knox Creative Commons License 2001.01.18 0 0 20
Érdekes látni, hogy milyen töredékes információk járnak-kelnek a távközlésről. Hadd súgjak néhány dolgot:
1. A MATÁV helyi monopoljoga (néhány körzet kivételével) idén év végén, a többi helyi szolgáltatóé jövőre jár le.
2. Új helyi távbeszélő szolgáltató általános belépése szinte reménytelen, kivéve talán a kábeltévé hálózattal rendelkezőket. Mindenesetre üzletileg senki sem kapaszkodik majd a kisfogyasztók után.
3. Az akarat kevés, jelenleg hiányzik és várhatóan még jövőre sem lesz meg minden állami szabályozás és egyéb szükséges feltétel, pl. az úgynevezett összekapcsolás szabályai és eszközei, amelyek kellenek egy új helyi szolgáltató belépéséhez.
4. Ismereteim szerint egyetlen olyan szolgáltató sincsen, aki most, jövőre vagy akármikor olyan új párhuzamos helyi hálózatot (mindegy, hogy kábel vagy rádiós) akarna építeni, amelyiken bárhol bárkit ki tudna szolgálni telefonnal.
5. Szó sincsen arról, hogy a MATÁV vagy bárki más ingyen át kell, hogy adja majd a kábelét (előfizetői szakaszát) bárkinek. Részleges vagy teljes átengedés díj ellenében - ennek a vitája folyik.
6. Egy csomóan beszélnek gerinchálózat építéséről - csak éppen nem definit, hogy ki mit ért pontosan alatta. A MATÁV-éval azonos szintű gerinccel senki más nem rendelkezik, a Pantel elég messziről közelíti, a többiek több (sok) milliárd forintra vannak tőle. Területileg az Antenna Hungária jó, de a kapacitása kicsi.
7. Egy kis adalék még: Angliában a piacnyitás után tíz évvel a második szolgáltató részesedése kb. 20 százalék volt - tehát nem megy ez hipp-hopp