noway Creative Commons License 2001.05.29 0 0 15
Szia kongab!

Mivel Dürrenmatt a kötelező olvasmányaim közé tartozott, eszem ágában sem volt önkéntesen is elolvasni valami művét, ami könnyen hiba lehet.

Olvasd el egyszer, jópofa, és éppen a megfigyelésről és szabadságról szól, habár kicsit más szemszögből.
(Egyébként huszonvalahány mondat az egész.)

Nem tudom, neked milyen szótárad van, az enyém ezt mondja:
figyelmes= erős, alapos figyelmet tanúsító, mutató.

A figyelmesség viszont már mást jelent. (Németül Aufmerksamkeit, angolul nem jut eszembe.)
(Ez persze abszolút lényegtelen, csak kötekszem - legalább egyvalamiben legyen igazam :-)

Az a benyomásod, hogy misszionáruskodok Krishnamurti ügyben? Pontosan hol találod azt, hogy javasoltam, hogy őt kell követni?

Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy nem túl hiteles, amikor valaki osztja az igét, aztán a végén hozzáteszi, hogy "de azért magatokat kövessétek, ne engem". Ha nem akarja, hogy kövessék, miért nem marad csöndben?

Azt hiszem, ennek a kérdésnek így nincsen értelme. Inkább azt kéne kérdezni, hogy mitől szabad.
Krishnamurti esetében ez úgylátszik a félelemre és szenvedésre vonatkozik. Akinek ezekkel nincsen semmi baja, annak eleve teljesen fölösleges az egész, habár ki tudja.

Igazából az ezzel a problémám, hogy a vágyaktól megszabadulni, az maga is egy vágy. A vágyaim hatására mondjak le a vágyaimról? Ez kissé paradoxnak tűnik. Ha a szabadságvágyam determinál arra, hogy a vágyaimtól szabaduljak, abban hol a szabadság?

Személyesen sajnos sosem találkoztam vele, de ilyenkor ez az egyetlen dolog, ami számít. Szerintem látni és érezni kell, hogy egy ember, aki bizonyos elméleteket vall, hogyan él és alakul, és akkor sokkal többet tudunk azokról az elméletekről, mintha rengeteget morfondíroznánk.

Én továbbmennék: mellette kell élni egy ideig, és akkor talán tényleg sokat megérthetsz az elméleteiből. Szvsz pusztán szavakban az ilyesmi nem igazán átadható.
(Ami meg átadható belőle, azt átadták már mások.
Ez a másik dolog, ami zavar: tkp. mi olyat mondott Krishnamurti, amit előtte még senki?)
(A harmadik meg az, hogy feltűnően hasonlít a neve Jézus Krisztuséra, úgyhogy ez az egész kicsit demagógiagyanús. Oszlasd el az aggodalmamat, légy szíves.)

Előzmény: kongab (13)