eksön_ Creative Commons License 2000.12.12 0 0 469
Jó.
Tőlem sértegethetsz is, attól még az árszabályozás nem megszünteti, hanem létrehozza a monopóliumokat. csak nézz körül, az így szabályozott piaci szegmensek mind monopolisztikusak. A piac által kitermelt monoóliumok meg előbb utóbb a saját dugájukba dőlnek, ezzel nem azt mondom, hogy nincs szükség a piac szabályozására, meg a monopóliumellenes szabályozókra, hanem azt, hogy a meglévők elégségesek. Az M$ ellen is lehetne fellépni a magyar versenytörvények alapján, akár neked is ha nem tetszik, meg lehet fogyasztóvédő mozgalamat szervezni, erre M$ ellenségeit szponzornak felhívni, stb.
Lehet aztán az állam beavatkozását is kérni, szaladni anyu szoknyájához védelemért, csak ne csodálkozzon senki, ha állam bácsi majd még több pénzt fog kihúzni a zsebünkből erre hivatkozva.

Persze, minden vállalat a minél nagysobb piaci részesedés megszerzésére törekszik, akár versenyellenes eszközökkel is. Ezért vannak a versenyszabályozó törvények. tessék őket alakalmazni.

Még valami, én már a koromnál fogva sem tanultam Marx bácsit ideológiai alapon, de azért van fogalmam róla, mi volt elméletének lényege. És azt is tudom, hogy a kereslet-kínálat piacszabályozási elmélet nem Marxtól, hanem jóval azelőtti időkből származik, meg azt is, hogy az az elmélet egy hipotetikus piacot ír le, a létező valóság sokkal bonyolultabb. Ezért nem is ringatom abba hitbe magam, hogy egy kis rendcsinálási hőbörgéssel, meg kemény állami föllépéssel, majd minden megoldódik.

Jobb, ha beletörődsz, hogy a monopóliumoknak igen sok közük van a tetszetős piaci verseny elméletekhez, azokban gyokerezik, kialakulásuk, és összeomlási folyamataik azok alapján magyarázhatók, és ez nem csak a monopolista, hanem az oligopol piacra is igaz.

Előzmény: KovA (467)