kaanga Creative Commons License 2001.08.22 0 0 49
NAPÓLEON ÉS A SÁTOROZÁS
2001.08.22. szerda
A FertőHanság Nemzeti Park igazgatója, dr. Kárpáti László nem tud arról, hogy a Napóleon-film szigetközi forgatásán, a robbantásokkal tarkított jeleneteknél félezer statiszta és színész lesz jelen. Mint mondta, tőlük csak sátorozásra kértek engedélyt. Janák Emil vízügyi igazgató fegyelmi eljárást indít, mert eltértek az üzemeltetési szabályzattól, Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója pedig kártérítést kér a várható vadászati bevételcsökkenés miatt.

Mondhatnánk, a Szigetköz jóval többet kibírt már ennél. Túl van a Duna elterelésén, a gázolajas szivattyúzáson. Ezek után meg sem kottyan neki, hogy a hullámtéren forgatják a Napóleon-film csatajeleneteit. Három-négyszáz statiszta, színész háborúzik szeptember közepén a tájvédelmi körzetben, lesz hídrobbantás, egymást követik a pirotechnikai effektek.
Önkényes apasztás
Nem tudok robbantásokról és csatajelenetekről. Réten sátorozásra kértek tőlünk engedélyt. Nem olvastam a forgatókönyvet, nem tájékoztattak arról, hogy majd félezer ember lepi el a mellékágrendszert nyilatkozta a Kisalföldnek a FertőHanság Nemzeti Park igazgatója a Napóleon-film kapcsán. A természetvédelmi hatóság ahhoz sem járult hozzá, hogy a vízügy a filmmel kapcsolatos hídépítésre hivatkozva eltérjen a vízpótlórendszer-üzemeltetési szabályzattól. Engedély nélkül és önkényesen apasztották el a zsilipeket állítja dr. Kárpáti László.
Fegyelmi vizsgálatot indítunk a szervezeten belül, mert munkatársaim valóban eltértek az üzemeltetési szabályzattól nyilatkozta a Kisalföldnek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Janák Emil szerint kellemetlen belső vizsgálat várható, mert nem engedhető meg, hogy indokolatlanul, egyeztetés és a vezetők tudta nélkül változtassanak a vízpótlás szabályain.
Az üzemeltetési rendet hosszú egyeztetési folyamat után hagyták jóvá a szakhatóságok, a gazdálkodók és a helyiek képviselői, többek között a nemzeti park, az erdőgazdaság és az önkormányzatok. Kompromisszum született. A megegyezésben a Duna vízhozamához igazodva szerepel az a másodpercenkénti negyven köbméteres vízhozam is, amire a hídépítés miatt csökkentették néhány napig a betáplált mennyiséget.
Ha jelenleg nagyon alacsony lenne a Duna főmedrében a vízszint, egyébként is negyven köböt engednénk a hullámtérbe. Ezért célszerű lenne felülvizsgálni az üzemeltetési szabályzatot, mert a halpusztulás, az élőhelyek sérülésének lehetősége ezek szerint továbbra is ott van a pakliban véli a vízügyi igazgató.
Száz francia és a döglött halak
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vízügyi igazgatóság szakembereinek döntő részük volt a hullámtéri vízpótlás kiépítésében. Nekik is köszönhető, hogy az ágrendszer legeldugottabb részeibe sikerült vizet juttatni, az értékes élőhelyek fennmaradtak a Szigetközben. És az elmúlt héten a vízügyi igazgatóság munkatársai döntöttek úgy, hogy elkormányozzák a hullámtér táplálását szolgáló víz jelentős részét... Az ok egyszerű: alacsony vízállásnál kevesebb erőfeszítéssel fölépíthetők a Napóleon-hidak a szigetközi Duna-ágakon. A munkát a császár életét bemutató, világsztárokkal teli, nagyszabású film gyártói rendelték meg.
Nem tudtunk arról, hogy a vízszintcsökkentés esetleg az élőhelyek sérülésével járhat állítja a film magyarországi gyártásvezetője, Baló Sándor. Mi a filmkészítéshez értünk, nem a természetvédelemhez. Ha figyelmeztettek volna bennünket arra, hogy emiatt elpusztulhat pár kiló hal, biztosan találtunk volna lehetőséget arra, hogy orvosoljuk a károkat mondta a szakember, és emlékeztetett arra, hogy a filmnek köszönhetően száz francia vendég növeli a helyi szállodák, vendéglátóhelyek forgalmát és viszi magával a Szigetköz jó hírét. Ez talán ellentétbe állítható a kisebb halpusztulással.
Hogyan békítsünk egy herceget?
A hídépítés alvállalkozója az Éduvíz Kft. Az ügyvezető igazgató, Écsi Jenő arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy az egyik híd cölöpverési munkálatait végezték. A pár millió forintos üzlet, amit a Mafilm Szcenika Kft.-vel kötöttek, önmagában nem kívánta volna meg, hogy zárjanak a vízpótló rendszer csapjain, a másik híd betonpilléreinek beemelése azonban már igen.
A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. és a filmesek között a napokban ugyancsak milliókról, ha nem tízmilliókról folyhat a vita. Hogy pontosan mennyiről, nem árulta el dr. Magas László vezérigazgató. Azt viszont igen, hogy a forgatás éppen a szarvasbőgés idejére esik, ezért jelentős kár, illetve bevételkiesés érheti a gazdaságot. Próbálnak megegyezni a napóleonosokkal, egyelőre azonban még nincs aláírt szerződés.
Ezt a szezont leírhatjuk teszi hozzá keserűen az erdőgazdaság fővadásza, Törzsök Gyula. Miért nem forgatnak a haimburgi ártéren vagy a francia természetvédelmi területeken? Csak nem azért, mert ott senki sem engedélyezte volna a háborúzást, főleg a vadászati főszezonban? Kizavarják a szarvasokat a kukoricásba, mi meg fizethetjük a vadkárt. Híres vadászvendégeinket, mint például a liechtensteini herceget pedig valószínűleg nem lehet kártérítéssel kibékíteni.
Akárhogy is lesz, a filmet leforgatják. Albert Györgyi, a produkció magyarországi sajtófőnöke szerint biztos, hogy szeptember közepén világsztárok jönnek a Szigetközbe. Gérard Dépardieu, Kenneth Branagh ahogy eddig, most is biztosan maradandót alkot. A Szigetközben viszont nem maradhat semmi nyom sem. Az engedélyek szerint a helyszíneket az eredeti állapotba kell visszaállítani, még ha szarvasostul, halastul hipp-hopp nem is sikerülhet.
Nyerges Csaba