Bertók Zoltán Creative Commons License 2001.09.09 0 0 71
Ausztráliába igyekvők!

Aki csak úgy a főkapun szeretne bejutni, annak nagyon jól kell tudnia angolul. És abba is bele kell nyugodnia, hogy míg a sorára vár, közben magasabbra helyezhetik a lécet. Éppen ez történik most: a független kategóriában olyan sok a jelentkező, hogy már két év hosszúságura nyúlt a sor. Ilyenkor a kormány meg szokta emelni a ponthatárt.

A kiskapu jelenleg a diákvízum. Ez elég drága játék. Legalább fél évre előre ki kell fizetni az iskola tandíját. 3 ezer AUD-ból meguszható. Kell lenni egy kis megtakarított pénznek is a bankban: jelenleg 12 ezer AUD-nak fejenként. További feltételek is vannak, de azok már apróbetüsek.

Aki idejön diákvízummal, annak általában joga lesz heti 20 órát dolgoznia. Ez nagyon kemény dolog, mert ha nincs hazai pénzutánpótlása, akkor tényleg szüksége is lesz erre a munkára. Heti 300 AUD-t kell összekaparnia ahhoz, hogy egyáltalán víz fölött maradjon. 100 AUD a lakbér, társbérletben más diákokkal, heti 150 felett van az iskola tandíja és heti 50 marad minden egyébre. Nem könnyű ám heti 20 órában valami vacak segédmunkával 300-at tisztán megkeresni. Ugyanakkor az iskolába is rendszeresen járni kell, mert a hiányzóknak elveszik a vízumját.

Az a szerencsés diák, aki képes a szakmájában elhelyezkedni, az találhat magának olyan munkaadót, amelyik szponzorálja majd a 457-es alosztályú vízumra. Ez ideiglenes lakosi engedély, teljes munkaidős munkavállalással, de csak a szponzoráló cégnél. Meg lehet csinálni, nem lehetetlen, de jó kemény dolog. Ez az a pont, ahol én is be szoktam kapcsolódni az ügybe, mert saját erővel és hozzáértéssel ez nem szokott menni. Az a jó, hogy nem kell elhagynod Ausztráliát. Minden helyben játszódik le és közben tudsz dolgozni is.

Akinek van 457-ese, az már szerencsésnek mondhatja magát, mert abból könnyen lehet ENS-re pályázni, ami hasonló dolog, de alaposabb és szigorúbb. Ausztráliában játszódik le az egész pályázati procedúra. Várakozás közben érvényben marad az előző vízum.

Az ENS-sel állandó lakosi vízum jár. Ettől jobb már nem is kell.

Bertók Zoltán
bevándorlási ügynök 78607
Sydney

Előzmény: Az igazi Trebisch (69)