szabczy Creative Commons License 2001.01.16 0 0 183
1.) Szvsz az általános műveltséggel/műveletlenséggel rendelkező felhasználók számára is könnyen telepíthető, alapbeállításban is működőképes programcsomagok létezése nem M$ kivátság, mivel tömegigény jelentkezik rá, előbb-utóbb (vagy talán máris) találsz ilyet minden témából Linuxra is. Aztán mindenki azt használja, amelyik neki tetszik, a hangsúly a _szabad_választáson_ van. A csicsás/grafikus telepítőprogramok is megjellennek, a lényeg, hogy kikapcsolhassam, ha hányingerem támadna tőle - ettől ez még másoknak kellhet. Mindez csak idő kérdése.

2.) A Linux nem szentség. Épp ellenkezőleg. Azzal jutott el oda, ahol most tart, hogy szabadon lehet kritizálni, és a fejlesztők komolyan vették ezeket a kritikákat, ahelyett, hogy sértődötten leálltak volna pereskedni miatta (lásd a Mindcraft sztorit).

3.)Nem lehet a Linuxról olyan kinyilatkoztatásokkal beszélni, hogy "nem alkalmas", vagy "és nem is lesz". Megvannak a korlátai a használhatóságának, de folyamatosan fejlődik, sokkal gyorsabban, mint a többi. Mindenkinek személy szerint el kell döntenie, mikor jött el az a pillanat, amikor már mindenre, alkalmas, amire neki szüksége lehet. Nekem ez 99' tavasz'n jött el. Nem mondom, játszani még átjárok a Win98-ba, de amúgy csak akkor használok M$ oprencert, ha fizetnek érte.

4.) A vindóz kiismerhetetlenségét és nehéz kézbentarthatóságát annak lehet betudni, hogy
a.) silány alapokra épülve a mai napig fenn kell tartania a kompatibilitást.
b.) a fejlesztések többnyire piacpolitikai döntések alapján haladnak - a szabad forráskódú programok tulajdonságait sokkal inkább az igények szülik, és nem az, hogy lenyomják vele a versenytársat.
c.) a forráskód zárt (azaz a cég fejlesztőin kívül csak a betörő "rosszfiúk" láthatják).

5.) Mindebből kifolyólag én nem féltem a Linuxot. Aki akarja, szép grafikus környezetet tesz fel rá, mindenféle csicsával, a kőszáli parancssorhívők meg megmaradnak a terminálablaknál, és mindenki boldog lesz. Annyi vassal, ami az aktuális M$ oprencerhez kell, mindíg hasítani fog a Linux. A felével is.

Ennyi.

Előzmény: Törölt nick (176)