micu Creative Commons License 2001.07.09 0 0 135
hogy a felhasznált eszközeink változtak meg és nem "újat" alkottunk
Azért ezzel vitatkoznék. Persze attól is függ a dolog hogy mit tekintünk "újnak". Szvsz egy bolygókat önállóan felderítő űrszonda ami leszáll Pl. a marson, majd elemzi a kőzetmintákat és felderíti a terepet (miközben kikerüli az akadályokat) már eléggé eltér a kőbaltától.
Már maga a számítógép is olyasvalami ami radikálisan eltér a többi eszköztől. Megfelelő program segítségével képes döntéseket hozni, alkalmazkodni a körülményekhez, sőt akár tanulni is.
Szerintem az ember képtelen arra, hogy önmagát reprodukálja: ezt csak a természet tudja megtenni.
Szerintem viszont olyan hogy természet igazából nincs is. Pontosabban valamiféle misztikus Természet nincsen, a földi ökoszisztéma aminek ebből a szempontból lényeges algoritmusa alapjában véve egy viszonylag egyszerűen algoritmussal leírható. Ilyen módon működő (bár a földi ökoszisztémától természetesen radikálisan eltérő) evolúciós rendszerek hozhatók létre akár olyanok is melyek képesek intelligens viselkedésre is. Egyébként szvsz valahogy így csinálták az AIBO, Furby és más hasonló cuccok programját is. Az így létrejövő rendszernek egyébként szvsz csak egy árnyoldala van: nem lehet kézbentartani. Úgy hogy a Terminátor alapsztorija az önálló tudatra ébredő hálózatról nem is akkora baromság. Már csak azért sem, mert a hálón lévő gépek összes számítástechnika kapacitása már elég nagy, és hála a Nagy Testvérnek legalábbis browser oldalon elég homogén, ráadásul igen sebezhető (lásd ILOVEYOU és társai). Ebből akár egy olyat is össze lehetne hozni hogy valaki olyan vírust csinál ami ilyesfajta evolúciót indít el, vagy hogy valami földhözragadtabb dolgot mondjak, atomrobbantást szimulál.
Előzmény: Guta (118)