netizen Creative Commons License 2000.08.24 0 0 104
Tiss adta az apropót, úgyhogy belerandítok ide is. Kicsit zavaros lesz első olvastra, igy ezért sorry...

Nos:

Ahogy én látom de többen is kapisgálják. Valahogy az jött le eddig, hogy az inethez való férkőzés a cél, és ha ez teljesül akkor milyen jó lesz. Önmagában 1 nagy frászt lesz jó. ennek az izének eszköznek kellene lennie és nem célnak.

Ha szeretnénk, és márpedig mérne szeretnénk hogy terjedjen, akkor szép marketinges (?) frázissal élve kell 2 dolog: Vision és Mission. Ha ezeket nem defkózzuk le tapottat sem lépünk előre. Amit most firkászni fogok az voltaképp kormányprogram(?) kéne hogy legyen, ami részben az is, megvannak belőle elemek, csak a mintha kormányprogramo(kat) hozzánemértő emberkék irogatták volna elezelddig. Tom most nagy a pofám, de számomra valahogy ez hiányozgatott belőle.

Vision - vagyis mi a frászt várunk el az egésztől:
gazdaság - segítse meg a vállakozások ügyvitelét, pl digditalizált földhivatalok, on-line banking, elektronikus adózás, áru és tőzsdeforgalom, ügyintézés. Legyenek keretrendszerek amik garantálják a gazdasági szereplők jogilag problémamentes együttműködését. A többtízezer törvény önmagában szart sem ér, éspedig azért mert az emeberek feje nem káptalan, igy a törvénysérétsek nagy része a törvények nem ismeretéből adódik. És persze érhet 1 céget gazdasági veszteség a törvény nem kellő ismerete miatt. ha lennének on-line, bárki számára hozzáférhető keretrendszerek amik eleve tartalmaznák a "digitalizált" törvényeket akkor egyfelől rögtön lenne feedback (jó a törvény - szar a törvény), másfelől a keretrendszer egyrészt segítené is a gazdálkodó szerverzetet, de lefis fogná a kezét amikor az megpróbálna a zavarosban halászni. Jelenleg a vállakozások nagyrésze küzködik a rosszul-kevésbé rosszul összetákolt ügyviteli IT infrastruktúrájával, de ami a legroszabb ezek nagyrésze szinte alkalmatlan/nem megfeleően támogatja a gazdasági döntéshozatalt. rengeteg lé megy el mind IT gurukra, mind pedig "sztárügyvédekre". Kicsit siralmasnak tartom hogy 1 IT beruházásról, ha kicsit igényesebb, nem dönthető el objetíve, hogy tényleg megtérül-e 1 cég számára.
knowledge bases - Gondolom mindenki járt már mondjuk a yahoo-n esetleg a whatis.com-on. Szal ami kéne: magyar nyelvű tematikus tudástár (ofcorz admission free!) amiben bárki igényeinek megfelelő mértékben és témában kutakodhat. Voltak rá gyenge próbálkozások, (sulinet) de az oktatásügy szégyene hogy nem sikerült egy eléggé univerzális valamit összepakolni. Vannak a magyar tudományos közéletnek olyan területei, amihez az ember ha meggebed sem férhet hozzá, no nem azért mert ipari titkot képeznek, hanem pl 1967-es könyvekben lelhetőek fel egynéhány egyetemen, közkönyvtárban és semmiféle "link" nem mutat rájuk... Ugyanez a probléma kicsit más vetületben úgy jelenik meg, hogy 1 kézen megszámlálhatóak azok a magyar iskolák amelyek segítik hallgatóságukat élő és használható web felülettel. Nagyon sokan azért nem találják meg a számukra legmegfelelőbb iskolákat, mert fingjuk sincs róla, hogy az létezik. Vagy ha bejutottak 1 böhömnagy egyetemre, nem találják meg azokat a tárgyakat amit igazán szívesen hallgatnának, mert nem tudják hogy van olyan tanszék/oktató vagy mire +tudják már lekésték a jelentkezést/betelt a keret...
Infotainment - Nívós és jó portal-ok. Van 1-2 igazán jó (pl ez is) és volt 1-2 zseniális induló majd érdektelenség híján elvérző. Ezeknek gyengus a PR-juk 1-2-t leszámítva a kutya se tud róluk szájhagyomány útján terjed létezésük és haláluk.

Mission - vagyis hogyan kerüljön a csizma az asztalra... Budapest fuldoklik a sznob és importált "internet cafe"-k tól és a fizetős PC-s játéktermektől. Ha kicsit elnézünk vidékre, ott elhivatott emberek feltatlálták a spanyolviaszt, úgy hívják hogy teleház. A falu apraja nagyja hozzáférhet igy a technikához, van ahol ingyenesen, van ahol 1000 Forintért havonta. Voltak emberek akik +csinálták, összerakták, beszerezték, megyőzték az önkormányzatot hogy száljon be és lám van, működik..
Ha valaki mégis birtoklási vágyban szenvedne: Többen leírtak nettó negyedmilás ámítógépárakat. A hét elején ugrottam be hw vigéchez, ahol 10 db compaq p166mmx (64 mb ram, cd meghajtó, hangkártya, 15" moncsi) várta újdunsült gazdáját 65 000 bruttó forintéet. ha jól emléx pont ennyi 1 új tv/középszerű videómagnó/hűtőgép/mosógép. Otthonra, multimédiára, inetre, családi költségvetés készítésre, hivatalos levelezésre 1 ilyen tökéletesen megfelelő. 1fajta egészségtelen és ostoba sznobizmus mondatja egyesekkel, hogy nem gép a gép ha nem tud 1.5 Gtexel/s-t, quake-t 80 fps-sel és nlncs benne DOLBY AC3. Akik erre nyomulnak azok az igazi lamerek imho (lásd mégy Mörk Péter SzGyT-jét). Ahogy TaXiN cimborám is megirta volt, átlag 2 számítógépes szaklap megvételével hozzá lehet jutni 1 modern operációs rendszerhez és 1 irodai program csomaghoz. (ok meg kell tanulni angolul és icipici (becslésem szerint 60-80 órányi) tanulás kell a megfelelő üzemeltetés elsajátításáshoz) és nem kell azon keseregni hogy wnidows+office+phooshop újabb negyed mila.
Mindazonáltal most 1 kicsit dicsekedni fogok, igen mélyen tisztelt IT szakma van ilyen is: Ahol én dolgozom, évente kisorsolnak 50 új számítógépet az alkalmazottak között (A gép a cég tulajdona, te +kapod ingyen otthoni használatra). A cég saját ISP-t állított fel ami callback rendszerben működik, tehát mind a telefon mind az adatforgalmi díjat a cég állja. biztosított sávszél 33k6, kapcsolat max időtartama 6 óra. Aki most azzal jön hogy 200 kByte/sec alatt és nem non-stop elérés esetén az inet sux annak azt mondanám hogy kapja be :> Kérem szépen példát lehet követni, naggyonsok nagyvállalat megtehetné magyarországon ugyanezt (lehet sőt tudom hogy teszik még egypáran)