Osszián Creative Commons License 2001.02.13 0 0 103
Kedves Vata!

Jó kérdések, attól tartok, nem igazán fogok tudni kimerítő választ adni, talán majd valamelyik történelemben járatosabb testvér...
Az tény, hogy a francia forradalom vezetői között sok szabadkőműves volt (Robespierre, Danton, Marat), akárcsak az enciklopédisták között is - de vicces módon szabadkőműves volt az a XVI. Lajos is, akit a forradalom keretében lefejeztek. Biztosan nem volt tehát en bloc kőműves akció a forradalom (mint ahogy az amerikai függetlenség sem - bár itt is szinte csupa kőművest találunk a Függetlenségi Nyilatkozat aláírói között).
A szabadkőművesek gyakran lelkes hazafiak - nyilván ütközött egymással az amerikai és az angol, a dél-amerikai és a spanyol/portugál szabadkőműves hazafisága.
Mivel a szabadkőművesség nem politikai szervezet, ezért minden további nélkül lehetséges, hogy egy-egy háború, polgárháború vagy politikai csata során a barikád mindkét oldalán vannak szabadkőművesek. Mint ahogy mindkét oldalon lehetnek mondjuk reformátusok, állatvédők, bélyeggyűjtők stb.

A Morgan-gyilkosság és az Antimasonic Party történetét én is hallottam. Nem igazán rendelkezem azonban adatokkal, így sajnos nem tudok róluk semmi érdemit mondani.

asza:

ha ok szk-k voltak, illetve materialisták is lehetnek tagok, akkor valami olyan lényeges dologban közösek a páholyok, amit nem tárnak a nyilvánosság elé...
A "francia" irányzatú szabadkőművességben materialisták is lehetnek tagok, nálunk, "angoloknál" nem. Amiben "közösek" a páholyok, azok a szimbólumaink - olyan értelemben tényleg titkosak, hogy én itt pl. nem írnám le őket - de némi utánjárással egy közepes vidéki könyvtárban is lelsz annyi irodalmat (nem is szólva az Internetről), melynek alapján elég pontos képet alkothatsz róluk.
Az adott kereteket aztán minden páholy a saját módján töltheti meg tartalommal.

Vata:

tudomásom szerint a páholyok tagsága nem nyilt, tag nem az lesz aki be akar lépni, hanem akit fel akarnak venni. Vagyis pártolók, pártfogók kellenek ahhoz, hogy valaki tag lehessen.
Ezt rosszul tudod, mert nem így van.
Nem hívunk senkit a tagjaink közé, aki be akar lépni, saját magának kell ezt kezdeményeznie. Ha van az ismeretségi körében olyan, akiről tudja, hogy szabadkőműves, akkor persze érdemes rajta keresztül jelentkeznie, de lehet közvetlenül is valamely páholyhoz vagy magához a Nagypáholyhoz fordulni.
Én magam sem ismertem közülük senkit (és ők sem ismertek engem), amikor jelentkeztem szabadkőművesnek (levelet írtam a Nagypáholynak a telefonkönyvben is megtalálható címére), és lám, felvettek.

Osszián