rezgaras Creative Commons License 2001.08.01 0 0 5506
etwg írta:

> a gyakorlat teszi a mestert.

Teljesen egyetértek. Szerintem mindent meg lehet tanulni, és reménytelenűl kétbalkezes egyének nagyon ritkán fordulnak elô. Kell egy kis önbizalom! Nem szabad:

- elkedvetlenedni
- abbahagyni
- leszállítani az igényszintet
- megelégedni valamivel, amit másoknál kifogásolnál

És tudomásul kell venni, hogy a tanuláshoz idô kell. Aztán jön lassan a gyakorlat is.

Amikor elkezdtem rézzel foglalkozni, nem tudtam megérteni, hogy lehet 1mm-es lyukat fúrni egy rézlemezbe úgy, hogy az a veszett vékony fúró nem törik el. Csak állvánnyal próbálkoztam. Ma tudok 0,4mm-es lyukat is fúrni kézbôl. Ezt tette a 12 év gyakorlat.

A gipszet is úgy kezdtem, hogy sokat olvastam róla, aztán beszereztem Latex anyagot öntôformának, meg egy Faller téglafalat mintának. Meg voltam döbbenve, hogy a gipszbôl öntött téglafal mennyivel jobban néz ki, mint az eredeti műanyag. El ne felejtsd: a gipsz olcsó, ha elpuskázod, nem veszítesz szinte semmit, csak az idôdet. De ezt sem veszíted el, mert tanulsz vele. Mint írtam, nekem az egész múlt hetem ráment arra, hogy megtanuljam, hogyan kell bánni a Pnp-Blue-val. Már volt úgy, hogy fel akartam adni az egészet. Csak az tartott vissza, hogy egy páran azt írták az Interneten, hogy nekik sikerült.

> A modellfestékek egy részét...

Te, én mindenkit eltanácsolnék a nitró-festékektôl. Tudom, Magyarországon sokan fújnak be modelleket autós nitró spray-el, de szvsz. az semmire sem jó. Túlságosan csillog és túl vastag lesz a réteg, elfedi a részleteket. Benzines festékrôl én még nem hallottam. Magyarországon alkoholos higítású festék sincs (Németországban asszem a Weinert forgalmaz ilyet). Marad tehát a szintetikus (alkyd, a higítója valójában Touol vagy Xilol), mint a Revell meg a Humbrol, és a vízes (akryl) festék. Ez utóbbihoz csak annyit, hogy senkinek sem tanácsolnám az olcsó, barkácsboltban kapható vízes bázisú festékeket. A tapasztalataim szerint ezekben a pigment sűrűsége elég kicsi, és ezért meglehetôsen vastag réteget kell felrakni ahhoz, hogy jól fedjenek. A modellezôk számára készült vizes festékek sokkal jobbak. Próbálkoztam vizes bázisú művészfestékekkel is. Nagyon jók, sok szín van belôlük (igaz, a művészek mindig valamilyen ostoba fantázianevet adnak a színeknek, ahelyett, hogy a RAL számot írnák rá :-))) ), de ugyanolyan drágák, mint a modellfestékek.

> Ha sokat fogsz könyörögni, akkor majd lehet hogy irok egy magyar könyvet.

Mirôl?

Előzmény: etwg (5492)