitelét rontották az írás bizonyos részeivel.

Mellékelten megjelentetjük az alábbi levelet, amelyet a testület nevében Welchner Antal alpolgármester írt. Ugyanitt jelentetjük meg az érintettek válaszlevelét, amelyet nem kívánunk kommentálni, ki-ki úgy érti ahogy akarja.

Vaskúti Polgárok Zöld Föld
Természet és Környezetbarát Egyesülete
Grünfelder János elnök úr részére

A Vaskút Községi Önkormányzat 2001. november 28-i és december 4-i ülésén tárgyalta az Önök szervezete által a Vaskúti Hírharang 2001. október 20-i III. évfolyam 3. számában nyílt levél Vaskút Község Képviselő-testületéhez c. írásukat, amelyben többek között az alábbi megállapítást teszik.
„Az a hír járja, több millió forintot jelent a képviselő testületnek a „hulladéklerakó” sikere. A milliók többet érnek, mint Vaskút egészséges környezete, az élhető élet csecsemőtől az idősekig?”
E megállapítást a Képviselő-testület tagjai sérelmesnek tartják, és kijelentik, hogy a Képviselő-testületnek semmilyen egyéni érdeke az ügyben nincs. A Képviselő-testület azt a döntési felelőséget vállalta fel, hogy megpróbálja megoldania jelenlegi áldatlan és életveszélyes hulladék helyzetet. Mindezt a jelenlegi helyzet és kötelességük ismeretében tették és nem anyagi előnyökért.
Éppen ezért a fenti megállapítást rendkívül sérelmesnek tartják, és kérik, ezúton a Hírharang következő számában, amely várhatóan december 21-22-én fog megjelenni / cikkek leadási határideje december 19 szerda/ szíveskedjenek helyre igazítani.
Vaskút 2001. december 5.
Tisztelettel:
Welchner Antal
Alpolgármester
A Képviselő-testület nevében

Vaskúti Polgárok Zöld Föld
Természet és Környezetbarát Egyesülete
Helyesbítése

Az Egyesület nyílt levelet intézett a község képviselő testületéhez. A nyílt levélben több oldalról kíséreltük meg feltenni a kérdést, mégis mi az álláspontja a megválasztott és hivatalban lévő képviselőknek, mennyiben képviselik választóik érdekeit.
Sajnálatosan részünkre nem érdemi válasz érkezett, hanem félreértés lett az ügyben.
A képviselő testület tagjai azon kérdésünkre, miszerint mit szólnak a községben terjedő pletykáról / a hulladéklerakó több millió forintot jelentő sikeréről/ alábbiakat válaszolták:
„ E megállapítást a képviselő testület tagjai sérelmesnek tartják, és kijelentik, hogy a képviselő testületnek semmilyen egyéni érdeke az ügyben nincs.”

Tisztelt Képviselőtestület!
Helyesbítjük a nyílt levélben foglaltakat, bár először az Önök tiltakozására kell helyesbítéssel élnünk:
Az Egyesület sohasem állapította meg, hogy a képviselő testületnek tényleg több millió forintot jelent a hulladéklerakó sikere.
Csak kérdeztük, mintegy aggódva, tényleg ilyen sokat jelent?
Levelük alapján megnyugodtunk és kijelentjük, nagyon örülünk, hogy a képviselő testületnek semmilyen egyéni érdeke nincs a hulladéklerakó ügyében.
Ezért elhatároljuk magunkat azoktól a községben terjengő eléggé el nem ítélhető beszédektől, melyek ilyeneket fogalmaznak meg.
Az ilyen beszédekkel nem értünk egyet.
Úgy szintén nem értünk egyet azzal sem, hogy nemcsak a hulladéklerakó esetében nincs semmilyen egyéni érdekük, hanem ilyen egyéni érdek hiány tapasztalható a község más ügyeiben is.
A községben a hulladéklerakó ügy csak egy, igaz, hogy a legnagyobb ügy is lehet.
De itt volt /van következményeiben/ a belvíz ügye, a hozzá kapcsolódó lakásügyekkel, a károsultak csalódásaival, egyéb érzelmeikkel.
Vannak nyilvánvalóan más ügyek is, de most ezekre nem indokolt kitérni.
Mi azt szeretnénk, hogy képviselőtestületnek igenis legyen érdeke, egyéni érdeke is, hogy képviselje választói akaratát, legyen kíváncsi mit is akarnak a község polgárai, mit támogatnak, mit szeretnének!
A képviselőtestület nem önmagáért van, hanem választóiért, erről kellene talán nyilatkozni, Tisztelt Képviselőtestület!
Hogyan képviselik a választókat???

Tisztelettel:
Vaskúti Polgárok Zöld Föld
Természet és Környezetbarát Egyesülete
Grünfelder János elnök

TEMPLOM RESTAURÁLÁSRÓL

Vaskúton a lakosság többségének összefogásával elkészült a templom belső rekonstrukciójának jelentős része. A szervezésben élenjárók egy picit megtorpantak és megijedtek attól, hogy 2002. évben még nincsenek biztos források a befejezésre. Ebben az ügyben az önkormányzat is mozgolódott és több állami szervet megkeresett. Konkrét ígéret nélkül, hiszen azt jelen helyzetben még nem tudunk tenni, igen valószínűnek látszik, hogy az önkormányzat közbenjárására sikerül néhány millió forintos forrást megmozgatnunk a 2002-es évi befejező munkálatokhoz.
Természetesen, ha ez sikerül is, ez még mindig nem lesz elég a teljes befejezéshez, így továbbra is szükség lesz az adományokra és az összefogásra.
Őszintén bízunk abban, hogy ezt Vaskút meg tudja valósítani.

TEMPLOM ÉS KÁPOLNÁÉRT ALAPÍTVÁNY 2001

A 2001-ik év reménytelenül kezdődött az Alapítvány életében, alig volt 200.000.- forint a számlánkon, és úgy tűnt, hogy ebben az évben szintre semmilyen munkát nem tudunk végeztetni.
Februárban kaptuk az értesítést az Amerikai Püspöki Kar által kiirt angol nyelvű pályázaton, 25.000.- dollárt nyertünk, melynek 7.500.000.- forint ellenértékét az Alapítvány számlájára utalta a Kalocsai Érseki Hatóság.
Végre kérhettünk a restaurátoroktól árajánlatokat, akinek a költségvetése a legkedvezőbb volt, annak a referencia munkáit is meg kellett néznünk. Így jártunk Jánoshalmán, Kiskunfélegyházán, és Bátaszéken, meggyőződtünk arról, hogy ugyanolyan minőségben fogják a munkát folytatni, mint az előző két boltíven és senki számára nem lesz látható, hogy ezt két külön csapat állította helyre.
A Szendi- Barokk Kft-vel olyan szerződést kötöttünk, mely szerint a templombelsőt /a hátralevő két boltívmező és szentély / két év alatt restaurálják, az oldalfalakat és a figurális részeket eredeti állapotban helyre állítják.
Ebben az évben elkészült a két utolsó boltív és a belépéskor szemünkbe tűnik a csodálatos diadalív az angyalokkal és a felirattal. Ezekért a munkálatokért kifizettünk 8. 450. 750.- forintot az állványozásért 500.000.- forintot.
Az Érseki Hatóság néhai Raffai István plébános örökségéből 3.000.000.-forintot utalt, de a hívek is igen szép összeggel járultak hozzá, hogy biztosítva legyen az összeg a templom festési munkáink befejezéséhez. Az állványok lebontása után tűnt csak szembe, milyen poros kopott a szószék, a mellékoltárok, a szentély előtti fülkék és szobrok.
A megkért ajánlatok ezek felújítására már nem férnének bele, az Alapítvány jelenlegi pénz keretébe, de a munkát mégis csak sikerült elvégeztetni.
Itt szeretnénk köszönetet mondani a Polgármesteri Hivatal Képviselő Testületének, polgármester úrnak, jegyzőnek, főtanácsadónak, kisebbségi önkormányzatnak, az egyházközösség képviselőinek-, akik egy-egy mellékoltár költségeit vállalták-, valamint az olyan magánszemélyeknek, akik a szószék és a szobrok felújítás költségeit az Alapítványnak felajánlották.
A következő évben a szentély restaurálásával befejeződik a templom falainak festése, megmarad a főoltár melynek felújítására egyáltalán nincs pénz. A teljes restaurálás után azonban így nem maradhat, mert elrontja a belső hatást.
Tisztelettel kérjük a falu lakosságát, anyagi erejéhez mérten járuljon hozzá a főoltár költségeihez.
Nagyon szeretnénk, a 2002-ik év Augusztus 19-én Dr. Bábel Balázs érsek úr által újra szentelt templomot az elődeink által felépített pompában átadni, mindenkinek a falu és idelátogató vendégek legnagyobb megelégedésére.
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik munkájukkal, nagylelkű adományaikkal hozzájárultak a templom helyre állításához.
Ezúton kívánunk mindenkinek kegyelmekben gazdag kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet.

A Vaskúti Templom és Kápolnáért Alapítvány

KITÜNTETÉS
Vaskút község Képviselő-testülete 2001. évben helyi rendelete alapján további egy, „Vaskút Községért” kitüntető cím adományozásáról döntött. A címet KATZENMAYER JÁNOS vaskúti lakos kapta meg, aki közterületeink szebbtételéért végzett éveken keresztül áldozatos munkát.
Gratulálunk neki!

ÖSSZEFOGÁS EGY NEMES CÉLÉRT

Egy olyan hírről is be szeretnénk számolni, amely az összefogás egy szép példájáról szól. GÁL MIHÁLY mindannyiunk „MISI-je” a Vaskúti Sportegyesület aktív szervezője és munkása, évek óta nem tudja befejezni új házát, annak ellenére, hogy emberfeletti erőfeszítéseket tett annak érdekében.

Vaskúton többen úgy gondolták, hogy támogatják vagy munkával, vagy pénzzel, vagy engedmények megszervezésével. Kb. 15 vaskúti vállalkozó végzett munkát. Közülük Szász Nándor nevét külön is ki kell emelni, aki az egész lebonyolításban és koordinálásban szerepet vállalt.

Akik nem tudtak szakmájukkal segíteni, azok megpróbáltak pénzt gyűjteni, tették ezt a Takarékszövetkezet dolgozói, egyes vaskúti lakosok, a vaskúti Polgármesteri Hivatal dolgozói és a vaskúti Képviselő-testület tagjai.
Természetesen a Községi Önkormányzat, ha nem is jelentős összeggel, de szintén kivette részét a segítségből.

Őszintén bízunk benne, hogy ez alapján megvalósulhat a család régi álma, hogy végre beköltözhessenek az új házba. Egy olyan emberen sikerült valamelyest segíteni, aki önmaga is rengeteget tett annak érdekében, hogy előbbre jusson, és aki idejét, energiáját nem sajnálva rengeteget dolgozott ezért a településért, elsősorban annak sportjáért.

Új tűzoltó autó

A Vaskúti Önkéntes Tűzoltóegyesület ez év folyamán szépen fejlődött, jó néhány felszerelést, védőeszközt sikerült beszerezniük, meglévő gépkocsijukat rendbe tették. Most lehetőség nyílt egy nagy, víztartályos gépjármű beszerzésére a Baranya megyei Tűzoltóságtól.
Ezt ez évben megkapjuk és a következő évtől már Vaskúton befogható, ha szükséges.

SPORT
November 18-án befejeződött a Megyei II. Osztály bajnokság őszi idénye. Felnőtt csapatunk a 13-ik helyen Ifjúsági csapatunk a 2-ik helyen várja a tavaszi folytatást.
A november-december hónap „pihenés” időszaka.
A téli felkészülés 2002. január 9-én kezdődik. Az erőnléti felkészítésen kívül szerepel a programban a Megyei Labdarúgó Szövetség álal szervezett Teremtornán való részvétel is. A játékos állományban elképzelhető némi változás, de ez sajnos a létszám csökkentését jelentené.
Egy sikeres téli felkészüléssel felnőtt csapatunk kijavítani tudna jelenlegi helyezésén.
Néhány sort szeretnék írni a serdülő csapatunk őszi eredményeiről, hiszen a napi sajtó erről nem számol be.
A Szövetség adminisztrációs hibája miatt másik csoportba lettek besorolva, csak a bajnokság IV. fordulójában léptek először pályára. Mindezek ellenére őszi eredményük meglepetés.
Az őszi mérlegük: 7 győzelem, s mindössze 1 vereség, így a második helyen várják a folytatás.
Szeretnénk megragadni a lehetőséget, és az újság hasábjain keresztül megköszönnénk támogatóinknak, hogy akár anyagi, akár más jellegű segítségükkel lehetőséget biztosítottak az egyesület működtetéséhez.
Ugyanakkor mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket, és sikerekben gazdag boldog újévet kíván a
Bácska SE Vezetősége