alomhajos Creative Commons License 2001.07.17 0 0 34
Kedves Mallow!

"Így adott erejű meghajtás esetén űrhajónk egyre kevésbé gyorsul, nem éri el a fénysebességet."

Nézd, én csupán az állandó gyorsulásról biztosításáról beszélek, amihez jelenlegi technikai tudásunk nagyon kevés. Ugyanakkor szerintem ki lehet számolni a tömegnövekedést (tehát nem végtelen) és az ehhez szükséges tolóerőt, nem?
De igazából a következő elméleti esetet vetném fel, szerinted ez igaz-e? Tegyük fel, hogy két galaxis, az egyik amiben a mi Naprendszerünk van és egy másik, egymáshoz viszonyítva 150ezer km/s sebességgel távolódnak. Azt tudjuk, hogy a fénysebesség állandó, tehát ebből a szempontból tökmindegy, hogy a fényforrást kibocsátó tárgy milyen sebességgel közlekedik, a fény sebessége ugyanannyi marad. De, ha én a Naprendszerből kilövök egy űrhajót 200ezer km/s sebességgel ellenkező irányba mint a másik galaxis, akkor annak a galaxisnak a viszonyítási szempontjából az űrhajó 350ezer km/s-el, tehát fénysebességnél gyorsabban távolódik tőle.

"A szükséges erő a végtelenhez tart, ha a hajó sebessége c-hez tart."

Ezt nem értem, miért, mi alapján jön ki a végtelen?

"Az idődilatáció a tömegnövekedéssel együtt kísérletileg alátámasztott."

Tudtommal az egész idődilatációt a müonrészecskék bomlásidejével magyarázzák, ami szerintem elég kétes. Volt valamilyen más kisérlet, netán tudsz mondani valami konkrétumot erről vagy egy honlapcímet?

A példádra válaszolva:
- ha jól értelmezem, akkor a példádban az "éterszélről" van szó, viszont az 1887-ben elvégzett és azóta többször megismételt kísérletek bebizonyították, hogy az éterszél vagy nem mérhető vagy pedig 10 m/s-nál kisebb, ugyanis ebben az éterszélben csökkenne a fény terjedési sebessége is, de a kisérletek egyértelműen bebizonyították, hogy nem így történik. Tehát az atommag gyorsulása által keltett hullámok semmilyen hatással nem lennének az elektronra.
- a másik dolog meg az, hogy szerintem, ha fénysebességre gyorsítunk egy atomot, akkor az atommag és az elektronok tömegnövekedésével ugyanilyen arányban növekednie kell az azokat összetartó, összekötő erőnek is, nem?

Szia,
áh.

Előzmény: Mallow (32)