netizen Creative Commons License 2000.09.01 0 0 23
Mondom minőségtől függően. Lehetőség van layer3 módban sugározni akár 256kbps-sel is. 1995 ben 1 DAB receiver kb 95kHUF volt (Grundig). Ha el kezdene terjedni, siman leesne a 45-50kHUF-os árszintre. Ma 1 jobb analóg receiver is ennyi. Ami az adástechnikát illeti, 1 meglévő földi "transzponder" gyakorlatilag minimális módosítással képes lenne DAB-ot sugározni.
Szerintem nem negatívkodni kéne, hanem el kellene kezdeni használni, folytatni a kísérleti adásokat azokkal, akik most freki nélkül maradtak. 1-2 éven belül igy a DAB is elég népszerűvé válhatna ahhoz, hogy bárki számára megfizethető legyen. A broadcasting iparban jelenleg 1 beruházás megtérülése 15-20 év, gyakorlatilag a sugárzási technológiától függetlenül.
Hogy nem tudod a lakosság összes rádióját kicserélni, egyszerre, ez igaz, de mégis divatba jöt:
-mobiltelefon
-az MD
-az MP3-s walkman-ek.

Szerintem a jó verbunk-on áll vagy bukik minden.

Amit én itt feszegetni próbálok az az, hogy ANYÁZÁS helyett a műszakilag rentábilis megoldások kidolgozására kéne energiáinkat fordítani. Mert az, hogy a keresk. rádió olyan amilyen annak egyszerűen a tömegigény/izlés az oka. 1 vállalkozónak piacgazdaságban nem ildomos azt mondani, hogy hiába van tőkéd, most nem kapsz freki-t, mert inkább 1 civil rádiónak adjuk, és viszont. Mindenfajta ilyen kvótázás nagyon gyorsan politikai szinezetűvé válik, és már nem a rádió milyensége dönti el, hogy sugározhat-e hanem a rádió mögött állók politikai kapcsolatai.

Előzmény: G3kk0 (21)