vangog Creative Commons License 2001.01.22 0 0 123
Csúcs László: győzött a diktatúra
--------------------------------------------------------------------------------

Budapest, 2001. január 22. (MTI) - Csúcs László képviselőt a frakció 35 tagjának szavazatával, meghallgatás nélkül zárták ki hétfőn az FKGP parlamenti képviselőcsoportjából.
- Győzött a kristálytiszta diktatúra Torgyán József vezetésével, a rendszerváltás utáni tizenegyedik évben - jelentette ki újságírók előtt Csúcs László, miután elhagyta az üléstermet.
A politikus elmondta: az országos vezetőség és a frakció együttes ülésén Bánk Attila indítványozta kizárását a képviselőcsoportból egy korábbi nyilatkozata miatt, amelyben felszólította Torgyán Józsefet, hogy "takarodjon a párt éléről".
- Ezt nem vitatom, most is helyén való a kijelentés - fogalmazott Csúcs László. A képviselő Torgyán József eljárását a "statáriális bíróság vérbírájáéhoz" hasonlította.
- Az indítvány elhangzása után azonnal szavazásra bocsátotta a kérdést, a Tutsek-vérbíróság stílusában, nem hallgattak meg az utolsó szó jogán - idézte fel. Hozzáfűzte: a képviselőcsoportból való kizárásáról szóló indítványt 35-en támogatták.
- A frakció és az országos vezetőség együttes ülése zavarkeltő volt, nem tudtam ellenőrizni, hogy mennyire volt korrekt a szavazás, az ellenszavazatot és a tartózkodást nem számolták meg - mondta a honatya.
Beszámolt arról, hogy ezt követően Torgyán József azonnali hatállyal a terem elhagyására szólította fel, és azt hangoztatta, hogy Csúcs Lászlónak vissza kell adnia képviselői mandátumát.
- Ezt visszautasítottam. Politikai baklövés lenne, hiszen ezzel a torgyánisták számát növelném, amiből egy is sok - közölte.
Elmondása szerint ezután Lányi Zsolt volt alelnök, majd Kiszely Katalin felfüggesztett budapesti pártügyész távozott, őket követte Molnár Róbert és Pápai Mihály. Csúcs László közölte: "a Fidesznek a koalíció megerősítésén kellene munkálkodnia, mert ha az események így folytatódnak, egy romhalmaz tetején ülhet össze az Orbán-Torgyán páros". +++