Jóvágású fiú Creative Commons License 2001.06.06 0 0 9
Amit a fiatalok kérdeznek a körülmetélésről
Mi a körülmetélés?
A körülmetélés a fityma, vagyis a hímvessző végét borító laza bőr gallér eltávolítása azért, hogy a makk állandóan szabadon legyen. Ideálisan ez azt eredményezi, hogy az egész makk és mögötte az, amit korona ároknak neveznek, teljesen szabadon van. Ilyen esetben a hímvessző szárának a bőre nem gyűrődik össze az árokban és így ott a szmegma nem gyűlik össze. A szmegma az a kellemetlen szagú, túrószerű fehér anyag, ami az emberi test nedves hajlataiban termelődik. Akkor gyűlik össze, ha ezeket a helyeket a rendes tisztálkodás során nem mossák meg és lehetséges, hogy a körülmetéletlen férfiak partnereinél szerepet játszik a méhnyak (cervix) rákjának a kialakulásában.
Az egész világon a felnőtt férfiak mintegy egy negyede körülmetélt. Ez országról országra változik. Az amerikaiak több mint 85%-nál elvégezték (részben azért, mert abban az országban a megelőző egészségügyi kérdésekre nagy hangsúlyt helyeznek. A brit férfiaknak mintegy 20%-a körülmetélt, és ennél nagyobb az arány Kanadában, Ausztráliában és Új Zélandon. Ez a szabály a legtöbb afrikai törzsnél, szigorú vallásos előírás a zsidó férfiak számára, akiknél szertartásként végzik el a születés utáni nyolcadik napon, és szokás a muzulmánok között, akik a serdülés előtt különböző életkorokban végeztetik el. Igazából a világon csak a dél-európaiak, a dél-ameriakak, skandinávok és a nem-muzulmán ázsiaiak azok a társadalmak, ahol nem végezték rendszeresen a körülmetélést.
Miért végeznek körülmetélést?
Bizonyos emberek számára, mint elmagyaráztuk, a körülmetélés vallási kötelezettség, míg másoknak társadalmi jegy, amely a fiúnak a férfivá válását mutatja. Olyan országokban pedig, mint az Egyesült Államok, a többség számára elfogadott orvosi és társadalmi szokás lett. A körülmetélés mellett nyomós orvosi érvek szólnak – amelyeknek jó része ott van a vallásos és társadalmi rítus mögött.
A körülmetélés teljesen megelőzi a fityma-szűkületet – azt az állapotot, amelyben a fityma végén levő nyílás túl kicsi és szoros ahhoz, hogy megengedje a fityma szabad visszahúzását a makk mögé, ernyedt és merev állapotban egyaránt. Néhány fiúnak ez a nyílás olyan szűk, hogy a fityma vizeléskor fájdalmasan felfújódik. Ez természetellenes, és ha nem kezelik, a későbbi élet során súlyos hólyag és vese problémákat okozhat, vagy éppen halált húgyúti fertőzés, anuria és vese-elégtelenség miatt.
A körülmetélés teljesen megakadályozza a parafimózist – azt az állapotot, amelyben az ernyedten a makk mögé hátrahúzható fityma csapdába esik a korona-árokban, amint a makk az erekcióban megduzzad. A fityma szorítása miatt a makk még jobban megduzzad és egy ördögi kör alakul ki. Csak azonnali szakszerű beavatkozás tudja a fitymát az eredeti, a makkot beborító állapotába visszahúzni, de ha nem törődnek vele, a parafimózis gangrénát és a makk elvesztését okozhatja. Azt a fiút, akinél már volt ilyen eset, a közvetlen tünetek megszüntetése után körül kell metélni azért, hogy később ne fordulhasson elő, ami biztos, hogy meg fog történni, miközben a szexet élvezi.
A körülmetélés megelőzi a balanitist – a fityma és a makk gyulladását, amelyet a bomló vizeletben, az el nem távolított szmegmában és a fityma alatti meleg, nedves környezetben tenyésző baktériumok és gombák okoznak. Az irritáció származhat az ezzel az érzékeny területtel érintkező mosdószappanra való egyéni reakcióból, s olykor az alsónemű mosására használt hatóanyag váltja ki. Ilyenkor a gyulladt területet foglalják el a veszélyes baktériumok.
Következésképpen, ha a fitymát eltávolítják, az nem tud begyulladni. A körülmetélt hímvessző fedetlen makkja kissé megváltozik és nem fogékony az ilyen fajta fertőzésekre.
A körülmetélés kijavítja a rövid kantárt – azt az állapotot, amikor a frenulum (az a bőrszalag, ami a fitymát az alsó részen levő mélyedésben makkhoz köti) rövid és szoros, így a makk csúcsát fájdalmasan lehúzza. Feszes kantárként megakadályozza, hogy a fityma a hímvessző szárára simuljon. Ha nem törődnek vele, a rövid kantár szex közben elszakadhat, aminek fájdalmas és véres következményei vannak. Ugyancsak meggátolhatja azt, hogy a fiú élvezze a szexet, mivel nem meri majd a kantárt semmilyen feszülésnek kitenni és így korlátozza a fityma visszahúzását és elnyomja az erekciót. Egyes nők szerint ez a feszes szalag közösülés közben dörzsöli őket, és fájdalmat okoz. A kantárt körülmetélés esetén minden esetben elvágják és sokszor teljesen el is távolítják.
A körülmetélés növeli a “kitartást”. A nők leggyakoribb szexet illető panasza az, hogy a partnerük túl gyorsan “megy el” és ők maguk nem jutnak el az orgazmushoz. A férfiak természetesen hamarabb jutnak el az orgazmushoz, mint a nők. Hacsak valaki nem veszi az időt és a fáradtságot arra, hogy megtanulja az orgazmus késleltetését addig, ameddig a partnere is eléri a magáét, a szex egy egyoldalú dolog lesz. Azáltal, hogy enyhén csökkenti az érzékenységet, a körülmetélés segít késleltetni az orgazmust és ezáltal javítja a szexuális kapcsolatot. A másik jótétemény, amiről mindkét partner beszámol az, hogy mert nincs fityma, ami a makk peremének az útjába kerül, a nő jobb dörzsölő érzést és élénkítést érez, a férfi jobb érzéki vonzást. Jellemző, hogy szinte valamennyi mű hímvesszőnek a körülmetélt forma a modellje, vagyis a nagyobb, teljesebb, kerekebb formájú makk, szemben a kisebb, elliptikus formájú körülmetéletlennel.
A körülmetélés javítja a nemi egészséget. Kutatások mutatták ki, hogy a körülmetélt fiúk 10-szer kevésbé szenvednek húgyúti fertőzésektől, mint a körülmetéletlenek. Van arra is bizonyíték, hogy a körülmetélés a férfit kevésbé hajlamossá teszi az AIDS vírus elkapására. Ugyancsak jól ismert, hogy a méhnyak és a hímvessző rákot csökkenti a körülmetélés. Urológusok megfigyelték, hogy a körülmetéletlen férfiak sokkal nagyobb százalékban keresik idősebb korban a segítségüket.
De nem hasznos-e a fityma?
Miként a féregnyúlvány (appendix), a fityma is az evolúciós múltunk maradványa és ma nem szolgál semmilyen lényeges célra. Ellentétben a féregnyúlvánnyal, amely a hasüregben van mélyen elrejtve, megelőző intézkedésként, a fityma könnyen és biztonságosan eltávolítható.
Amikor az ember ősei a fákon keresztül jöttek-mentek vagy a sűrű aljnövényzetben törtek maguknak utat meztelenül, akkor lehetett értéke egy a szaporító szervet védő toknak, amely megóvja attól, hogy a bokrok darabokra tépjék. Most, hogy felegyenesedve járunk, városokban élünk és általában ruhát viselünk, nincs már szükség erre a függelékre. Esetenként a fölösleges fitymának megvan az a veszélye, hogy könnyen becsípődik a zipp-zárba – ez leggyakrabban a fiatal, növekvő férfiaknál fordul elő.
Míg soha nem lehet hím állatot találni fityma nélkül, a természet sokszor produkál olyan fiúkat, akiknek kicsi vagy semmilyen fitymájuk nincs (született körülmetélt). Mi több, a férfiak mintegy 10%-ának olyan rövid a fitymája, hogy a serdüléskor vagy azelőtt teljesen visszahúzódik a makk mögé és nem játszik további szerepet a szexuális tevékenységben. Ha az embernek a fityma bármire is szükséges volna, ilyen nyilvánvaló hibák nem fordulnának elő.
A körülmetélést nem csak babáknak csinálják?
Nagy Britanniában az összes körülmetélésnek kb. 70%-t csecsemőkorban végzik el, míg egy másik kb. 10%-t korai gyermekkorban szükséges elvégezni. Körülbelül 2%-t idős korban (főleg olyan problémák eredményeképpen, amelyek egyébként egy korábbi körülmetéléssel elkerülhetőek lettek volna) és a maradékot tizenéves vagy fiatal felnőttkorban. A zsidó és muzulmán közösségekben a körülmetélést röviddel a születés után (vagy a muzulmánoknál serdülőkorban) hajtják végre vallási okokból. A nem-vallási körülmetélést a fitymaszűkület kezelésére vagy az előbb említett problémák megelőzésére végzik el.
Honnan tudom, hogy szükségem van a körülmetélésre?
Amikor ernyedt a hímvessződ, próbáld meg a fitymát visszahúzni úgy, hogy az rásimul a hímvessződ szárára. Ismételd meg ezt akkor, amikor a még előrehúzott fitymával van merevedésed. Feltétlenül szükséged van a körülmetélésre, ha akár ernyedt, akár merev állapotban, a következők bármelyike előfordul:
 A fityma túl szoros ahhoz, hogy visszacsússzon az egész makk mögé, beleértve a makk peremét (phimosis vagy fitymaszűkület).
 Miután visszahúzódott a makk mögé, csapdába esik a koronaárokban és erőltetés nélkül nem húzható előre. (Paraphimosis vagy spanyolgallér).
 A fitymát vissza lehet húzni a makkról, de nem simul ki a hímvessző szárán, mert túl szűk ott, ahol a kis kantár (a frenulum vagy fitymafék) van, vagy amikor kisimul, a makk eltorzul, mert a frenulum túlságosan húzza. (Frenulum breve vagy rövid kantár).
 Fáj, amikor a fitymát hátrahúzod.
 A fitymád felfújódik, amikor vizelsz.
 A fitymádon repedések vagy szakadások keletkeznek önkielégítés vagy szexuális tevékenység után.
Komolyan meg kell fontolnod a körülmetélést, ha:
 Nehézséget okoz a szmegma rendben tartása.
 A fitymád és/vagy a makkod visszatérően megfertőződik vagy nagyon fájdalmas.
 A fityma zavaró viszketésétől szenvedsz, ami gyakran kapcsolódik herpesz fertőzéshez. Ez különösen észrevehető a nyári hónapokban, forró éghajlat alatt vagy sportolás után. (Balanitis.)
Van-e a körülmetélésnek bármilyen alternatívája
Ez az elkerülhetetlen kérdés akkor, amikor a körülmetélést javasolják.
A részleges körülmetélés – csak a fityma szűk végének az eltávolítása – egy lehetőség, de sokan, akik a részleges körülmetélést végeztették el, úgy találták, hogy a megmaradó nagyon laza fityma túlságosan útban van szex közben.
Olykor a dorzális bevágást (vagyis a fityma felső részét hosszában bevágni) javasolják. Ha a bevágás rövid, akkor a részleges körülmetéléshez hasonló problémák merülhetnek fel. Ha a bevágás hosszú, akkor a makk állandóan fedetlen lesz és a megmaradó fityma részben visszahúzódik és a felső részt úgy hagyja, mintha rendesen körülmetélték volna, míg a fityma többi része alul összegyűrődik, ami nem igazán szép.
A fityma megnyújtása lehet működőképes akkor, amikor a fitymaszűkület nagyon enyhe. Bár, ha túl sokat nyújtogatják, kis varratokkal gyógyuló apró repedések keletkezhetnek, amik még kevésbé rugalmasak, mint a körülöttük levő bőr – ezáltal a fitymaszűkület csak rosszabbodik és végül is körülmetélés válik szükségessé.
A fitymaszűkület egyes eseteiben (ha nincs fitymagyulladás vagy rövid kantár) hatásos lehet egy nemrég kifejlesztett technika, amit fitymaplasztikának hívnak. Ez abból áll, hogy tesznek egy rövid dorzális (hosszanti) vágást, de annak széleit nem hosszában, hanem keresztben varrják össze. A fityma csúcsán egy kis T-alakú vágás heg marad és, mint minden heg, kevésbé rugalmas, mint a környező bőr, de a fityma végén levő nyílást egy kissé megnagyobbodik.
Krémek és kenőcsök átmenetileg megszabadíthatnak a fitymagyulladásból eredő viszketéstől, de nem szüntetik meg annak az okát – sőt, még ronthatnak is a helyzeten azáltal, hogy ott megtelepszenek a baktériumok, amelyeket egyébként kimostak volna. Csak a fityma eltávolítása, amely a fertőzött fitymát folyamatosan a levegő kiszárító hatásának teszi ki, képes a balanitist megszüntetni.
Esztétika és testi megjelenés
Ezen megfontolások mellett van az esztétika és a testi megjelenés kérdése. Ez teljes egészében személyes megítélés dolga, de jellemző, hogy a férfiak és különösen a nők nagy többsége úgy gondolja, hogy a körülmetélt hímvessző szebb.
Mint legtöbb preferencia esetében, vannak ellenkező vélemények, amelyetek azt képviselő szenvedélyes kisebbség igen gyakran erőteljesen hangoztat. Az itt olvasható párbeszéd a többségi véleményt képviseli. Találhatsz másokat, akik nagyon élesen elutasítják és megtalálják a saját érveiket arra, hogy miért ellenzik a körülmetélést – sőt, mi több, néhányan törvényben tiltanák meg. Különösen aggódnak a fiúcsecsemőkért, akiket még azelőtt metélnek körül, hogy tudnák, hogy nekik van fitymájuk. Azzal érvelnek, hogy a fiúknak meg kell adni a választás lehetőségét, ahelyett, hogy a választást helyettük a gondos, tudatos szülők tennék meg. A gyakorlatban ezeknek a fiúknak a hatalmas többsége úgy nő fel, hogy hálás azért, mert az operációt egy olyan életkorban végezték el rajtuk, amire nem emlékeznek. Felnőve látják és megértik, hogy ezáltal megelőzték az előbb vázolt számtalan problémát.
A döntés a tiéd!
Reméljük, hogy miután ezt elolvastad, jobban fel vagy készülve arra, hogy meghozd a döntésedet. Ne felejtsd el, hogy Angliában 16 éves kor fölött te egyedül vagy felelős a saját orvosi kezelésedért.

©1997 The Gilgal Society, PO Box 21675, London, SW16 4WY, England
Fordítás:
©2001 “Jóvágású fiú”, Budapest

Előzmény: dotkom (-)