rezgaras Creative Commons License 2001.07.31 0 0 5487
etwg írta:

> az amerikai modellirodalom sokkal többet adna a magyar olvasonak,

Szerintem az amerikai modellvasutazás egyik jellegzetessége, hogy az ottani cégek a termékeiket igen gyakran hozzák forgalomba kit formájában. Ezek egy része az ún. "shake-off-the-box", "rázd ki a dobozból" kit, amiket annyira egyszerű összerakni, hogy - amint mondják - ha még a dobozban erôsebben összerázzák, akkor a kit már összeépítve hullik ki belôle. De vannak olyan kitek is, mint a Bowser gôzmozdony kitek, amelyek összerakásához nem kis tapasztalat és tudás szükséges.

Az, hogy az amerikaiak a modelljeik jó részét kit formájában szerzik be, sokat meghatároz a hobbyhoz való hozzáállásukban is. Az ô számukra az, hogy a modellel el kell pepecselni, mielôtt "használni" tudják, természetes, és emiatt attól sem riadnak vissza, hogy két kit anyagából egy harmadikat rakjanak össze, vagy maguk is építsenek kiegészítô tartozékokat. Vagy egy lépéssel tovább, egész modelleket alapanyagokból készítsenek.

Ez a hozzáállás az európai vasútmodellezésben ilyen erôsen talán sohasem volt jelen, de manapság még inkább a háttérbe szorul. Ma már a hagyományos kit-gyártók modelljeit (Faller, stb.) is lehet összeépítve kapni, amit lehet jóindulatúan úgy magyarázni, hogy a vásárlók hozzáállása megváltozott, vagy rosszindulatúan (mint én is) úgy, hogy ellustultak.

Szerintem ha valaki a piacra kis tôkével akar beszállni, kitekkel kellene próbálkoznia. Vagy a magyar modellezôk is ellustultak?

Előzmény: etwg (5485)