Mirabolan Creative Commons License 2000.09.27 0 0 228

Kedves Haliho!

Az jó jel, ha igyekszel megérteni a katolikusokat. Így akár sikerülhet is. A dokumentumban olvashattad, hogy a nálunk más a helyzet, mint a többi Krisztus-hívônél: nem a saját fejébôl értelmezi ki-ki a szentírást, hanem a tanítóhivatal ajánlásai és a szenthagyomány figyelembe vételével. És természetesen igyekszünk komolyan venni a felebaráti szeretetet, ha nem is mindig sikerül:

"Hiszen azért fáradozunk és küzdünk, mert bízunk az élő Istenben, aki minden ember, elsősorban a hívők üdvözítője." (1Tim 4,10)

Jól ismert a szentírásból, hogy Krisztus egységet akar és csak egyetlen egyházat alapított. Az Egyház Krisztus misztikus teste, amit emberek szaggatak miszlikbe! Ezt belátva a református, evangélikus, ortodox és anglikán egyházak a katolikusokkal együtt ôszintén törekszenek az egységre, Krisztus akaratának engedelmeskedve. Emberi hibáink miatt azonban az egység és a béke nem az emberi igyekezet eredménye lesz, hanem a Szentlélek erejébôl valósul meg -- efelôl a szentírás nem hagy kétséget. Isten tôlünk CSAK szeretetet kíván, jóakaratot, hogy szívünk szándéka, cselekedeteink és imáink a jóra (az Ô akaratának teljesítésére) irányuljanak.
- - - -
Ô pedig ‘’azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság ismeretére." (1Tim 2,4)
Nem minden embernek van igazi lehetősége, hogy eljusson a Krisztusban való igaz hitre. Krisztus azonban mindenkiért meghalt, minden ember bűnét kiengesztelte, és így mindenkinek megszerezte az üdvösséget. Erre támaszkodva tanítja a Zsinat: "Mivel Krisztus mindenkiért meghalt, és mivel az embernek csak egy végső hivatása van, mégpedig az isteni, vallanunk kell: A SZENTLÉLEK MINDENKINEK MÓDOT AD ARRA -- Isten tudja miképpen --, HOGY A HÚSVÉT TITKÁBAN RÉSZESEDJÉK." (GS 22) A Szentlélek, aki Jézus Krisztus Lelke, láthatatlanul minden ember szívében működik. Megvilágítja és Isten felé indítja akaratát. Ezért, AKI LELKIISMERETÉT HELYESEN KÖVETI, KRISZTUS KEGYELMÉNEK EREJÉBŐL ELÉRI AZ ÖRÖK ÜDVÖSSÉGET. ...
‘’ ... a hívő közösségben létrejövő minden szakadás önmagában rossz. Azonban a szakadásban legtöbbször nemcsak az egyik fél volt a vétkes, hanem mindkettő. Hogy kinek milyen része volt egy szakadás létrejöttében, erről csak Isten tud ítéletet mondani. A szakadás örökösei, a későbbi leszármazottak, viselik ugyan a következményeket, az okokért azonban nem lehet felelőssé tenni őket. Őszinte hittel és jóakarattal élhetnek, beszélhetnek, tevékenykedhetnek Jézus nevében.’’ ...
A szeptember 20-ai általános kihallgatáson II. János Pál pápa a Szentléleknek
a keresztények életében betöltött szerepéről tartotta katekézisét.
Befejezésül idézett Dominum et vivificantem kezdetű, 1986 pünkösdjén írt enciklikájából:
"A KÉTEZREDIK ESZTENDŐ NAGY JUBILEUMA A SZENTLÉLEK MUNKÁJA RÉVÉN A SZABADULÁS ÍGÉRETE. Egyedül Ő tud segíteni az emberen és a közösségeken a Lélek törvénye által, amely a Jézus Krisztusban való élet folyománya, amely a régi és új bilincsektől megszabadítja, és elvezeti az embert ily módon a teljes szabadság mértékéig és megvalósulásáig. Mert amint Szent Pál mondja ahol az Úr lelke, ott a szabadság." (Magyar Kurir, 2000.szept.21.)

A válasz tehát: IGEN.
Isten azonban belelát a te lelkedbe is, kedves Haliho, és tudja, hogy ôszintén keresed-e az Ô igazságát pl. a dogmákban, vagy saját okoskodásodhoz jobban ragaszkodva ellenállsz-e a Bölcsesség Lelkének.

Béke -- Mir

Előzmény: haliho (225)