jpetike51 Creative Commons License 2001.12.02 0 0 682
Petőfi Népe
Már beszélőviszonyban vannak az érdekeltek

Egyezkedtek a tervezett hulladéklerakó hívei és ellenzői. Megbeszélésükön néhány kérdésben megállapodtak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes az egyetértés.

Vaskút

A Felső-bácskai Önkormányzatok Szövetsége és a Vaskúti Zöld Föld Természet- és Környezetbarát Egyesülete képviseletében próbáltak egyezségre jutni a felek. Vaskúton az utóbbi években kétszer tartottak népszavazást a hulladéklerakóról, mely 28 település mintegy százezer lakójának szemetét fogadná be. Mindkét esetben érvénytelen volt a voksolás, mert a szavazásra jogosultak többsége nem élt jogával. A képviselő-testület a térségi feladatokat ellátó lerakó megvalósítása mellett döntött. A tiltakozók által életre hívott egyesület eddig sikeresen lobbizott, a tervezett beruházás nem kezdődött meg.
Jelentős előrelépésnek tartja a megbeszélést Széll Péter bajai polgármester, aki a Febösz elnökeként ült tárgyalóasztalhoz. Mint elmondta, sikerült néhány alapvető kérdésben megegyezni. Az egyesület rendelkezésére bocsátották a Környezetvédelmi Felügyelőség által jóváhagyott tervet, és a térségi társulás hulladékgazdálkodással foglalkozó üléseire meghívják a civil szervezet képviselőit. Viszont arra kérték a zöldeket, hogy a realitásokat figyelembe véve alkossanak véleményt.
Grünfelder János, az egyesület elnöke kiemelte: nem mondanak le a tiltakozás jogáról. Szükségesnek tartják a szelektív gyűjtést és az újrahasznosítást. Egy térségi égetőmű megépítésétől nem zárkóznak el, ám szemétdombot nem szeretnének látni.
A vaskúti elöljárókat viszont felszólították: semmiféle lépést ne tegyenek a lerakó ügyében!
A helyhatósági választásokon ugyanis a Zöld Föld egyesület saját jelölteket állít a polgármesteri és a képviselői posztokra.

Előzmény: S.Piroska (681)