geszthi Creative Commons License 1999.02.07 0 0 36
En szeretem a csillagaszatot (csak hobbi) de konkretan semmi ertelmet nem latom a mars utazasnak. Mondjuk valahol belul, jo erzes lenne (nem tudom megmagyarazni miert) ha megcsinalna az emberiseg de igazabol ertelmetlen.

Mit tudnank profitalni belole?

1,Az ut egy ev, no de ilyen hosszan mar volt fenn ember az urben. Ez tehat nem nyujt uj informaciot.
2,A marsot mar szondakkal felterkepeztek az, hogy egy amcsinak ott lesz a labnyoma szinten nem sokat nyujt. Mondjuk visszahoz egy nagyobb darab kovet. Ennyi. Ha mondjuk tenyleg talaltak volna 100%-osan eletre utalo nyomokat akkor lehetne ertelme, de mondjuk egy ember sem tudna ott helyben jobban kivalasztani azt a port/ko mintat amit itt lenne jol be lehetne vizsgalni. Tehat ez sem erv.
3, Kolonia letesitese. No ez sajna eleg sci-fi egyenlore. No meg amig a holdon se tudtunk epiteni, majd pont oda fog sikerulni.
4,Osszefogas. Ez jo, de ezt az urbazissal jobban meg lehet oldani (nincs vita ki lepjen ki elsonek, hany es milyen zaszlot szurjanak le es egyeb hulyesegek. stb...). Gyakorlati haszna is tobb van, igy jobban elfogadjak a kormanyok ha valami jon vissza belole nem csak egy nagy ossznepi banzaj a leszallaskor es visszatereskor (egyebkent ez az ido is elmult, amikor ilyen szamitott - legalabbis ekkora koltseg raforditassal)
5, Uj tudomanyos bolygokozi felfedezes. Ettol magatol nem lesz. Inkabb minden bolygohoz, es nagyobb holdhoz kuldenek egy allando szondat/muholdat. Tobb informaciot szerezhetnenk a naprendszerrol hasonlo befektetessel mint igy.

En szemely szerint egy holdbazisnak sokkal tobb ertelmet latnam. Egyreszt csak egy het, konnyebben megoldhato az ut. Masreszt tenyleg ki lehetne probalni, hogy mennyire tudnanak onellatoak lenni, illetve meddig.
Ezenkivul ha mar letezne ott, akkor peldaul a hubble urteleszkop parja(i)t is biztonsagosabban el lehetne ott helyezni (legalabbis kiprobalni).
Mar volt egy kiserlet az USAban amiben bezartak nehany embert/novenyt egy teljesen elszigetelt "uvegburaba" es vizsgaltak mennyire tud onfentarto lenni a rendszer. Egy hasonlo (bar ma meg ez is eleg meresz) a holdon erdekes lenne.