HoD Creative Commons License 2000.07.29 0 0 22
Szia Bogyó!
Mit jelent az, hogy "félig érintve érzed magad"?

Vannak nekem is fenntartásaim L.A-val szemben, de én nem látom ilyen sötéten a helyzetet mint te. L.A. kiindulási alapja, hogy az emberi létet archaizálni kell, mert egy teljes, fokozatos visszavezetés által válik elérhetővé a cél, a metafizikai realizáció. Ebben van igazság, mert a hagyományok tanítása szerint a megelőző korok szellemi nívója meghaladja a későbbiekét. Azt mondják, a realizáció alapja, bázisa a primordiális, paradicsomi állapot, máshogy nevezve az aranykori ember állapota. Emiatt LA-nak voltaképpen igaza van, amikor arról beszél, hogy a Kali júga emberének át kell alakítania önmagát, szimbolikusan felfelé törve az érckoron, ezüstkoron keresztül az aranykori állapotba. Ez egy belső műveletsort takar, László ehhez hozzáfűzi, hogy ennek totálisnak és megalkuvás-mentesnek kell lennie, és ez a megállapítása is helyes. Azonban László András ezt az ember politikai álláspontjára is kiterjesztve (sőt, erre erős hangsúlyt helyezve) képzeli el, méghozzá konkrét politikai fellépéssel, nyilvános felvonulásokkal, Szálasi előtt tisztelgéssel (bár én úgy tudom, a jelenlegi szélsőjobb erőkkel maximum a távoli szimpátia a kapcsolat, legalábbis azt írják az ultra-dextro oldalon, hiszen ez nem igazi jobboldal, mivel "baloldali, populista" elemek keverednek bele). Azaz az időben "visszaaraszolva", és ez fatális tévedés! Az ultra-dextro szimpatizánsok azt mondják, ez a szilárd belső alapállás része, aminek mindenre ki kell terjednie. Nekem bohóckodásnak tűnik, ami ráadásul káros is abból a szempontból, hogy sokkalta fontosabb feladatokról vonja el a figyelmet.
Ennek ellenére László András írásainak túlnyomó része figyelemreméltó és értékes, bár én őszintén csodálkozom tanítványai buzgóságán, akik szerint "egykori mesterén, Hamvas Bélán túlemelkedett" (nem pontos idézet).

LA bevezetett egy harmadik kategóriát, azt, amelyik magáról állítja ezt..
Ezt nem egészen fogom, most vagy félreérted a szolipszizmust vagy LA. egészen új dolgokat mond. Szerinted LA. azt állítja, elérte a tökéletes metafizikai felébredést?
Az egyház neve egyébként pontosan A Metafizikai Hagyomány Egyháza, és úgy tudom, nem LA., hanem Horváth Róberték hozták létre.

Az előadásait pénzért tartja, miközben a materializmus megvetéséről beszél.
Amikor utoljára voltam előadásán (jó régen volt, 94-ben), volt belépődíj, valami 250 Ft, akkor sem volt egetrengető összeg. Szerinted a terembérletet miből fizesse? Nem tudom, most mi a helyzet, de ezt én nem vetném a szemére.

..arra neveli őket, hogy ezek az utak nem járhatóak..
A nehézségek kiemelése szerintem is túlontúl nagy hangsúlyt kap, riasztónak tűnhet, nem tartom helyesnek. Tény, hogy a megvalósítás nem egy gyalog-galopp.
Hogy ad-e konkrét útmutatást a praxist illetően? Az előadásain biztosan nem, és ez érthető is, hiszen abba a felelőtlen hibába esne, mint az általa gyakran ostorozott modern nyugati guruk, táltos oktatók, ál-jógik. A mester-tanítvány viszony nem kiárusítható, nem lehet megvenni. A hagyomány szerint a Szent Tudás csak lélektől lélekig adható át. Belső köre Lászlónak bizonyosan van, a valamikori Őshagyomány iskola előadói túlnyomórészt László tanítványai voltak. Azonban hogy ott milyen útmutatást kap a neofita, arról nincs infóm.

üdv
HoD

Előzmény: bogyó (21)