rezgaras Creative Commons License 2001.02.19 0 0 2731
Förster írta:

1. Mi az a tamponnyomás ?

Elöljáróban leszögezem, hogy nem vagyok nyomdász, amit errôl tudok, azt a (német, angol) modellvasuti sajtóban olvastam

Tamponnyomást használnak a modellvasutak feliratozásához. A '70-es években terjedt el az addig használatos szitanyomás helyett. Sokkal finomabb rajzolatot ad (a szitázásnál a szita sűrűsége nem enged kisebb mintázatot) és viszonylag egyenetlen felületre is lehet vele nyomtatni.

A lényege (ha jól tudom) az, hogy a szöveget az elektronikában és modellezésben is szokásos eljárással rézlemezbe maratják, és erre a rézlemezre szilikongumit öntenek, ami aztán felveszi a feliratot. Ezzel a gumival nyomtatnak.

> 2. Hogyan lehet elkészíteni, ha egyáltalán lehet, otthon ezt ?

Nem tudom, hogy otthon meg lehet-e csinálni. A leírás alapján elvégezhetônek tűnik, de mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik.

> 3. Ha nem lehet házilagosan elkészíteni, ki csinál ilyen tamponnyomót ?

Nyomdai cégeknek van. Nem ingyn csinálják.

> 4. Ha nyomtatás után fixálod a vizesmatrica felületét, hogyan
> viszed fel a modellre azt ? Nem elég, ha csak a modell
> felületén fixálod ?

Ha jól értem, a "fixálás" igazában azt jelenti, hogy a speciális papírfelületre nyomtatott betüket el kell látni egy hozdozófóliával. Ez a vízben a betükkel együtt válik le a papírról és kerül a modellre. Az "üres matricapapír" úgy tudom, nem más, mint egy olyan papír, amire nyomtatni lehet, de a festék nem kötôdik a papír rostjaihoz, hanem vízben lejön róla. Állítólag a régi, jó minôségű pauszpapír (vellum) is jó erre. Műanyagozott papírok viszont nem, mert a lézernyomtatóban a nagy hômérséklettôl a müanyag megolvad és ráragad a nyomtatóhengerre, amit aztán ki lehet dobni. Ezért van az, hogy a legtöbb "copyshop" nem hajlandó hozott anyagra nyomtatni.

Előzmény: Förster (2722)