sz..zs Creative Commons License 2001.04.04 0 0 14
Sziasztok!

Hogy en is hozzaszoljak: A magyar szinkonszineszek nem tudnak szinkronizalni! Egy film akkor, es csak akkor teljes, ha az eredeti hang szol alatta. Mert a szineszek sajat hanghordozasat es hangsulyaikat SOHA nem fogja tudni egy szinkronszinesz utanozni. Az igaz, hogy egy film keszitese soran nagy altalanosagban van utoszinkron, de ugyanaz a szinesz szinkornizalja sajat magat, ha esetleg a felvetelek soran hatterzaj, miegymas miatt nem nagyon ertheto, stb.

Viszont, ha egy filmet eloszor szinkronosan latok, pl. X-men (na ennek pl jo a szinkronja), akkor ugy lesz a termeszetes es eredeti hanggal mar mas erzeseket hiv elo, mint szinkronnal.

De pl. a Sunshine szamomra jobbat nyujtott szinkronban, bar az igaz hogy Ralph Fiennes-nak van a legjobb hanghordozasa a vilagon.(na jo, meg tom hanksnek, es denironak).

Moziban melozom, es van idom megfigyelni az ilyeneket.Az egyik legjobb forgalmazasi huzas volt az elmult 10 evben, hogy pl. a Schindler Listajat videokazettan es TVben es barhol CSAK feliratosan lathattak a nepek. Mostanra mar le lett szinkronozva, es ezzel egyutt el is lett sz*rva.

Szoval a szinron/feliratozas dolog fugg egy par tenyezotol (szerintem):
- penz. (ha van, akkor szinronozzak). meg jo hogy keves van, mert FELIRATTAL minden jobb.Bar a magyar ember meg lusta/nem tud olvasni.

- orszagos premier idopontja (ha kozel van, nincs szinkron)

- film jellege. (ha rajzfilm, akkor biztos szinkronos). bar az egyiptom herceget megneztem volna felirattal.es ha a forgalmazo ugy dont, hogy jobban ut eredeti hanggal, akkor azert nem szinkronozzak.(pl. schindler)

- kopiak szama. Ha a forgalmazo ugy tervezi hogy keves kopiaval mutatja be a filmet, akkor nem lesz szinkronos. Ha va eleg kopia (8-10-12-15), akkor vagy mind szinkronos lesz, vagy csak a nagyobb hanyada.pl. a jeg es fold kozott az orszagban szinkronnal ment, de asszem a dplazaban feliratosan is.ezzel szemben a tigris es sarkany 6 kopiaval rendelkezik, ebbol 3 megy pesten, 2 videken, 1 raktarban.

Hogy dr_strange-nek is valaszoljak: a promocio 60-70%a a gyarto orszagbol (fokent USA) jon altalaban. a standyk (nagy, allo kartonreklamok 100%ban, ezekert nem mindig kell fizetni, benne vannak a studiok es forgalmazok kozti szerzodesekben).bar ezek darabja 40-80 ezer forint kozt mozog. kiadas a feliratozasban, a magyar nyelvu promocioban (plakat, elozetesszinkron,magyar standy v. banner), kb. 8 kopia gyartasa a filmlaboratoriumi vallalatnal, ezek elhanyagolhato kiadasok, meg egy gyengebb film eseteben is.

sz..zs