etwg Creative Commons License 2001.07.31 0 0 5467
Szia Fecus,

megint lesz talán egy hosszabb eszmefuttatás, tehát az elektronika utálók nyugodtan kapcsolják ki a petroleumos PC-jüket.

A rajzot megkaphatod, nem egyszerü, megprobálom olyan formátumba konvertálni, amit te is ki tudsz nyitni (az elektronikus CADok egy kicsit idegenek).

A váltoáramú világitással csak itt ott van probléma, ami nem jellemzö, söt miután a sinekben szinte mindig van valamilyen impulzus (csak akkor nincs, ha tényleg ki van kapcsolva a vontatás) a mozdonyvilágítás (amennyiben LED-es) állandoan világít, mert ellentétben az izzokkal a LED a legkisseb impulzusra is felvillan, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy mielött a mozdony egyáltalán megmozdulna, már teljes fényerövel világít
(ha nagyon alacsony az impulzusfrenkvencia, akkor esetleg villog - de ez nem tipikus, csak igen nagy mozdonyoknál - 1-es méretben fordult elö, hogy jot tett nekik 50 Hz alatti impulzus).
Hazai méretekben (N, TT, H0) az impulzusfrekvencia inkább magasabb (50-300Hz).
Ez az alacsonyfrekvencia még nem befolyásolja a konstans vagon világitást, mert az kb. 10 kHz körüli, igy az ilyen lassu impulzusok nem jutnak át a szürökön. Ha azonban a vagonokban is elektronikus fényforrás van (LED, világító folia stb.) akkor azok is hasonlóan a mozdonylámpákhoz a legkisebb impulzus reagálnak, és világitanak - tehát majdnem felesleges a konstans kocsivilágitás bonyolult rendszere.
Az egyedüli probléma az izzokkal van, mert azok inkább az energiát változtatják fénnyé mintsem a feszültséget, az impulzusokban meg energia alig van, azaz fény sincs.
Más a helyzet, ha Faulhaber motorok vannak üzemben. Ezek igen nem szeretik az alacsony frekvenciát, igy ezeket 10-40 kHz impulzusokkal kell maszirozni. Az ilyen impulzus frekvencia azonban már átjut a konstans világitás szüröin, tehát konfliktus keletkezik. Sajnos egyszerü megoldás nincs a két frekvenciát csak igen nagy munkával lehet szétválasztani, amit nem indokol semmi. Sokkal olcsobb kicserélni a vagonvilágitás modern félvezetös világitorendszerre, mint a két frekvencia szétválasztásával küzdeni.

Előzmény: Fecus (5452)