Csokis Creative Commons License 2000.11.10 0 0 230
Hat akkor irjatok neki. En egyszer leanyaztam egy not, aztan szegyeltem is magam, mert ket nap mulva nagyon kedvesen irt, hogy koszoni a helyreigazitast. Egtem is magam elott. :-(
Itt a cikk:
-----------
Sokba kerül a túrázás növekvő népszerűsége
Tízmillió látogató, tizenötezer köbméter szemét a főváros és az agglomeráció erdeiben

Idén eddig – állítják a szakemberek – csaknem tízmillió látogatója volt a főváros és az agglomeráció erdőinek, és még többen lesznek, hiszen a meteorológusok szerint tovább tart a tavaszias ősz. A népszerűség azonban sokba kerül. Budapesten és környékén a Pilisi Parkerdő Rt. felügyeletébe tartozó hétezer hektárnyi erdőbe tizenötezer köbméternyi szemét került. A játszóterekben és esőházakban pedig többmilliós kárt okoztak a vandálok.
---------------------------------------------
Tömegsporttá vált a túrázás: Budapest és az agglomeráció erdőiben – a terület kilencven százalékát gondozó Pilisi Parkerdő Rt. felmérése szerint – az idén eddig körülbelül tízmillióan jártak. A legnagyobb fővárosi túraszervező, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség titkára, Balla Zoltán is arról számolt be, hogy 2000-ben meglepő módon minden eddiginél többen vettek részt a kirándulásaikon.
Mint mondta, sok ezren csaknem mindennap járják az erdőket, főleg az őszi napokon, amikor talán a legszebb arcát mutatja a természet. Akik ezt szeretik a legjobban, még jó néhány napig örülhetnek: odébb van még az igazi tél – legalábbis Németh Lajos meteorológus ezt ígéri. Nagy valószínűséggel november 20-ig nem kell arra számítani, hogy havazni fog. Addig maradnak a szép őszi, már-már tavaszt idéző napok.

– Hogy az időjárásnak mennyi köze van a túrázók számához, nehéz megmondani, az mindenesetre tény: míg öt éve csaknem felére esett vissza a kirándulók száma, tavaly és idén minden eddiginél nagyobb az érdeklődés – mondta Balla Zoltán. – Ráadásul nemcsak a hobbigyaloglók száma emelkedik. A szövetségnek ma már húszezer tagja és nyolcvan tagszervezete van.

A fővárosban és az agglomerációban lévő kétszáz kilométernyi túraútvonal – kétharmad részét jelölik is a könnyebb tájékozódás érdekében – nagyon népszerű. Érdekes, hogy sokan ma már nem is szállnak buszra: egyre kedveltebbek azok az útvonalak, amelyek szinte a Belvárosból visznek a természetbe. Ilyen vezet például a Komjádi uszodától Budakeszire. Balla Zoltán azonban hangsúlyozta: a túrázás népszerűségnek ára van, mert sajnos rengeteg kárt okoznak a látogatók.

A Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészetének vezetője, Bakon Gábor számszerűsíteni is tudja a károkat. Elmondta, hogy ebben az évben legalább tízmillió forintba kerül a túraszezon utáni helyreállítás. Esőházakat, tűzrakó helyeket romboltak szét, sőt az egyik kis épület tetejét eltüzelték. A részvénytársaságnak tizenkét erdei játszótere van: a felújítások után az egyik csupán egy hétig volt használható.

– Még a vandalizmusnál is jóval nagyobb károkat okoz a szemét – hangsúlyozta Bakon Gábor. – A túrázók többsége óvja a természetet, de nagyon sokan szeméttelepnek használják az erdőt. Idén tizenötezer köbméternyi szemetet, többnyire építkezésekből maradt sittet raktak le. Az igazgató elmondta, hogy a részvénytársaságnak évről évre csupán tízezer köbméternyi szemét elszállítására van pénze, vagyis évente öt-hatezer köbméternyi a természetben marad. Igaz, idén a részvénytáraság tulajdonosa, az ÁPV Rt. egyszeri alkalommal pénzt ad az erdők kitakarítására. Hogy jövőre mi lesz, arra nem tudott válaszolni az igazgató.

Prém András