Eger A. Marson Creative Commons License 2001.06.27 0 0 496
Tárgy: Antigravitáció

A kérdés

Ha elejtünk egy szelet megvajazott kenyeret, akkor a vajas felével lefelé fog leesni (Murphy Törvénye). Ha kidobunk egy macskát egy ablakon vagy valamilyen más magas és toronyszeru
helyrol, akkor a talpára esik.

De mi történik, ha egy szelet megvajazott kenyeret a vajas felével felfelé a macska hátára erosítünk, és ezt az egészet kidobjuk az ablakon? Vajon a macska fog a talpára esni, vagy a vaj fog szétfröccsenni a földön?

A válasz

A választ meglehetosen egyszeru levezetni, szükségtelen magát a kísérletet végrehajtani. A vajtan törvényei megkövetelik, hogy a vajnak el kell érnie a földet, és a macskafélék hasonlóan szigorú aerodinamikai törvényei megkövetelik, hogy a macskának nem törhet össze a háta. Ha az összetett rendszer földet érne, a természet semmilyen módon sem tudná megoldani ezt a paradoxont. Ezért a rendszer egyszeruen nem esik le.

Ez az antigravitáció titka: "Egy vajas macska, ha elejtjük, gyors mozgással olyan magasságra áll be, ahol a macska-forgató és a vaj-taszító erok egyensúlyban vannak". Ez a pont módosítható: emelkedéshez le kell kaparni némi vajat, süllyedéshez el kell távolítani a macska valamelyik végtagját.
Az Univerzum legcivilizáltabb fajai már használják ezt az elvet, amikor egy naprendszeren belül repülnek a hajóikkal. A hangos moraj, amit a legtöbb UFO-észlelo hall, valójában sok száz cirmos dorombolása. Az egyetlen nyilvánvaló veszély, természetesen,
hogy ha a macskáknak sikerül megenniük a vajat a hátukról, akkor lezuhannak. A macskák a talpukra fognak esni, de ez általában nem tesz túl jót nekik, mivel rögtön azután, hogy elegánsan földet értek, egy csomó tuzvörös hadihajó és mérges idegen zuhan a fejükre.
És most egy pár szót arról, hogy hogyan lehet megoldani a fent említett antigravitációs eszközt használó urhajó elkészítésének problémáját.
Az urhajó hajtása megoldható például hibernált (mondjuk -190 °C-on tartott) macskákkal, hátukon vajas kenyérrel. Így elkerülheto a veszélyes macskafélék miatti összeütközés veszélye. Még fontosabb, hogy hogyan lehet kormányozni, ha egyszer a minden macska mozdulatlan?

Nekem a következo szerény javaslatom van:
Mindannyian tudjuk, hogy fehér inget viselni egy olasz étteremben egyet jelent azzal, hogy a következo utad a mosodába vezet. Borítsd be az urhajód külsejét fehér ingekkel. Helyezz el négy szórófejet szimmetrikusan az urhajó körül, ami természetesen csészealj alakú.
Lojj ki paradicsommártást a kívánt haladási irányodnak megfelelo arányban. Az urhajó az ingektol vezérelve automatikusan követni fogja a mártást. Ha pólókat használsz, akkor nem fogsz tudni olyan gyorsan haladni, mint ha mondjuk drága díszingeket használnál. Ez azonban nem muködik mély gravitációs lyukakban, mivel a paradicsommártás (ami most -például- egy fekete lyukba esik bele) magával rántja az urhajót is, dacára az antigravitációs macska/vaj szerkezet ellentétes irányú erejének. Ezen a ponton az egyetlen reményed az, hogy kidobsz a hajóból egy csomó Árapályt.
Ez létre fogja hozni a jól ismert Gravitációs Árapály Erot.

Udv: EAM.