etwg Creative Commons License 2001.10.28 0 0 6767
Emberek, láttam a Big Boyt (Märklin). Hát szép, nagy, söt....
Nyomtattak hozzá egy szép könyvecskét is, az is szép egy pár tipikus (Märklin) hibával. Az oldalak ezüst szinüen csillogosak, amin fehér betük. Enyhe gutautés, mire az ember megtalálja azs a szöget, amin nem csillog a papir és láthato a fehér irás is.
A füzet közepén egy igényes jellegrajz sajnos (Märklin) hibákkal. A jellemrajz nem passzol sem a modellhez, sem az eredetihez – akkor ugy meg minek (a Märklin rajongoknak természetesen mindegy mit kapnak 1200 DM-rt, csak Märklin legyen). Söt sok részletében igen pontatlan, söt hamis – kérdés ki rajzoltatta át és miért a BigBoy jol ismert igen méretpontos rajzát, hogy igy hibásan kerüljön a Märklin füzetbe.
Ha a modell is ugyanilyen nagy lenne, akkor a Märklin csak 17% csinálta nagyobbra. Ha hinni lehet egyik másik modell ujságnak, (sajnos nem volt alkalmam mérecsgélni), akkor a modell rendben van, csak prospektus nagyobbit.
Maga a modell igen szépen müködik – sok év után a Märklin is megtalálta a helyes mechanizmust – sajnos pontosan a Märklin terapsztalokon üt el a Big Boy a többi öregebb Märklin terméktöl, mert a Big Boynak kulturált a mozgása, nem akar világcsucsokat dönteni modell sebességben, és alig hallhato, ha megy (kivéve ha az ember bekapcsolja a hanggenerátort, akko szuszog, kolompol meg fütyül, ami igen jol hangzik).
A modell tanulmányozása nem tudja elnyomni azt az érzést, hogy az egész egy Rivarossi másolat, hasonlo belsö felépités, elrendezés, csak éppen fémböl van, nem pedig müanyagbol. Majd kiváncsi leszek mit szolnak hozzá Rivarossiék – habár a Märklin modell csak egy kis sorozat, csakis az elöre megrendelök juthatnak hozzá (ha igaz amit mondanak).
Van benne egy sor remek ötlet (szinkronizált hanggenerátor egy extra digitális cimröl, sok fajta világitás, két füst generátor). Érdemes tanulmányozni a www.maerklin.de honlapot, anonna egy video is letölthetö amin bemutatják a modell szebb részleteit. Ami tény, hogy sok év után egy ujabb Big Boy, amit érdemes megnézni, érdemes vele eltölteni néhány orát, és megcsodálni minden részletét. (amiböl rengeteg van ezen szinte végtelen mozdonyon, még 10 év csendes együttélés után is volt mit nézni, hogy utánja rohanjak haza, és megnézzem, hogy ugyanaz hogyan is lett megcsinálva az én mozdonyom.