lightbeam Creative Commons License 2001.04.27 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Nem szeretném feltalálni a spanyol viaszt. Tudom, hogy volt már hasonló topik, és azt is tudom, hogy általános tanácsokat nehéz adni, nagy a kísértés az "én program nyelven vs. a te program nyelved" stílusú vitákra. Nem ez a célom, de szeretnék egy-két dologban világosan látni, és gondolom fogok segítséget kapni.

Magamról annyit röviden, hogy egyetemista vagyok, nem informatikus/programozó, sőt még csak nem is műszakis (sőt, nem is TTK-s). No comment! :-)) Viszont olyasmit tanulok, aminek azért mégiscsak van némi köze a programozáshoz. Meghát egyébként is érdekel a dolog. Egy ideje kezdtem el Pascal-ban. (Meg úgy általában a struktúrált tervezést tanulgatni). A kérdésem nem annyira az lenne, hogy milyen programnyelven tovább, hanem inkább, hogy mik azok a lépések amiket meg kell tenni, milyen fokozatai vannak a programozás elsajátításának.
Azt el kell mondanom, hogy nem áll szándékomban profi programozóként tengetni későbbi életem. Nem leszek egy nagy cégnél adatbázis programozó, hatalmas ügyviteli szoftver project-ekben sem fogok részt venni. tehát nem ez a cél. Inkább olyan programozási tudás megszerzése, amivel saját igényeimet elégíthetem ki, kisebb-nagyobb (nem túl nagy!) felhasználói szoftvereket meg tudok írni (Win, Linux). Nem célom a nagyon hardverközeli programozás, grafika, driverek írása sem. A Linux kernelt sem szívesen hackelném egyelőre. Érdekel még a web programozás is, sőt talán ezzel olyan tervem is van, hogy az egyetem mellé, valami kis pénzkeresési lehetőség kellene ezen a területen.

Még nem látok egészen tisztán a különböző programozási filozófiákban. Pl. objektum-orientált, visual ez meg az. A visual mitől visual? Ha valamilyen visual nyelvet akarok tanulni, akkor előbb az objektum-orientált nyelvekkel kell tisztába jönnöm? Vagy nem épül egymásra a kettő? Van egyátalán egy fokozat ami a struktúrált nyelvektől, az objektum-orientálton át, a visual nyelvekig tart? Vagy viszonylag függetlenek egymástól, és bármelyik lehet ugrani? Milyen területeken használnak manapság elsősorban struktúrált nyelvet, milyen területen oop, és milyen területen visual cuccokat? Ezeket azért kérdezem, hogy be tudjam magam lőni majd. És hány nyelvet érdemes megtanulni? Gondolom túl soknak nincs igazán értelme, inkább max. 2-3.

Tehát adott valaki, aki hobbiból már programozgat Pascal-ban, nagyjából képbe van a strukturált tervezésben, nem profi programozó akar lenne, de azért szeretne jó, használható felhasználói progikat írni (Win, valamint talán Linux platformra), egyrészt személyes célból, másrészt esetleg a kutatáshoz (na jó, elmondom: pszichológus vagyok) fejleszteni progikat. Ezenkívül a web programozás is érdekli. A hardverközeli csak olyan szinten, amennyi a jó programok írásához szükséges.
Ha Ti lennétek én, hogyan (és milyen nyelven ) folytatnátok a tanulást?

Bocsi, ha hosszú voltam! Köszi a segítséget!
Zsolt