Geyza Creative Commons License 1999.02.28 0 0 12
Kedves Szalai!
Kiegészítés: nálunk most nincs kamatadó, a Horn-kormány törölte el. Én véletlenül ezzel jól jártam, de nem tartom igazságosnak. Ha valaki bármely munkával pénzt keres, kell adóznia - ha a pénzéből származik jövedelme, nem. Ez szerintem igazságtalan, bár kellemes.
Ha Németországban betétkönyvet veszel, belepöcsételik: "A tőke jövedelme adóköteles." Ha őket nem tette ez eddig tönkre... (Nyilvánvaló persze, hogy csak a reálkamatot lehetne erkölcsös megadóztatni, azaz, ha pl. 10%-os infláció mellett valaki 9,5% kamatot kap, annak nem jövedelme, hanem vesztesége van, a kamatadó ilyen esetben disznóság lenne.) Azt is lehetne csinálni, hogy csak egy bizonyos pénzösszeg fölött vessék ki, stb. Veszélye is lenne persze az ilyen megoldásnak, a tőkekimenekítés. Ez nagy méreteket öltött Németországban is, elsősorban Luxemburg irányába. Sokak szerint a luxemburgi főpályaudvaron fel is kellett volna állítani az ismeretlen német adócsaló emlékművét (szép aktatáskás ember lett volna rajta), annyira jól járt ezzel Luxemburg. Az igazságosság sajna nem mindig fizetődik ki.
Nem fejtettem ki világosan, hogy jön ide a feketegazdaság. Egyszerű: Ha annak egy részét "kifehérítenék", az állam plusz adóbevételhez jutna, ami lehetővé tenné, hogy az átlagos adószint csökkenjen. (Ez eléggé nyilvánvaló, persze a megvalósítása nem a legegyszerűbb.) Az átlagos adószintet pedig nemcsak úgy lehetne csökkenteni, hogy mindenkinek elengedünk mondjuk 5%-ot, hanem úgy is, hogy a bérből és fizetésből élők is leírhatnának költségeket. (Például: egy mérnök, tanár, orvos a szakkönyv árát, a nyelvtanfolyam vagy egyéb továbbképzés tandíját, bárki a munkábajárás költségeit stb.

Üdv: Géza