Santiago Nazar Creative Commons License 2000.12.07 0 0 191
Roly!

Ami a közjavakat és a potyautas problémát illeti: egy közgazdaságtani kérdésre probáltam utalni, amelynek a neve angolul free rider problem.
A kérdésnek tengernyi irodalma van gyakran szellemes matematikai modellekkel. Ha úgy gondolod, hogy te kiváló vagy "racionális érvek matematikai következetességű összekapcsolásában" és érdekel a téma, talán nem árt utána nézni (és akkor esetleg tovább javíthatod - már amennyiben ez lehetséges - ezen képességedet :).
Ami a vitát illeti: ha jól emlékszem első mondatod az volt, hogy "szerintem Te nem vagy normális".
Nos ahogyan én ezt akkor láttam: írtam egy véleményt, egy olyan kérdésről amiben nem értünk egyet, a Te reakciód pedig...hát nem tudom...indításként eléggé autokratikus gondolkodásmódra utal így kezelni egy ellenvéleményt: levonni egy általános következtetést egy vélemény alapján...:) Ha már a matematikai következetességnél tartunk...
Amúgy én eddig igyekeztem nem foglalkozni vitapartnerem személyével, de így utólag - a hozzászólásaidból - nekem nem tűnt úgy, hogy te valóban megpróbáltad kicsit forgatni az agyadat. Tehát ebben sem értünk egyet. (Sajnos, sajnos...:))
Ami a moralizálást illeti: én igyekeztem elég sok példát és érvet felhozni.
Általában mindig hozzátettem, hogy "szerintem", ezt a te részedről alig tapasztaltam...(kioktató hangnemet annál gyakrabban...)
Úgy gondolom, hogy itt nem etikáról, moralizmusról van szó hanem érdekekről, érdekek játékáról (ld.: az előbb említett free-rider problem), te igen határozottan képviseled a - szerintem alapvetően inkább rövid távú - érdekeidet, ez a te szempontodból érthető, de egy alkalommal te is elismerted a "köz" jogát arra, hogy "vigyázzon a dolgaira".
"mindenkinek, igy a "köznek" is legyen annyi esze, hogy vigyáz a dolgaira. ha nem, az ő baja..."
Csak erről szól a dolog.

Pá: SN

Előzmény: roly (190)