S.Piroska Creative Commons License 2001.06.16 0 0 670
Hírharang előzetes
Nyugdíjasházról

Képviselő-testület tovább munkálkodott a nyugdíjas ház tervein. Az építési tervek elkészültek, a pályázat benyújtására vá0rhatóan egy hónapon belül kerül sor. Az előzetes igényfelmérések elkezdődtek. Érdeklődni lehet a Polgármesteri Hivatalban Matheisz János polgármesternél vagy Kubovics Istvánné szak-főtanácsosnál.

Az egészségügyi alapellátásról

Az egészségügyi alapellátás reformja keretében Képviselő-testület úgy döntött, hogy a meglévő két vegyes háziorvosi körzetet átalakítja és helyette 3 körzetet alakít ki, kettő felnőtt háziorvosi körzetet és egy gyermek háziorvosi körzetet.
A gyermek háziorvosi körzetet Nagybaracska községgel együtt szeretnénk működtetni, hiszen így elérünk egy olyan gyermeklétszámot, amely biztosítja, hogy hosszútávon jól lehessen működtetni mindenki megelégedésére, úgy, hogy a szakmai színvonal is biztosított legyen, az orvos is megtalálja a számításait és az önkormányzatnak se kerüljön pénzébe.

Mindenképpen úgy gondoljuk, hogy a gyermekorvosi ellátás bevezetése emeli az egészségügyi ellátás szakmai színvonalát. A beteg eldöntheti, hogy hová kíván fordulni. Az Önkormányzatnak a választás lehetőségét kell biztosítani.

A felnőtt háziorvosi körzetek estében pályázatok kiírása megtörtént, és a testület minél hamarabb szeretné elbírálni.

Az I. számú háziorvosi körzet orvosa dr.Lencsés Gyula bejelentette, hogy 2001. április 1-jétől nyugdíjba vonul. Ezért a pályázat elbírálásig dr.Győri Sándor bátmonostori háziorvos helyettesítéssel végzi a betegellátást, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy az ellátást minél jobb színvonalon tudja biztosítani. A helyettesítési rendszer hosszú távon történő fenntartása senkinek sem érdeke, mivel a rendelés nem a megszokott időben, később van és ez kényelmetlenséggel jár.

A Képviselő-testület szeretné minél gyorsabban lebonyolítani a pályázati eljárást és végleges megoldást találni egy olyan új orvos személyében, aki remélhetőleg jó szakmai felkészültséggel, lelkiismeretesen végzi majd a munkáját.
Ennek a döntésnek nagy a felelőssége és benne lehet az is, hogy nem jól választunk, hibázunk. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a lehetőségét minimálisra csökkentsük.

Dr.Lencsés Gyula közel 42 évet dolgozott itt Vaskúton. Tisztelettel és becsülettel látta el munkáját, az önkormányzat és a lakosság is meg volt vele elégedve.
Ezért a Képviselő-testület részére a „Vaskút Községért” kitüntető cím adományozásáról döntött nyugdíjba vonulása alkalmából. A 42 év munkáját a lakosság és az önkormányzat nevében ezúton is szeretnénk tisztelettel megköszönni.
Az esélyegyenlőség és a korrektség azt kívánta, hogy mindkét háziorvosi körzetben kiírjuk a pályázatot. A II. számú háziorvosi körzet háziorvosa nem kíván sem nyugdíjba vonulni, sem máshová menni dolgozni, éppen ezért pályázni fog, hogy megerősítse jelenlegi státuszát.

A testületnek nincs szándékában e körzetben orvost váltani. A pályázatok elbírálásakor a testület igyekszik figyelembe venni a doktor úr eddigi munkáját, a helyismeretét és egyéb olyan körülményeit, amelyet Vaskút számára biztosítani tud. Ezzel együtt törvényesen, korrekt módon kívánja elbírálni a pályázatot.

Bérlakás építés

Korábban olvasható volt a megyei lapban, hogy Vaskút bérlakások építésre pályázatot nyert 57,4 millió forint értékben. Miután a támogatási döntés késett, most van folyamatban a gazdasági minisztériummal a támogatási megállapodás megkötése. Jelen helyzetben az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a beruházás 2001.október hónapban kezdődhet meg és műszakilag a tető alá hozásig jutnánk el ez évben, majd 2002-ben folytatódna és május végéig fejeződne be.
A beruházás teljes költsége 71,8 millió forint, amiből 6,9 millió forintot képviselnek a meglévő telkek. Az önkormányzat önrésze 7,4 millió forint, amely 2001-ben kb. 3 millió forint, 2002-ben pedig kb. 4,4 millió forint.

A beruházást a közbeszerzési eljárás keretében versenyeztetni fogjuk.
Az épülő lakások szociális bérlakások. Szűkebb műszaki tartalommal, mint a már korábban megépült kettő lakás. Ugyanakkor szerkezetileg ugyanolyanok lesznek, mint az előző két épület. Összesen 5 épület épül fel, 10 lakással.

Térségi beruházások

Hulladéklerakó esetében kettő elnyert pályázatunk van. Továbbá benyújtásra került az állami céltámogatási igényünk. Ennek esetleges kedvező elbírálása esetén jövőre megkezdődhet a beruházás.

Csatornázás: A régió 29 település közül az I.ütemben megvalósítani tervezett 14 település, melynek része Vaskút is, megkapta a létesítési engedélyeket.
Az első pályázatokat szeptember hónapban tudjuk beadni, a legutolsót 2002. áprilisában. Vaskút esetében Szeremle és Bátmonostor községekkel közös tisztítómű kerül kiépítésre. A kisrégió gesztora a beruházásnál és a pályázatoknál Vaskút lesz, a pályázatok benyújtása előtt még sor fog kerülni lakossági fórumokra, abból a célból, hogy a beruházást végigegyeztessük , létrehozzuk a viziközmű társulást, biztosítsuk a lakossági önerőhöz szükséges banki hitelek lehetőségét.
A fizetendő lakossági önrész nagysága most még nem ismert, azonban nagy valószínűséggel úgy kívánjuk megvalósítani, hogy mintegy 5 éven keresztül havi 800 forintos törlesztéssel le lehet bonyolítani a lakossági önrészt, ennek fejében nemcsak a gerincvezeték épülne ki, hanem kiépülnének az egyes házakhoz történő konkrét bekötések és egy informatikai leágazás minden házhoz.

Informatikai fejlesztés:

Mintegy 29 település egészére szerepel tervként, hogy egy közös informatikai rendszert alakítunk ki. Az I. ütemben még ezévben elkezdődik egy légkábeles rendszer kiépítése, amely tartalmaz kábel TV-t is és sok egyéb olyan funkciót, ami a modern kommunikációhoz nélkülözhetetlen. A későbbi években kerül kiépítésre egy saját optikai földkábeles rendszer a teljes régióban.

Járda építés:

Értesítjük a lakosságot, hogy sajnos ezévben járda építési keretünk kimerült. Akik sorra kerülhettek azok rövidesen megkapják az értesítést. A jövő évre veszünk fel igényeket, jelentkezni lehet a hivatalban Urbán Imrénénél.

Játszótér felújítás:

Ez évben a pályázati pénzekből sor kerülhet a Damjanich utca melletti játszótér teljes felújítására és az óvodához történő hozzácsatolására.

Nemzetiségi oktatás kiegészítő kvótája

Az iskolánál és az óvodáknál a nemzetiségi oktatás költségeinek részbeni hozzájárulására nyílik lehetőség pályázatok beadására, un. normatív támogatás kiegészítésére. Ez olyan intézmények esetében működhet, ahol a tényleges bekerülési költségnek 90 %-ától kevesebbet finanszíroz a központi költségvetés. Ez Vaskúton a 70 %-ot sem éri el, így pályázhatunk.

Templom felújítása
Reményeink szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától ez évben további támogatást kapunk a templom rekonstrukciójára. Továbbá a Széchenyi terv turisztikai fejlesztési pályázatán is elindult az Egyházközség, illetve a Templom Felújításáért Alapítvány.

2001. március 23-án tartott falugyűlés tapasztalatai főbb vonalakban

A lakosság nagyobb része továbbra is érdeklődik a településen folyó önkormányzati munkáról, jelzi ezt a megjelentek száma, a megfogalmazott kérdések és a vélemények úgyszintén.
Úgy gondolom hogy korrekt, építő jellegű tanácskozás folyt.
A lakosság által felvetett kérdések szinte kivétel nélkül jogos, a munkát segítő észrevételek és kritikák voltak, amelyeket a munkánk során figyelembe vesszük..
Tisztelettel köszönöm mindenkinek a megjelenést és a konstruktív együttműködést. A falugyűlésről készült jegyzőkönyv azok számára akik kíváncsiak rá, de nem tudtak eljönni, a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatánál megtekinthetik. Konkrét kérdésekkel munkaidőben állok szíves rendelkezésükre.

Matheisz János
polgármester

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001 március 12-i ülésén az alábbiakban döntött:

Képviselőtestület 2001. március 8-án falubejárást tartott, melynek tapasztalatait, a megállapított feladatokat a Képviselő-testület elfogadta.

Képviselő-testület a 2001. március 23-i Falugyűlés előterjesztésének vázlatát elfogadta.

Képviselő-testület helyi rendeletet alkotott a Vaskút Községi Önkormányzat 2000. évi költségvetéséről.

Képviselő-testület úgy határozott, hogy a Káptalanfüredi gyermektábor önkormányzat résztulajdonát képező 1/20-ad tulajdoni hányadát értékesíti a „Gyermekek Üdüléséért Alapítvány” részére.

Képviselő-testület a földterületek 2001. évi bérleti díjak megállapítására határozatot hozott.

Jaberné Völgyi Csilla Vaskút, Damjanich u.142. szám alatti lakos lakáskérelmét teljesíteni nem tudta, mivel üres lakással az önkormányzat nem rendelkezik. Kérelmét nyilvántartásba vette, és üresedés esetén újra tárgyalja.

Képviselő-testület Vörös Endre Vaskút, Damjanich u.103.szám alatti lakos részére értékesíti az összesen 7646 m2 nagyságú külterületi szántó ingatlanát.

Képviselő-testület a Székely Mesemondó Versenyre a testület és a polgármester részéről különdíjat adományoz, 40.000,- Ft értékben.

A Megyei Katasztrófaelhárítási Alaphoz az önkormányzat 40.000 Ft-tal hozzájárult.

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001 március 28-i rendkívüli ülésén az alábbiakban döntött:

Képviselő-testület az egészségügyi alapellátással kapcsolatos feladatok ellátása kapcsán az alábbiak szerint döntött
- 2001. április 1-től december 31-ig az I-es és II-es számú háziorvosi körzetben a kötelező egészségügyi alapellátást helyettesítéssel biztosítja.
- A jelenlegi két vegyes háziorvosi körzetből három háziorvosi körzetet alakít ki, melyből kettő felnőtt körzet, egy pedig gyermek körzet.
- A kettő felnőtt körzetre az egészségügyi alapellátási feladatok vállalkozás formájában történő ellátására pályázatot ír ki, a három önálló körzet kialakítása után.
- A gyermekkörzet vállalkozási formában történő működtetésére Dr.Lei Attila házi gyermekorvossal vállalkozói szerződést köt.
- Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a helyettesítések vonatkozásában a szükséges intézkedések megtételére.
- Utasítja a jegyzőt, hogy a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár felé a szükséges jelentési kötelezettségnek tegyen eleget.

Képviselő-testület könyvtárt támogató önkormányzatok c. pályázathoz nyilatkozatot adott az önerő biztosításáról.

Képviselő-testület a hulladéklerakó építéséhez céltámogatási pályázat beadását határozta el, a szükséges önerőt biztosította.

Képviselő-testület a Vaskút, Petőfi u, Szeremlei u. és Templom tér közútjának szélesítésére, burkolat megerősítésére pályázatot nyújtott be, melynek önrészét biztosította.

Képviselő-testület úgy határozott, hogy az MDK-BT vezetője ellen tett büntető eljárás során született határozat ismeretében nem kezdeményez polgári peres eljárást, továbbá az MDK BT felszámolása során a kijelölt felszámoló által elismert követelését polgári peres úton nem érvényesíti.


Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001 április 26-i rendkívüli ülésén az alábbiakban döntött:

Képviselő-testület rendeletet alkotott a 2000. évi zárszámadás elfogadásáról.

Vaskúti Általános Művelődési Központ Szervezeti- és Működési Szabályzatát jóváhagyta a Képviselő-testület.

Képviselő-testület rendeletet alkotott az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról.

Képviselő-testület Mórócz Anikó Vaskút, Dózsa Gy.u.11.szám alatti lakos lakáskérelmét teljesíteni nem tudta, mivel üres bérlakással nem rendelkezett. Kérelmét nyilvántartásba vette és üresedés esetén újratárgyalja.

Egyéb ügyek keretében tárgyalta Képviselő-testület Dr.Győri Sándor bátmonostori orvos megbízását az I.számú háziorvosi körzet helyettesítésére, és Dr.László Márton megbízását a II.számú háziorvosi körzet helyettesítésére.

Képviselő-testület Kubovics Istvánné részére a 2000. december 31-ig végzett jegyzői munkája elismeréseként „Bács-Kiskun Megye Közszolgálatáért” kitüntető díj adományozására javaslatot tesz a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek.

Képviselő-testület Gál Mihály Vaskút, Kossuth u.105. szám alatti lakos részére – - az ifjusági és felnőtt sporttevékenység érdekében végzett munkája elismeréseként - Bács-Kiskun Megye Sport Díja adományozására tesz javaslatot a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek.

Az átruházott hatáskörben hozott intézkedéseiről tájékoztatta a Képviselő-testületet a polgármester és a Szociális Bizottság elnöke.

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001 május 24
-i rendkívüli ülésén az alábbiakban döntött:

Képviselő-testület megvizsgálta a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője által tett törvényességi észrevételt és arra határidő hosszabbítást kért.

,

Vaskút Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2001 május 31-i ülésén az alábbiakban döntött:

Képviselő-testület meghallgatta a Vaskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, A Szent Imre Ifjusági Ének- és Zeneegyesület, a Rapley Ifjúsági Klub és a Riverdance Ír Tánccsoport, a Polgárőr Egyesület és a Bácska Sportegyesület 2000. évi tevékenységéről tartott tájékoztatóját, valamint megismerte a 2001. évi terveiket.

Képviselő-testület a jegyzői pályázatra beérkezett pályázatokat elbírálta és
a pályázati kiírást eredménytelenné nyilvánította. Az új pályázat kiírására előkészítő bizottságot hozott létre.

A Képviselő-testület az I.számú felnőtt háziorvosi és a II.számú felnőtt háziorvosi állásokra pályázat kiírását határozta el, a pályázat benyújtásának határidejét a megjelenéstől számított 20 napban állapította meg.

Képviselő-testület a Bács-Kiskun Megyei Közalapítványhoz könyvtár támogatás céljára 2 db pályázat benyújtását határozza el, ehhez az önkormányzat a saját erőt biztosította. Benyújtásra kerül egy KAC pályázat a biológiai eredetű allergén koncentrációjának csökkentésére, amelyhez szintén biztosítja az önrészt.
Játszótér felújítására kíván az önkormányzat pályázatot benyújtani, a szükséges önerőt az önkormányzat biztosítja.

Hercegszántó község gesztorságával megalakuló Baja és Környéke Tanügyigazgatási Társulás létrehozásáról szóló megállapodás aláírására felhatalmazta a Képviselő-testület a polgármestert.

A „Szemünk fényéért a gyermekekért Alapítvány” Budapest, támogatás iránti kérelmét a Képviselő-testület megtárgyalta és úgy határozott, hogy az Alapítvány munkájával egyetért, de nem áll módjában támogatást nyújtani.

Képviselő-testület a beérkezett lakáskérelmeket megvizsgálta, az igénylők Urbán Zoltán Vaskút, Kossuth u.54, Hubert Róza Vaskút, Batthyány u.12, és Huré Enikő Vaskút, Táncsics u.37.
lakáskérelmét teljesíteni nem tudta, mivel üres bérlakással nem rendelkezett. A kérelmeket nyilvántartásba vette és üresedés esetén újratárgyalja a testület.

Kertvásárlási kérelmeket tárgyalt meg a Képviselő-testület, mely területek nem kapcsolódnak más önkormányzati földterületekhez, és úgy határozott, hogy
Bohner Jánosné Vaskút Dózsa Gy. U.69.szám alatti lakos részére értékesíti a 679 hrsz-ú 1280 m2 nagyságú belterületi ingatlant, továbbá Vér Péter Vaskút, Aradi u.30.szám alatti lakos részére az 1630 hrsz-ú 284 m2 nagyságú belterületi ingatlant.

Képviselő-testület Dr.Lencsés Gyula háziorvos Vaskút, Kossuth u.24/.a.szám alatti lakos részére „Vaskút Községért” kitüntető címet adományoz, egy köszönetét fejezi ki Dr.Lencsés Gyula háziorvosnak a több mint négy évtizedes, az egészségügyben eltöltött munkájáért. Az díj átadására Augusztus 20. napját tűzi ki a testület.

Képviselő-testület feladatként határozta meg a játszóterek felülvizsgálatát szabványossági és műszaki szempontból.

A Dél-Bács-Kiskun Megyei Mozgáskorlátozott Egyesület az idei évben ünnepli 20. éves fennállását. Ez alkalomból Augusztus 11-én a Baján a Petőfi-szigeten egész napos műsoros program lesz az alapító tagok és a jelenlegi mozgássérült tagok részvételével. Vaskútról fellép a Riverdance Ír Táncegyesület, valamint a környékbeli községek néptáncosai és zenekarai.

Friedrich István
Mozgáskorlátozott Egyesület
Vaskúti csoportvezetője

Az Országos Székely Szövetség, a Vaskúti Általános Művelődési Központ és a Vaskúti Székelykör 2001. április 7-én szombaton rendezte községünkben a IV. SEBESTYÉN ÁDÁM ORSZÁGOS SZÉKELY MESEMONDÓ versenyt.

A verseny megrendezésével tisztelegtünk a néprajzkutató Sebestyén Ádám emlékének, másrészt alkalmat biztosítottunk székely népmesei örökségünk őrzésére, bemutatására, tehetségek felkutatására.

A versenyzők az általuk választott székely népmesével vettek részt a versenyen.
A neves személyekből álló zsűri előtt a versenyzők négy korcsoportban mutatták be tudásukat.
Korcsoportok: gyermek I. 10 éves korig
Gyermek II. 10-14 éves korig
Ifjúsági 14-18 éves korig
Felnőtt 18 év felett.

A versenyre 97 fő nevezett és mondta el a választott meséjét.
A délelőtt megtartott elődöntőkből korcsoportonként 6-6 versenyző került a döntőbe. A zsűri kategóriánként I-III. helyezést adott ki. A legkiemelkedőbb teljesítményeket különdíjjal jutalmazták

Különdíjat adott át:
Potápi Árpád a Székely Szövetség Elnöke
Vaskút Község Önkormányzata
Matheisz János Vaskút Község Polgármestere
Vörös Endréné a Német Kisebbségi Önkormányzat Elnöke
Fábri Géza az ÁMK Igazgatója
Mihályi Pál a Vaskúti Székely Kör Elnöke.

A versenyt a 18 órakor megrendezett GÁLAMŰSOR zárta.
Az egész napos műsor szép ünnepe volt községünknek, a Vaskúton élő Bukovinai Székelyeknek pedig életre szóló felejthetetlen emlék.

Székely testvéreim nevében az Országos Székely Szövetségnek köszönöm a lehetőséget, Vaskút Község Önkormányzatának az anyagi feltételek biztosítását, a Polgármesteri Hivatal, az ÁMK valamennyi dolgozójának a végzett munkát.

Mihályi Pál
Vaskút Székely Kör Elnöke

A Német Kisebbségi Önkormányzat a Német Belügyminisztérium (BMI) által kiírt pályázaton 9989 DM-t nyert a helyi Idősek Otthona berendezésére.
Az otthon 1.350.292,- Ft összértékben az alábbi tárgyakkal és eszközökkel gyarapodott: Televizió, videorecorder, HI-FI berendezés, hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrohullámú sütő, porszívó, mosógép, elektromos konyhai kisgépek, konyhabútor, 6 étkező asztal, 30 szék, fürdőlepedők, törölközők, törlőruhák 30-30 db, abroszok, rozsdamentes főzőedények, tálalóedények, evő- és tálalóeszközök, csészék, bögrék, kancsók, poharak és tálcák.

A felsoroltakon túl a Német Kisebbségi Önkormányzat további 60.000 forinttal járult hozzá a konyha felújításához.

At Idősek Otthona fenntartója a Községi Önkormányzat kisebb átépítéssel, belső és külső festéssel, mázolással tette szebbé, otthonosabbá az épületet.

A Német Kisebbségi Önkormányzat 2001. június 1-én 15 órakor szerény ünnepség keretében adta át az otthon lakóinak és dolgozóinak az új berendezéseket, gépeket, eszközöket.

Ezúton köszönöm az Önkormányzat vezetőinek és dolgozóinak, az iskola énekkarának, az Ifjúsági Tánccsoportnak és a Kraul Antal Fúvósegyesületnek a jó szándékú segítséget.

Vörös Endréné
Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke

Felháborító vandalizmus !

Június 8-ról 9-re virradó éjszaka valakik ledöntötték a németek betelepülésének 250. évfordulójára felállított emlékművet. Általában nem szeretjük a vandálokat. Különösen nem szeretjük azokat, akik egy népcsoport történetének, kultúrájának emlékeit gyalázzák meg.
Hiszem azt, hogy településünkön többségben vannak azok, akik tiszteletben tartják a másikat, elítélik az ilyen cselekményeket és kiszűrik maguk közül az ilyen embereket. Nem hiszem, hogy attól válna valaki férfivá, hogy ilyet tesz. A felesleges energiát ezer más, valóban jó cél érdekében is le lehet vezetni.
A rendszertelen, szemetes utcák, a parlagfűvel teli határ és a környezetünkben található nagyfokú rendetlenség munkáskezekért kiállt. Aki nem bír az energiájával, annak tudunk munkát adni. Az így viselkedő ember nem közénk, kultúremberek közé való.

Kérem, hogy annak érdekében, hogy hasonló esemény ne történhessen meg, aki bármit tud a dologról, szíveskedjen jelezni a Polgármesteri Hivatalban, vagy a körzeti megbízottnál.
Ez egyébként nem az első eset. Néhány hónappal ezelőtt a Székelykapu kerítésléceiből törtek ki néhányat.

.


VÉDEKEZÉSI FELHÍVÁS

A PARLAGFŰ ÍRTÁSRA

A parlagfű rendkívül elterjedt gyomnövény, tömeges előfordulása miatt értékes területeket von el a haszonnövénytől.
A parlagfűre jellemző több millió nagyságrendű pollentermelés, így virágzás időszakában nagy a biológiai légszennyeződése, nagyon sok ember egészségére ártalmas.

A parlagfű irtása k ö t e l e z ő !
A 2000.XXXV.tv. rendelkezik a növényvédelemről, melynek előírása szerint „az emberi egészségnek megóvása érdekében” az egészségre ártalmas gyomnövény irtása kötelező.
A gyomnövény irtása a terület tulajdonosának, vagy használójának kötelessége.

A gyommentesítést (parlagfű irtást) a virágzásig el kell végezni legkésőbb június végéig, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy a földterület melletti, a lakóházak előtti területeken, valamint a belterületi kertekben is végezzék el a gyommentesítést !

Az oktatásról, nem szakmai szemmel

Közeledünk a tanítási év végéhez.
Így év vége felé több olyan fórum is volt, illetve lesz, amelyen felmerül a vaskúti oktatás témája, sikerei, eredményei és hibái, valamint problémái. Ilyen rendezvény a Pedagógus Nap, a ballagás, az évzáró. Ilyenkor óhatatlanul sok minden megfogalmazódik az emberekben.

Az oktatás Vaskúton, mint ahogy más településen is, az önkormányzat igen sok feladata közül az egyik. Kétségtelen hogy a legfontosabb, hiszen a jövő záloga a gyermekeink, a fiatalság, akiket úgy kell elindítanunk az életbe, hogy ott meg tudják állni a helyüket. Olyan nevelést kell adnunk számukra a tudás mellett, ami alapján becsületes, törvénytisztelő, a település és saját boldogulásuk érdekében hasznosan ténykedő tagjai lesznek a társadalomnak.
Ez nem könnyű feladat. Az eredményeket is elég nehéz számszerűen mérni.

Az oktatási területen 1999-ben egy jelentős szervezeti változás következett be, melynek során létrejött az Általános Művelődési Központ, mely integrálja az óvodai, az általános iskolai oktatást, a művészeti oktatást és a közművelődést.

Képviselő-testület ez év II. felében tervezi, hogy az ÁMK eddigi működésének tapasztalatairól mérleget készítsen. Ezt megelőzően szeretnék azonban ez alkalommal is néhány szót szólni az oktatásról.
Összességében úgy gondolom, hogy a szervezeti változások minden nehézsége ellenére megindult egy pozitív folyamat az oktatásban, amely elsősorban a gyermekek, a tanulók érdekeit szolgálja.
Átmeneti időszakot élünk most, amikor már rengeteg munka fekszik abban, hogy megpróbáltunk újítani és javítani az oktatás szakmai színvonalán, de az elvégzett jó munka eredményei csak részben éreztetik a hatásukat. Kétségtelen hogy vannak már mérhető eredményeink is, ilyenek pl. hogy a tanulmányi versenyeken is egyre jobb arányban szerepelnek tanulóink, javultak a felvételi arányok, a művészeti oktatásban résztvevő gyermekeink a térség minden kulturális rendezvényein szép sikereket érnek el, eredményes, látványos produkciókat mutatnak be.
Sok eredmény azonban csak évek múltán lesz igazán értékelhető és mérhető. Meg kell adni a bizalmat a pedagógus gárdának és az oktatás területén dolgozó valamennyi kollegának. Községünk a környező hasonló nagyságú településekhez képest számszerűen is és arányaiban is összehasonlíthatatlanul többet költ az oktatásra. Tesszük ezt azért, mert az előremenekülés taktikáját választjuk ezen a területen is. Ma már olyan fontos szakmai és szervezeti változásokat is megléptünk, amelyek csak igazán a jövőben lesznek fontosak, de akkor olyan pozícióban leszünk, amilyenben a környékbeli települések soha sem, hiszen nálunk már gyakorlata lesz azoknak a dolgoknak, amelyek ma még újak, de később a szakmai munka fontos részét fogják képezni. Ilyenek pl. a minőség biztosítása, a rendszeres pályázati figyelés és pályázat írás, a munkafolyamatba beépített szakmai ellenőrzés, a művészeti oktatás megvalósítása, amely nemcsak vaskúti, hanem régiós igényeket lát el. Ilyen továbbá a majdhogynem kétnyelvű oktatás stb. Mindezek olyan változások, amelyek bevezetése nem ment és nem megy könnyen. Miután útkeresésről van szó, nem is biztos hogy ezek hibamentesen zajlottak le. Sok hibánkból tanultunk és ez a későbbi munka során is így lesz.

Összességében úgy gondolom, hogy a Képviselő-testület elégedett az ÁMK munkájával, természetesen vannak olyan területek, amelyben javulnunk kell. Ilyenek pl. a napközis csoportok dolga, a különböző egészséges életmódra nevelés, a drogmegelőzéssel kapcsolatos feladatok és jó néhány más terület .

2000. év óta minden évben hagyományteremtő jelleggel rendezzük meg a Pedagógus Napot, ahol az oktatásban érintett valamennyi dolgozót megünnepeljük. Ez évben nyílt először lehetőség arra, hogy anyagiakban is elismerjük a végzett munkát. Mintegy 1,2 millió forint kifizetésére került sor, közterhekkel együtt. Nem mindenki részesülhetett a jutalmakból, melyek differenciáltan kerültek kiosztásra az iskolai vezetés és az abból alakult előkészítő bizottság döntése alapján. Ez nem azt jelenti, hogy a többiek munkájával nem elégedett az iskola vezetése, vagy akár a Képviselő-testület. Ez az összeg egyenként nem nagy összeget tett lehetővé a jutalmazottak számára, de összességében elég komoly teher volt az önkormányzatnak. Az egyenkénti nagyságrendek inkább gesztus értékűek voltak.

Az elmúlt években szinte az egész környéken az oktatásban visszarendeződés történt. A túlméretezett intézményeket mindenütt megpróbálták a csökkenő gyerekszámhoz igazítani. Nap-mint nap olvashattunk ilyeneket a sajtóban.
Vaskúton nem került sor ilyen jellegű leépítésre, az 1999. évi ÁMK összevonást követő racionalizálást kivéve. Ellenkezőleg, itt az oktatás területén bővülés történt, hiszen a meglévő technikai hátteret és szakmai apparátust inkább jobban kihasználni próbáltuk, mintsem leépíteni, hiszen a leépítés mindenképpen a gyerekekre hat vissza. Így pl. uszodánkat, sportcsarnokunkat a környékbeli iskolákkal és óvodákkal kötött megállapodás alapján próbáltuk kihasználtabbá tenni. Új feladattal bővültünk a művészeti oktatás területén
– zenében és táncban egyaránt – a 2000-2001-es tanévben mintegy 270 diák tanult, akik egy része környékbeli. Ezen oktatási formákra plusz támogatásokat kapott az önkormányzat, de ezzel együtt is a működésnek csak mintegy 70 %-át finanszírozza a központi költségvetés. Sok más településen ez 90-100 % közötti.

Úgy gondoljuk, hogy a szülők nagy része is megértette az erőfeszítések szükségességét, azonban még mindig tapasztalni, hogy jó néhány szülő nem bízik az itteni iskolában és máshova, leginkább Bajára íratja be a gyerekét.

Nemrégen volt az óvodai ballagás, most van az az időszak, amikor el lehet dönteni, hogy a gyerek hová megy általános iskolába. Én kérem a Tisztelt Szülőket, hogy gondolják át, adjanak bizalmat ennek a csapatnak. Hiszen fontos lenne, hogy minél több gyerek kerüljön be a vaskúti iskolába, az emelt színvonalat csak akkor lehet fenntartani igazán, ha minél több a gyerek.
Nem vagyok szakember, és nem tudom a szakember szempontjai szerint értékelni az oktatás működését, de ismerve a környékbeli települések stratégiáját és az oktatási intézményeinek a működését, ki merem jelenteni, hogy a vaskúti iskola nem hogy nem rosszabb, mint a környékbeliek, hanem nagyon sok szempontból sokkal jobb az alapoktatásban is. Arról nem is beszélve, hogy mennyi pluszra van itt lehetőség, amelyre másutt nincs.
A bajai intézmények jelentős részével is fel tudjuk venni a versenyt. Biztos, hogy egy-egy speciális területre szakosodott iskolával nem, de azzal igen, hogy nagyon széles palettát tudunk kínálni, amelyből a gyerek választhat, érdeklődése és képességei alapján.

Természetesen nem kívánunk ideális képet festeni a helyzetről, hiszen nem minden tökéletes, vannak problémák, vannak teendők, vannak hibák, amiket ki kell javítani. De nyitottak vagyunk minden olyan megoldásra, ami az ügyeket előbbre viszi. Éppen ezért kérjük, hogy az iskola működésével kapcsolatban a szülők részéről bármilyen észrevétel, javaslat volna, azt feltétlenül tegyék meg az iskolai vezetés felé, vagy a Polgármesteri Hivatal felé. Komolyan érdekel a véleményük.
Minden problémára lehet valamilyen megoldást találni, nem sértve az alapvető érdekeket és célt. Sokszor azt tapasztaljunk, hogy egy-egy döntés, a gyerekek máshová történő beiskolázására, információ hiányon alapul.
Szeretnénk ezt megelőzni, éppen ezért vállaljuk, hogy bármikor szívesen adunk a döntéshez szükséges információkat.
Ha nem kommunikál egymással a szakma, a fenntartó és a szülő, akkor a félreértések és a hiányos információk miatt sorozatos rossz döntések születhetnek, mindhárom félnél.
Ennek megelőzése valamennyiünk közös érdeke.

Kérem, hogy adják meg a bizalmat ennek a csapatnak, akik már eddig is bizonyítottak és a későbbiekben még inkább szeretnének bizonyítani.

Matheisz János
polgármester


A MŰVELŐDÉSI HÁZ HÍREI

Falunapok Vaskút „Vissza a Természethez”

2001. JÚLIUS 20-21-ÉN EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK A MŰVELŐDÉSI HÁZ KÖRÜL

Programterv:

2001. július 20. Péntek

Délelőtti programok:

- Csepűrágók toborzója a falu egész területén.
- Sportprogramok:
kötélhúzás, tollaslabda, sakk, malom, pingpong versenyek
- Kulturális programok:
A Nyugdíjas klub kézimunka kiállítása,
MEGHÍVÓK kiállítása /az összegyűjtött különböző meghívók megtekintése/

- Délutáni programok:
- Színpadi programok: Dunafalva, Bátmonostor, Rapley Klub, Ír tánccsoport, Német Hagyományőrző táncegyesület. Kisparti zenekar
- 17-órakor Zenei táborzáró koncert

- Esti és éjszakai programok:
- 2100 óra Csepűrágók színjátszó társulat előadása a szabadtéri színpadon.
- 2200 óra Szalonnasütés, tábortüzek a volt vízmű területén.


2001. július 21. Szombat
1./
- Kerékpár és gyalogtúra a vaskúti történelmi helyekhez ( hármas dombok, várhely, öreg kápolna) találkozás 800 órakor a Művelődési ház előtt.
- A község történetének rövid ismertetése.
- Indulás 9-órakor. A túrára zárt öltözet javasolt.

Egy kis ismertető a történelmi nevezetességeinkről:

Történelmi nevezetességek közé tartozik, Vaskút határában még ma is látható, az Újkőkorban is már létező halmok és a földvár. 1868. június 12-13-15-i ásatásoknál 13 halom volt még és a „Gyűrű” vár. Két halmot bontottak fel az északi oldalon, és kettőt a gyűrű vár mellett, melyekben „két öl mélységben egy üreg szája nyílt meg, melybe 8 ember bemehetett és három gyertyafény mellett, bizton kivehette, hogy a halom gyomrában több oldalról nyílások vannak. A halom belsejében volt egy erős emberi csontváz ülve, arccal kelet felé fordulva. Az üreg minden egyes halomnál előfordult, mely úgy keletkezhetett, hogy midőn a faalkotmány összedőlt, elkorhadt, az odaszakadt föld felsőbb helyen űrt hagyott maga után.” Czirfusz Ferenc tanár ásatási jegyzőkönyvéből.

Az 1941. szeptember 13-i ásatásoknál /Tompa Ferenc dr./ megállapítást nyert, hogy a Szarmata-jazyg korból való a földvár. Rátaláltak egy tüzelőhely nyomaira is. Azóta a halmok három darabra csökkentek, földvár is kisebb lett az idő múlásával.

2./
- Kirakodó vásár a művelődési ház és a kuglizó környékén.
Mindenkit szeretettel várunk árusítani, vagy csereberélni.
- Aszfaltrajz verseny.
- Kerékpáros ügyességi lassúsági verseny.
- Kresz vetélkedő
- Tűzoltó bemutató
- A község hivatalos intézményeinek meglátogatása, bemutatása.
- A Polgármesteri Hivatal egész nap várja az érdeklődőket.

- 2000 órától szabadtéri zene.

Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényeinkre, próbáljon meg a falu egy kicsit megmozdulni a közösségi élet felé, mindenki legyen érdeklődő és aktív részese programjainknak.

Mi rendezők háttérben igen sokat dolgozunk és dolgoztunk különböző programokon, / Anyák napi műsor, Májusfa kitáncolás, Kamara zenei Koncert stb./ de sajnos csak az érdektelenséget kaptuk meg lakosainktól.
Kérünk mindenkit, ha lehet, ez a közömbösség forduljon át érdeklődésre, mivel a rendezők szívvel lélekkel dolgoznak egy-egy programért.
Köszönjük !
A rendezők nevében : Sipőcz Béláné

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Bohner Antalnak aki valahol szívügyének is érzi a Templomkert szépségét. Kisfákat ültetett melyeket reggelente megöntöz ápol. A szétvert rácsokat, díszkerítéseket megpróbálja helyre rakni. Ezt mind magánszorgalomból.
Sajnos ennek vannak ellentétjei is. Magán, szorgalmas emberek, akik az ivóvizes csapot leszerelik, a padot lecsavarozzák, el lopják, /kell otthon is/ játékokat megrongálják. Ennyire becsülik mások munkáját.
Sipőcz Béláné

2001. május 12.-én megalakult a Fidelitas Vaskúti csoportja, azzal a céllal, hogy a Vaskúti ifjúságot összefogja, és megfelelő perspektívát nyújtson számukra. Kultúrált ifjúságot szeretne a településen. A csoport a Fidesz ifjúsági társszervezete. Ebből adódóan van bizonyos fajta politikai hovatartozása. Szeretne részt venni a község társadalmi életében, fővédnökséget és aktív részvételt vállalt a július 20-21-i Vaskúti falunapokon.

OVI-GÁLA

„A Vaskúti Óvoda Gyermekeiért” Alapítvány támogatásával 2001. Május 5-én szerveztük meg immár a második OVI-GÁLÁT ebben a nevelési évben. Hagyományteremtő műsorunkon a vaskúti óvodás gyerekek léptek fel. A nézők változatos műsort tekinthettek meg, amelyet óvónőink az év folyamán tanultakból válogattak. A kiscsoportosok mondókákat, verseket, dalos játékokat adtak elő. Ezt követően a gyermektánccsoportunk népviseletbe öltözve lépett színpadra és a helyi hagyományokból merített táncokat mutatott be a lelkes közönségnek. A középsősök mesét dramatizáltak és pünkösdi népszokást elevenítettek fel. Végezetül a nagycsoportosok egy zenés mesejátékkal kápráztatták el a közönséget. A gyerekek számára nagy élményt jelentett a színpadi szereplés. Bátran, biztonságosan mozogtak a színpadon és a hálás közönség biztató tapssal jutalmazta szereplésüket. Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy az alapítvány a vaskúti óvodás gyermekek kedvezőbb körülményekhez juttatását támogatja. Az alapítvány nyitott, ahhoz bárki csatlakozhat pénzbeli és természetbeni adományokkal. Céljaink nemes célok és a műsorunkon megjelent nagyszámú közönség is, azt bizonyítja, hogy a vaskúti felnőtteknek nagyon fontos az, hogy mi történik a gyermekeikkel, milyen körülmények között töltik el óvodai életüket, milyen fejlődésen mennek keresztül 3-4 év alatt. Szeretném megköszönni, minden kedves támogatónknak, hogy az előadás létrejöhetett, a Művelődési Háznak, hogy helyet adott a gálaműsornak, és különösen azoknak, akik adományaikkal támogatták az alapítványt. A gyermekek és az óvoda nevelőtestülete nevében szeretném megköszönni az alapítvány kuratóriumának munkáját és bízunk abban, hogy a továbbra is segíteni fogják óvodánkat.
Bohner Simonné

Nyári programok

2001. június 23-30. Ismét egy hetet tölthetünk a Balaton partján. Az előző évekhez hasonlóan a balatonfenyvesi gyermektáborba utazunk. A Bács-Kiskun Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítványtól , valamint a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványtól is nyertünk támogatást az idei táborra. A programban ismét szerepel kirándulás – előreláthatólag Tihanyba - , játékos vetélkedők, sportprogramok, de a német nyelv gyakorlását sem szeretnénk kihagyni. Reméljük, az időjárási viszonyok kedvezni fognak és mindannyian barnára sülve jövünk haza.
Szintén többéves hagyományra tekint vissza a zenei tábor megrendezése. Idén 2001 július 8-20-ig kerül megrendezésre az ÁMK Művészeti Iskolájának és az Anton Kraul Fúvósegyesület közös szervezésében. Előreláthatólag az eddigieknél jóval több résztvevőre számíthatunk. A tábor ideje alatt a zenészek új zeneműveket tanulnak meg és ezeket több alakommal elő is adják. (Bajai Európa-nap, Dávod, Nagybaracska, Balaton, Bátmonostor, vaskúti zárókoncert).
Augusztus 14-től 21-ig kerül megrendezésre a Szent Imre Ifjúsági Ének és Zeneegyesület szervezésében a gitártábor. A nem vaskúti résztvevők vaskúti családoknál lesznek elszállásolva. A gitártáborban részt vehetnek a klasszikus gitáron alapszinten játszani tudók (akkordok ismerete). A táborban tanult zeneszámokból a legsikeresebbeket bemutatjuk az augusztus 20-i kulturális műsorban. A tábor főszervezője Jankó Tibor.
Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20. – A hagyományokhoz híven a Művelődési Ház előtti téren szabadtéri kulturális műsorral kívánunk megemlékezni államalapítónkról. A műsorban a vaskúti kulturális egyesületek és kiemelten a Szent Imre Ifjúsági Ének és Zeneegyesület vesz részt.


Iskolai Hírek

Évzáró

Tájékoztatjuk a község lakosságát, hogy a Vaskúti Általános Művelődési Központ a 2000/2001-es tanévzárót 2001. Június 18-án (hétfőn) 17. 00 órakor tartja.

A Vaskúti ÁMK Alapfokú Művészetoktatási Iskolája a vaskúti és a vidéki kihelyezett tagozatok diákjainak tanévzárót tart 2001. Június 17-én (vasárnap) 17.00 órakor a vaskúti Művelődési Házban.

KISTÉRSÉGI TÁNC- ÉS ZENEI TALÁLKOZÓ

Az idén másodszorra került megrendezésre március 23-án Vaskúton a Kistérségi Tánc- és Zenei Találkozó. A bemutatót megelőző szervezési munkálatok keretében a Vaskúti ÁMK Alapfokú Művészetoktatási Iskolája kiküldte a környékbeli községek iskoláiba a jelentkezési lapokat. Nagy örömmel fogadtuk a visszajelzéseket, hiszen rengeteg jelentkező fogadta el meghívásunkat, aki részt kívánt venni a műsoron. A vaskúti gyerekek is nagy igyekezettel kezdték a felkészülést. Az idei esztendőben a zenét tanuló diákok mellett bemutatkozott a tánctagozat is. Március 23-ára 34 egyéni és csoportos produkcióiból állt össze a műsor, amelyen 160 gyermek vett részt. Előzetesen megtörtént a 3 tagú, szakértőkből álló zsűri felkérése, melynek tagjai Eördögh Gabriella és Fábri Géza a zene szakértőjeként és Nagy Dezső a tánc szakértőjeként vett részt az értékelésben. A találkozó napján Vollár Imre a Művészeti Iskola igazgatója fél 9-kor ünnepélyesen megnyitotta a műsort. Ezután kezdődtek a bemutatók a következő kategóriákban:
-népdaléneklés
-énekkar
-népi hangszeres szóló
-népi zenekar
-klasszikus zene
-néptánc
-klasszikus és modern tánc
-vegyes
A vidám gyerekzsivajt a táncosok színpompás ruhái tették színesebbé. A vendéglátó vaskútiak finom pogácsával és üdítővel, teával kedveskedtek a szereplőknek és kísérőiknek. A gyerekek nagyon sok új barátot szereztek maguknak. Az elhangzott műsorszámokat nagy tapssal fogadták. A komoly zene mellett bemutatásra került több nemzetiségi és könnyű zenei dal, tánc is. A humoros műsor sem maradt ki, nagyon ötletes volt a „Legyen Ön is milliomos!” paródia. A vaskúti tanulók is kitettek magukért, a hangszeres szólisták mellett a zenekar és a tánccsoport is nagyon szép műsort adott elő. A műsorszámok bemutatása után közös ebéden vettek részt a gyerekek, a zsűri pedig megkezdte a produkciók értékelését. 3 órától a csoportok vezetőinek, illetve a felkésztő tanároknak részletesen elemezték a bemutatott műsorszámokat, a további munkához jó tanácsokat adtak a fejlődés érdekében. A gyerekek izgatottan várták az ünnepélyes eredményhirdetést, ahol Eördög Gabriella, a zsűri elnöke ismertette döntésüket, felsorolta a díjazott fellépőket, átnyújtotta a jutalmakat. A díjak könyv-, illetve kottavásárlási utalványok voltak, ezek értékét a Művészeti Iskola pályázat útján nyerte el. Ezután következett a Gálaműsor, melyen a díjazott előadók léptek fel nagy sikerrel. A részt vevő gyerekek és a kísérő tanárok, szülők nagyon jól érezték magukat, köszönetet mondtak a Vaskúti ÁMK-nak a fesztivál megszervezéséért. A jó hangulatú Gálaműsor után meghívtuk a résztvevőket a következő évi rendezvényre. Terveink szerint az elkövetkezendő években mindig március 23-án szeretnénk megrendezni és hagyományt teremteni a Kistérségi Tánc- és Zenei Találkozó megszervezésére.
Díjazottak:
Németh Mónika /Nagybaracska/
Márton Dávid /Vaskút/
Geiger Anikó /Csátalja/
Kovács Karolina /Bátmonostor/
Dunafalvi Furulyacsoport
Dunafalvi „Homokszemek” Tánccsoport
„Legyen Ön is milliomos!” paródia /Dávod/
Vaskúti Művészeti Iskola Fúvószenekara
Vaskúti Művészeti Iskola Ifjúsági Tánccsoportja

Látogatás a mutlangeni testvériskolában

2001. május 3-án, csütörtökön este 8 órakor indultunk Mutlangenbe. Másnap délelőtt érkeztünk meg Németországba. Mivel a német családok csak a délutáni órákban vártak minket, körülnéztünk Passauban. Sok nevezetességet láttunk, pl. Szent István első magyar király feleségének , Gizellának a sírját. A Duna partján olyan hatalmas luxushajókat láttunk, amelyekkel Passautól egész a Fekete-tengerig tesznek meg az utasok kirándulásokat.. A kis séta után folytattuk utunkat és délután öt órára értünk Mutlangenbe. A vendéglátó családok már vártak bennünket. Bemutatkozás és a családok megismerése után elvittek minket haza. Másnap reggel 10 órakor Schwabisch Gmündben, a szomszédos városban a Johannis téren találkoztunk ismét. Egy nagy sétát tettünk, amely során a város nevezetességeivel ismerkedtünk meg: a Königsturm-ból ráláthattunk az egész városra, a főtéren egy templom tornyából még a harsonazenét is hallhattunk. Délután az Europa-Tag rendezvényén vettünk részt. A műsorban az itthoni próbák során megtanult műsorszámainkat adtuk elő. Szerepelt még a mutlangeni Grundschule énekkara, valamint egy horvátországi tánccsoport is. Este az Euro-Discoba mentünk, amelyet gyerekeknek szerveztek. Vasárnap délelőtt 11 órakor sportnap vette kezdetét. Kipróbálhattunk különböző cirkuszi játékokat, a mászófalon próbára tehettük ügyességünket. Hétfőn Ulmba kirándultunk, ahol számos, érdekes dolgot láttunk. Megtekintettük a világ egyik legnagyobb templomát, melynek tornyába 786 lépcső vezet. Láthattunk a Guinnes Rekordok Könyvében is szereplő Hotel „Schiefes Haus”-t is, amely a világ legferdébb épülete. A belső berendezését, a bútorokat is speciálisan tervezték és készítették. Az idegenvezetők megmutatták a Duna partján lévő Ulmer Schachel-t is és elmesélték, hogy ilyen hajókon utaztak a svábok Magyaroszágra, hogy ott új hazát találjanak maguknak. Kedden az iskola előtt találkoztunk ismét, onnan együtt mentünk a Polgármesteri Hivatalba. Ott a Mutlangeni polgármester, Peter Seyfried fogadott bennünket. Átadtuk egymásnak az ajándékokat és búcsúzol elénekeltünk egy dalt. Látogatásunk végén még benézhettünk a szíves vendéglátást. Elbúcsúztunk egymástól., néhányan még könnyeket is ejtettek. Csütörtökön reggel érkeztünk haza. A szülők és ismerősök már izgatottan vártak ránk. Az ajándékba kapott számítógépes CD lemezt, amelyen az ottani eseményekről készült fényképek vannak, még másnap feltelepítettük a számítástechnikai teremben lévő gépre. Ezeket és az általunk készített fényképeket azóta is szívesen nézegetünk, felelevenítve a németországi élményeket.
Jakab Kinga és Mazug Ramóna 5. Osztályos tanulók

A Vaskúti Hírharang márciusi számában megjelent labdarúgó csapataink edzőinek nyilatkozata a tavaszi felkészülésről, s célkitűzéseikről, hogy a bajnokság befejezése után csapataikat a tabella mely részébe szeretnék rangsorolni. Ma már majdnem végleges eredményekről számolhatunk be. Serdülő csapatunk befejezte a 2000/2001-es bajnokságot. A tavasszal leirt gondok beigazolódtak. Ők még kicsik, az eredményre még várni kell. A gondokat még tovább fokozta, hogy edzőjük Kubovics Antal munkahelyi elfoglaltság miatt az utolsó hetekben csak a mérkőzéseken tudott megjelenni. Ez egy feladat, az utódot meg kell találni, hogy az utánpótlásunk továbbra is biztos kezekben legyen. Reméljük, hogy a 2001/2002-es serdülő bajnokságban legkisebbjeink továbbra is lelkesen készülnek, s akkor az eredmény is előbb, vagy utóbb megmutatkozik. Ezúton is szeretnénk megköszönni Kubovics Antalnak, hogy a nehézségek ellenére eddig is a legkisebbek csatasorba állításáért fáradozott. Ifjúsági csapatunk az elmúlt egy-két éves gyengébb szereplés után komoly siker kapujában áll. Már most biztosan kijelenthetjük, hogy a játékosok nyakába érem kerül. Hogy milyen? Lehet, hogy ezüst, de a bronz már biztos. Talán egy kicsit nagyobb odaadással, egy kicsit nagyobb szerencsével, kevesebb gonddal talán ez az érem szebb is lehetett volna. Bízunk abban, hogy a még hátralévő két fordulóban győztesen jönnek le a pályáról, és ezzel a fényesebb érmet szerzik meg. Az írás végére maradt a legtöbb nehézséggel küzdő felnőtt csapat. Vanó Sándor edző márciusban leírta gondjait. Bizakodunk, hogy előbb, vagy utóbb javulás áll be. Tévedtünk. A személyi kérdések nem rendeződtek. Sajnos el kell ismernünk, hogy játékosigazolásaink csak részben erősítették a csapatot. Azok az emberek, akik ezekben a nehéz hetekben is kitartottak a csapat mellett ismerik, hogy kényszerűségből hétről-hétre minként változott a csapat összeállítása. Külön köszönjük ezen szurkolóknak, hogy ilyen eredmények mellett is a csapattal tartottak. Két fordulóval a bajnokság befejezése előtt világosan kirajzolódik, hogy reálisan a 10-12-ik hely érhető el. Át kell gondolnunk, hogy hol hibáztunk, hol kell a jövőben másképp csinálni, hogy a következő bajnoki évben az egyre fogyó támogatóinknak ettől sokkal több örömet szerezzünk. Egyenlőre a legnagyobb feladatunk az, hogy együtt tartsuk az amúgy is nagyon szűkös játékoskeretünket, hiszen már a bajnokság vége előtt beindulnak az átigazolási csábítások. Ebben a játékban a jobb anyagi helyzetben lévő csapatok uralják a játékospiacot. Sajnos az előzetes információk a jövőre nézve még nehezebb körülményeket, szűkebb anyagi lehetőségeket jeleznek. Aki most feladatot vállal a vaskúti labdarúgás fellendítésének érdekében, nem keveset vállal. Bízunk benne, hogy nagyobb összetartással a 2001/2002-es bajnoki évben a jelenleginél sikeresebb eredményt érünk el.
Bácska SE Vezetősége

Tisztelt Polgármester Úr!

Nagy örömmel fogadtam, hogy reagálni tetszett a levelemre, valószínű, fogalmazás és a tartalom miatt. Bizonyára az Ön drága ideje nemigen engedi meg, hogy a „pórnép” gondolataival tudjon foglalkozni. A féloldalt betöltő cikkben hétszer említi a nevemet, elég lett volna, ha az elején említi egyszer, kinek szól a cikk. Szerény személyem azért most más gondolatokat kíván közzé tenni, mert a harmadik éve megjelenő „Hírharang” nagyon egysíkú véleményt továbbit a falu lakossága felé. Ezért próbáltam – illetve merészeltem – másképp gondolkodni. Az Ön gondolatai szerint Én „másképp” gondolkodó vagyok. Ez arra utal, ha valaki másképp gondolkodik, mint Ön, annak veszélyes a gondolkodása. Abban Én is egyetértek, hogy a belvizet és a csapadékvizet el kell vezetni. Az a helyzet, hogy a belvíz és a csapadékvíz két különböző dolog. Az árokrendszer építését szakemberekre kellett volna bízni, olyanokéra, akiknek szakképesítése van. A faluban szépen halad az árokrendszer építése, csak össze-vissza, itt-ott-amott a víz is összevissza folyik vagy el sem folyik. Valóban bementem Önhöz, de csak nagyteljesítményű szivattyút kérni, és kaptunk is, a szomszédsággal összefogva megoldottuk a csapadékvíz elszivattyúzását. A Bajai úton épült házak a kor követelményeinek megfelelően, szabályosan épültek, csak akkor nem volt ilyen magas a belvíz. A Dávodról érkező ivóvizet idevezették, csak arra nem gondolt senki, hogy a felgyülemlő belvizet el kéne vezetni. Nem áll szándékomban a falu vezetését kritizálni, sem áskálódni, csak szeretném, ha a napi dolgok mellett ne kellene olyan dolgokkal foglalkozni, amik visszatérők bizonyos természeti folyamatok bekövetkezésekor. Az egyik gondolatára visszatérve, hogy veszélyes a gondolkodásom, nem értek egyet. Bizonyos kor és élettapasztalat elmúltával minden embernek vannak gondolatai és véleménye, ezt Én természetesnek tartom. E gondolatok alapján merek veszélyesen gondolkodni. A felsorolt dolgok, amik elkészültek pozitívumok, nap mint nap élvezhetők. Arra egyenlőre nincs igényem, hogy Ön határozza meg, mit és hogy gondoljak, vélemények és gondolatok különböznek. A közterheket (pl. súlyadó, szemét szállítás) befizetjük, amik helyinek minősülnek. Az, hogy mennyi munkát keresek magamnak és mennyit dolgozom, az a személyes ügyem. A következő kérdésem lenne: Az ivóvíz m3-kénti áráról miért a képviselőtestület dönt, amikor a számlákat a „Bajaviz KFT” szolgáltatónak fizetjük be?
Tisztelettel:
Viszmeg Sándor

Hangok:
Köszönjük, hogy a Family-Frost-ot át kellett rakni péntekre. Azóta nem tudunk tőlük vásárolni.
A buszmegállókat, ha lehet ne használják más célokra /pl.tábortűz, WC/ nem az a rendeltetésük.

Egy hétvégi telefon:
A sokadszori, büdös a víz, nincs víznyomás, nem indul be a gázboyler hatására felhívtam telefonon a Dávodi Vízművet.
Mi az oka annak hogy nincs víznyomás szombaton délután 3-kor?
-Locsolnak.
-A gépek mutatják, hogy jó minden.
Nálunk kakasvárba nem ezt észleljük, fürödni nem lehet, itt állok koszosan büdösen és várom a gép szerinti nyomást.
5-óra előtt ismét jelentkeztem telefonon, még mindig nem volt víz nyomás.
Már megismertek mint notórius telefonálót, aki csak reklamál.
A válaszuk: sok évi probléma, forduljak a Polgármesterhez és a Jegyző asszonyhoz a panaszommal.
Kérdésem: Ők talán tudnak nyomást biztosítani a boyleromba?
Válasz nincs.

Győztem: este 7-re le tudtam fürödni.
Megjegyzés: délután 3-kor locsolnak este 7-kor már nem.

Tisztelettel: Wohlrábné

Anyakönyvi hírek

Születtek:

1./ Molnár Mercédes Baja, 2001. Március 4.
An: Jakab Vanda
2./ Ács Róbert Baja, 2001. Március 17.
An: Haász Heléna
3./ Szöllősi Anna Baja, 2001. Március 22.
An: Bermüller Krisztina
4./ Salamon Márk István Baja, 2001. Március 26.
An: Szitás Szilvia
5./ Csiki Attila Baja, 2001. Április 17.
An: Ollmann Mónika
6./ Stéhli Benjamin Baja, 2001. Április 28.
An: Sarok Gabriella
7./ Csóti Krisztián Baja, 2001 május 15.
An: Párducz Ildikó
8./ Fehér Virág Baja, 2001. Június 6.
An: Koczán Erika
9./ Bondor Dávid Baja, 2001 június 1.
An: Major Gabriella

Házasságkötés:

1./ Kecskeméti Gábor Vaskút, 2001. Március 17.
Nagy Adrienn
2./Sirok Attila Vaskút, 2001. Május 12.
Hévizi Edit

Elhaláloztak

1./ Reppmann István 76 éves Vaskút, 2001. Március 26.
2./Halász Antalné 69 éves Vaskút, 2001. Április 27.
Gimpel Katalin

Hangok:
Köszönjük, hogy a Family-Frost-ot át kellett rakni péntekre. Azóta nem tudunk tőlük vásárolni.
A buszmegállókat, ha lehet ne használják más célokra /pl.tábortűz, WC/ nem az a rendeltetésük.