Mrs. Diablo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 66
A magzatvédő vitaminról egy kis infó:

A folsav anyagcserében - a B12 vitamin mellett - azonban a B6 és a C vitaminnak, valamint a cinknek is szerepe van. Emiatt ezeket együttesen magzatvédő-vitamin komplexnek nevezzük.
/Dr. Czeizel Endre: Felkészülés a családi életre/

Teljesen szakszerűtlen a "szakembereknek" az a tanácsa, hogy az egészséges kismamák elsősorban "kiegyensúlyozott táplálkozással igyekezzenek e megnövekedett igényeknek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot magukhoz venni". A fejlődési rendellenességek leghatásosabb kivédése 0,66 mg B11 vitaminnal érhető el, ezért a szokásos táplálék kiegészítéseképpen kb. 0,40 mg folátra lenne szükség. (A B11 vitamin természetes formája a folát, míg a gyárakban előállított szintetikus termék a folsav.) Ezen adag biztosítása napi 15 tányér spenót vagy sóska, vagy zöld saláta elfogyasztását teszi szükségessé. Nemigen érdemes bizonygatni, erre kevés leendő és korai várandós lenne rávehető - még egy napra is.

Kezdjük a magzatvédő-vitaminnal, amely nem egyenlő a folsavval. A magyar kutatások szerint az élettani adagú (0,8 mg-os) folsavat tartalmazó magzatvédő-vitamin (Elevit pronatal) a központi idegrendszer legsúlyosabb és leggyakoribb rendellenességeinek (az agykoponyahiánynak és a nyitott gerincnek) 90 százalékát védi ki, ezzel szemben a folsav hatásossága csak 41-79 százalékos. Ezen túl a magzatvédő-vitamin nemcsak az említett bajokat, hanem a vese-rendellenességek kétharmadát, a szívrendellenességek felét és a végtaghiányok egyharmadát is képes megelőzni. Mindezeket először Magyarországon mutattuk ki, de azóta hat USA-beli, illetve kínai vizsgálat eredményeinket megerősítette. Így a súlyos fejlődési rendellenességek 4 százalék körüli gyakorisága csaknem a felére, 2 százalékra csökkenthető, és ezáltal évente közel 2000 rendellenesség létrejötte lenne megelőzhető.

Az eredmény figyelemre méltó, a hatásmechanizmus egyszerű: a fehérjelebontás során képződő toxikus anyagtól egy génhiba miatt minden ötödik ember szervezete nem tud megszabadulni. Ez az anyag, a homocisztein, felhalmozódva károsodásokat okoz a magzatban. A génhiba ellenére azonban gond nélkül lejátszódik az egészséges biológiai folyamat, ha elegendő B6, B11 és B12 vitamin van a szervezetben.

A többek között Magyarországon is végzett kísérletek eredményei olyan hatással voltak a nemzetközi szervezetekre, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonnal felvette céljai közé, hogy minden anyuka hozzájuthasson a magzatvédő vitaminhoz.

A magzatvédő-vitamint nem a kismamáknak kell ajánlani, mivel minimum a fogamzás előtt egy hónappal kellene elkezdeni szedését, és a terhesség 12. hetéig folytatni. (Ezt követően szedése egészséges és jól táplálkozó várandósokban megkérdőjelezhető.)

(Az idegcső záródási rendellenességek a terhesség egészen korai időszakában alakulnak ki: agyhiány a 23. napig, nyitott gerinc a 25. napig jöhet létre. Vagyis a terhesség első 3-4 hete alatt, amikor sok nő még nem is gyanakszik a másállapotra. )

/Forrás: Magyar Hírlap - Szerző: Dr. Czeizel Endre

HETEK II. ÉVFOLYAM, 45. SZÁM 1998. NOVEMBER 7. /

Előzmény: petrakovacs50 (64)