rezgaras Creative Commons License 2001.04.17 0 0 3659
csíkostáTTú írta:

> Tudja valaki, hogy a felesleges festéket hogyan lehet
> roncsolás nélkül eltűntetni műanyag kasztniról?

Te, ez nem olyan egyszerű, mint sokan gondolják. (nekem egy Nohab házam ment rá :-(( )

Azt tanácsolnám, meg se próbáld hivatalos festék-lemaróval! Sem Kromofággal, sem valami modern szerrel. Bizonyos esetekben meg lehet próbálni _régi_ (!!!) fékfolyadékkel - a modern szintetikusokkal nem megy. De elôször a modell belsô oldalán próbáld ki, hogy nem roncsolja-e a műanyagot.

A lemarás más gondot is okozhat. A modellekhez használt polisztirolban van egy bizonyos lágyítószer - mint szinte minden műanyagban. Ha ez nem lenne benne, a legkisebb koppanástól is ezer darabra törne. Elôfordulhat, hogy a festék lemarószer kioldja a műanyagból a lágyítót, és a felület rideg, esetleg repedezett lesz. Ha az ember piszokul vigyáz, és amint a régi festék túlnyomó része lejött, rögtön lemossa a lemarót, akkor van esélye, hogy a müanyag ép marad.

Én próbáltam már kifejezetten műanyaghoz készített lemarókat is. Amit a német Verbeck árult, az tapintása után ítélve valami lúg volt. Nagyon nehezen szedte le a Piko festéket, többszöri kezelés után is maradt a modellen egy-két folt. A másik az amerikai Chameleon lemaró volt. Ez szuper!!! Leszed minden festéket és nem támadja meg a műanyagot. Többször is felhasználható. Ráadásul állítólag környezetbarát. Sajnos csak ott lehet kapni az Óceán túlsó oldalán, de még ott sem minden hobby-boltban.

Előzmény: Törölt nick (3588)