haliho Creative Commons License 2000.09.27 0 0 225
Sziasztok!

Bocsássátok meg nekem, hogy fafejű makacssággal szeretnék választ kapni a kérdésemre, de tényleg érdekel. Az első hozzászólásomra ugyanis egyedül Kanka reagált, gondolom azért nem Kanka az egyetlen római katolikus itt a topikon? :-)))) Azóta Satya írt valami rövidet, amibŐl az derült ki, hogy nem pontosan értette, hogy mit írtam, nyilván nem fogalmaztam elég világosan. Azért is érdekel egyre jobban, mert a másik (Mária-kultusz) topikon Satya érintőlegesen meglengetett valamit, amiből arra lehetett következtetni, hogy a nem katolikusok másod-harmadrendű keresztények, ha egyáltalán azok... , de ott se fejtette ki. Tehát nagyon kiváncsi vagyok a véleményetekre, előrebocsátom, hogy nem vagyok sértődős, nyilván nem fogok mindennel egyetérteni, de megsértődni se fogok, bármi is a véleményetek, csak áruljátok el végre... Igyekezni fogok én se sérteni...

Az egyszerűség kedvéért megismétlem a kérdésem:

Szvsz a lényeges kérdés az, és erre várom a válaszod kedves Satya, illetve a többi katolikus atyafi válaszát: a Római Püspök primátusát, az összes általa kimondott dogmát elfogadni nem hajlandó, azt alkalmasint elitélő, de Jézus Krisztust személyes Megváltójának, Isten Fiának hívő és valló keresztények/keresztyének nektek testvéreitek-e vagy eretnekek, akik a nélkül, hogy ezeket elfogadnák elkárhoznak??? Tehát nyilván a dogmák egy része közös, de a dogmák egy másik része pl. számomra és még pár száz millió protestáns számára elfogadhatatlan (pápai tévedhetetlenség, szeplőtlen fogantatás, stb). Kiváncsi vagyok a Római Katolikus Egyház hivatalos és a ti magánvéleményetekre egyaránt. Az, hogy szerintetek a protestánsok, ortodoxok tévelyegnek ebben-abban az számomra természetes, ha nem ezt hinnétek, akkor nem hinnétek a saját hittételeitekben. A kérdés nem ez, hanem az, hogy számotokra - ebben-abban tévelygő - testvérek-e, vagy pedig hitetlennel egyenlők, esetleg annál is rosszabbak?

Tudtommal az elsö hitvallás ennyi volt: Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó. Én úgy hiszem, hogy aki ezt hiszi és vallja, az ugyan sok mindenben tévelyeghet (pl. tévedhetetlennek hiheti magát, meggyözödésem szerint szentírási tanításokkal ellentétben álló dogmákat mondhat ki, stb.), de nekem Jézus Krisztusban testvérem, és ugyanannak az egyetlen katolikus=térben és időben egyetemes egyháznak, a Krisztus testnek vagyunk a tagjai. Ebben a hitemben nem hiszem, hogy meg tudtok rendíteni, bármit is hisztek ti mirólunk.

Üdv:

haliho, a katolikus egyház protestáns tagja