kaanga Creative Commons License 2001.07.27 0 0 48
A szocialisták azt szeretnék, hogy a legfőbb ügyész bíróság előtt támadja meg a 766 milliós szerződést - értesült a Magyar Hírlap.
Tóth András MSZP-s képviselő elküldte Polt Péternek azokat a dokumentumokat, melyek alátámasztják a gyanút: valakik megkíséreltek kiemelni a Bánk bán költségvetéséből 150 millió forintos állami támogatást. A szocialisták szerint erre utal az a kézzel írott, fiktív költségvetés is, amely a filmet gyártó Ezüsthajó Kft-nél készült, és tételesen leírja a pénzkivétel fázisait.
Polt Péter szerint azonban az ügyészi törvényességi felügyelet nem terjed ki a minisztérium által adott költségvetési támogatás jogszerűségének ellenőrzésére.
A szocialisták ezért a szabaddemokratákkal egyeztetve augusztus második felében össze szeretnék hívni a parlament kulturális bizottságát, ahol meghallgatnák a Bánk bán-film készítőit. Köztük lenne Várnai Tamás, az Ezüsthajó ügyvezető igazgatója, Endrődy Balázs, a cég gyártásvezetője, Káel Csaba rendező, Wermer András producer, Bereczky Csaba Mokép-igazgató, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának több vezetője, élükön Várhegyi Attila politikai államtitkárral.