kaanga Creative Commons License 2001.06.30 0 0 41
Polt Pétert kérdezik a Bánk bán-büdzséről
2001-06-30 (a nyomtatott MH cikke)
Miután a kulturális tárca érdemben nem foglalkozik a Bánk bán-szuperprodukció kettős költségvetésének ügyével, Tóth András szocialista képviselő a legfőbb ügyészhez fordult. A honatya a birtokában lévő iratok alapján azt tudakolja Polt Pétertől, hogy hivatalból kezdeményez-e vizsgálatot a pénzügyi visszaélésre utaló dokumentumok tisztázása érdekében.
Tóth András Polt Péterhez intézett parlamenti kérdésére írásban vár 15 napon belül választ a legfőbb ügyésztől. A képviselő levelében leszögezi: a kulturális tárca eddig adott válaszai a 766 milliós Bánk bán-operafilm költségvetése körüli furcsaságokra nem voltak kielégítőek, viszont vannak arra utaló jelek, amelyek szerint "a támogatott és az ellenőrzésével megbízott cég vezetése között a személyes összefonódás nem zárható ki".
Tóth jelzi: "Wermer András producer, Káel Csaba rendező és Bereczki Csaba, a supervisor szerepét betöltő Mokép Rt. vezetője személyes jó ismerősök, iskolatársak voltak."
A közpénzek felhasználásának megnyugtató ellenőrzése érdekében Tóth arra vár választ Polt Pétertől, hogy a legfőbb ügyész milyen eljárást javasol, illetve hivatalból tervez-e vizsgálatot, netán ennél konkrétabb bejelentésre vár.
Az ellenzéki képviselő arra is kíváncsi, kinek lenne kötelessége a visszaélés gyanújának tisztázása, és a kultusztárcának kell-e az ügyészség közbenjárását kérnie.
Lapunk egy hete mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyeket a Bánk bán-filmet gyártó Ezüsthajó Kft. egyik alkalmazottja vetett papírra.
Az Endrődy Balázs gyártásvezető által jegyzett leírásokból arra lehet következtetni, hogy valakiknek az utasítására készült a produkcióra egy olyan költségvetés is, amely 150 millió forinttal alacsonyabb a hivatalosan jóváhagyott 766 milliós állami támogatásnál.
A reális büdzsé számaiból úgy jutottak el az igényelt és megkapott 766 milliós összeghez, hogy a filmkészítés egyes tételeit megemelték, vagyis a 150 milliós kivenni szándékozott pénzt "szétszórták" a költségvetési fejezetek között. Erre a kísérletre utalnak a feljegyzés szófordulatai is: "a két költségvetés közti nettó különbség", "ebből kell levonni azt a költséget, amibe a pénz kivétele kerül" vagy "a maradékot szétszórtam olyan sorok között, amik szintén kivehetők".
Az ügy nyilvánosságra kerülése óta a kulturális tárca vizsgálatot nem indított, csak azt közölte többször: nem lehetséges semmiféle visszaélés a produkció költségvetése körül, mert a kifizetést supervisorként a Mokép is ellenőrzi. Nem szólalt meg viszont eddig sem a gyártó Ezüsthajó, sem a papírokat a cégnél készítő gyártásvezető.
Szombathy Pál