webmastermason Creative Commons License 2001.02.18 0 0 123
Dear Mr Bilbo,

Christopher Knight és Robert Lomas könyveiről:

Én csak az eredetiben olvastam, mind a hármat (The Hiram Key, The Second Messiah, Uriel's Machine - ez utóbbi a jellegtelen "A múlt üzenete" cimmel jelent meg nemrég magyarul), nem tudom, milyen minőségű a fordítás.

SzVSz teljesen magánügy, ki, mennyit hisz el ezekből a könyvekből. Természetesen nem hiányzik belőlük egy jó adag szenzációvadászat, de hát ez adja el a könyvet... én kertelés nélkül bevallom, hogy nagyon tetszettek a könyvek (talán leginkább a Uriel's Machine, amely nem történelmi, hanem sokkal inkább paleo-természettudományos, azaz az emberi történelem során, de az írásos emlékek előtt megesett katasztrófák mitológiai nyomain elindulva próbálják rekonstruálni, mikor, mi történhetett... számomra döbbenetes eredménnyel - vesd össze: Várkonyi Nándor: Sziriat Oszlopai).

Ezeket a könyveket akkor lehet bizonyos távolságtartással hasznosítani, ha nem egyet akarunk szőröstől-bőröstől elfogadni vagy elutasítani, hanem összevetjük azzal, amit mások, az írott történelemben kellően meg nem magyarázott tényekből, állításokból (azaz rejtélyekből) kiindulva írtak. Legyen szabad pár - SzVSz releváns köny címét ideírni:

John J. Robinson: Born in Blood - The Lost Secrets of Freemasonry, McEvans & Co. New York, 1989,
Charles H Hapgood: Maps of the Ancient Sea Kings, 1966,
Michael Baigent - Richard Leigh könyvei, különösen The Temple and the Lodge de a Dead Sea Scrolls Deception is (ez azt hiszem, magyarul is megjelent, valami olyas cimmel hogy a Holt tengeri tekercsek rejtélye(?))
Michael Bradley: Holy Grail across the Atlantic.
Az őskatasztrófákkal kapcsolatban igen érdekes, bár kissé száraz könyv: Mike Baillie: Exodus to Arthur, a hangzatos cim ellenére lényegében a dendrokronológiáról (évgyűrű kronológiáról) és a déli sarki jégpáncélból vett furatminták hasznosításáról és ezer évekkel ezelőtti katasztrófák nyomairól szól.

Mondhatjátok, hogy ha valaki ennyi könyvet elolvas, akkor vsz. belezavarodik. Hát, mindenesetre, egy kicsit olyan, mint a hullámvasút, helyenként szédül az ember, de végül is egy kis átlátása lesz...

Ezek a könyvek - a Hirám Kulcs szerzőpárostól eltekintve - legjobb tudomásom szerint nem szabadkőművesektől származnak. (Érdekes eset Robinsoné, aki hatalmas munkáját kívülállóként irta meg, de annyi páholyba hívták meg előadni és annyi kőművest ismert meg, hogy megtetszett neki a dolog, és belépett a szervezetbe...)

Üdvözlettel:

a Webmastermason

Előzmény: Mr. Bilbo (115)