etwg Creative Commons License 2001.07.31 0 0 5492
Senki nem született vasutmodellezönek, mindenki csinált sok mindent, amire ma már nem szivesen emlékszik. Én is elcsodálkozom, amikor elöveszem az elsö terepasztalom képeit.
Tehát mint már valaki mondta a gyakorlat teszi a mestert. Nem kell azonnal nagy épületeket csinálni, kezdésnek jo egy kerti vityilló is (mindenki ugy értelmezi ahogy akarja).
A gipszöntés nem rossz, de egy kicsit macerás (nem éppen a legtisztább eljárás), miért nem veszel egy darab hullámos lemezt (nagyobb dobozok oldala), szabd ki olyanra amilyen kell, ragaszd a helyére, a tetejére meg az oldalára ragassz rajzlapot (szépen kiszabva), és kész a gyönyörü peron, furhato, törhetetlen, és olyan szinü amilyenre fested (fujod az uj pisztollyal).

Ha már gipsszel akarsz dolgozni, nem kell belé merevités, de jo gipsz (moltofill), az sokkal masszivabb a közönséges gipsznél. Ilyen méretekben a gipsz nem nyomja szét a formát, igy nem kell nagyon mereviteni.
A zsalut bármiböl csinálhatsz amit meg tudsz munkálni, kartonlapbol (cipösdoboz), modellezö lecekböl (repülömodellezés), müanyagbol (sok bonbon doboza van ilyen keményebb átlátszo müanyagbol csinálva). Az anyag merevségétöl függöen támaszd ki pl. plasztilinnel (gyurma). Ha kartont vagy falecet használtál akkor parafinnal kenyd be a belsö oldalakat (felolvasztott gyertya), mert igy nem ragad oda a gipsz. A parafinnal esetleg betöltheted azokat a részeket ahol esetleg kicsurogna a gipsz.

A modellfestékek egy részét szintetikus higitoval lehet higitani (barkácsboltokban kaphato a NEM aceton bázisu festékekhez - rendszerint csak két fö fajta festék volt régebben az aceton bázisu, valamint a szintetikus, mostanában jelentek meg a mügyanta alapu festéket, illetve az akryl bázisu anyagok, azaz gyakorlatilag csak 4 higitofajta van, abbol az egyik majdnem viz - az akryl higito).
Van még egy kisebb csoport, amit benzinnel is higitani lehet (nem motorbenzinnel, hanem mosobenzinnel - szintén barkácsbolt). A legujabb festékek már akryl bázisuak, amit vizzel, vagy viz és alkohol keverékével lehet oldani.
A Revell festékek eddig szintetikus higitoval voltak oldhatok.

Probáld meg az ecsetet kimosni az egyik vagy másik higitoban, és meglátod, hogy melyik jobb. A körömlakkhigito sem rossz csak drága.

Ha sokat fogsz könyörögni, akkor majd lehet hogy irok egy magyar könyvet.

Előzmény: Törölt nick (5490)