csinovnyik Creative Commons License 2001.03.18 0 0 24
eloszlatandó a félreértéseket:
valóban a k. édesanyját minden rohadt környezetszennyezőnek, főleg a nyugatiaknak, akik jelentős sikereket tudhatnak magukénak nyugateurópa és néhány amerikai terület élhetetlenné tételében, akiknek áldásos közreműködése nélkül sohasem kerülhetne évente többtízezer tonna nyersolaj a tengerekbe de:

valaki itt előttem felvetette, hogy ha az oroszok visszakapnák alaszkát, ott újra beköszöntene a természet fennséges uralma, megszűnne a környezetszennyezés, a köolajvezetékeket felcsavarnák mint a szőnyeget és boldogan mosolyognának a rénszarvasok.

hát erre mondtam én, hogy egy nagy szart!

bár az oroszok hatalmas lélekkel rendelkeznek, de ahol náluk olaj van a föld vagy a víz alatt, ott olyan pusztítást végeznek, hogy ahhoz képest az amerikaiak minden tahóságuk és hatékonyságuk ellenére (mert ugye tahók de hatékonyak) zöldmozgalmi aktivistának tűnnek. a többi fejletlen nemzet sem azért nem szennyezi a környezetet, mert természetüknél fogva jók, hanem mert még a száz évvel ezelőtti technológiára sincs pénzük. kínára meg lehet mondani, hogy kevésbé szennyez egy főre vetítve mint az amerikaiak, de egyrészt többen vannak, másrészt igen koncentráltan művelik, amit csinálnak, úgyhogy a délkeleti tartományok bőven kenterbeverik a ruhrvidéket. talán elkerülte figyelmeteket az a két aprócska vízügyi beruházás, melynek során nagy folyójuk vizét először egy magyarország méretű tóvá duzzasztják, majd később több ezer kilométeres apró csatornán át pekinghez is elvezetik, merthogy szegény fővároskának évente 1-2 méterrel mélyebbről kell szippantania azt, amiről ott büszkén állítják: ivóvíz.

én nem állítom, hogy itt vannak a jófiúk és kína a világ egyedüli környezetkárosítója. csak szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy azok a fiúk nem azért nem szüntették még meg felettünk az ózonpajzsot mert vigyáznak a környezetre, hanem mert még nem dolgozták le a háromszáz évnyi hátrányuk jelentős részét.